24.8.2009

Vedin käteen


Vedin tässä päivänä eräänä puukolla peukalooni. Neljästi. Vuoleskelin muovinkappaletta mitä typerimmässä asennossa, ja ehdin muutamaan otteeseen tuumata että "tässä on nyt kaikki virheen ainekset" ennen kuin napsahti. No, mistään kovin dramaattisesta ei ollut kyse, vain yksi osumista vaati laastaria muutamaksi tunniksi.

En muista milloin olisin viimeksi tarvinnut laastaria. Muistan että kesällä 2007 laastariani tarvittiin, mutta silloinkin vieraaseen jalkaan. Olen ilmeisesti sekä onnekas että tavattoman huono satuttamaan itseäni (tosin olinhan nyt sentään niin itsetuhoinen etten vaihtanut asentoa ensimmäisen osuman jälkeen). Annoin puukolle neljä mahdollisuutta, ja sain hädin tuskin huomion arvoisia nirhaumia. Amatööri.

***

Koulussa suhtaudutaan sikainfluenssaan vakavasti. "Olen normaalisti kätellyt aloittavan ryhmän, mutta nyt jätän sen tautiriskin takia tekemättä", sanoi ryhmänohjaajamme ensimmäisenä koulupäivänä. "Mietimme käsidesin hankkimista kouluun, mutta asiantuntijat sanoivat että tavallinen saippua riittää kyllä", sanoi rehtori. "Muistakaa pestä kädet varsinkin ennen ruokailua", sanovat kaikki. "Normaalisti olemme tehneet aloittaville luokille terveystarkastukset, mutta nyt meillä ei ole sellaiseen aikaa kun varaudumme influenssan aiheuttamiin ruuhkiin", sanoi terveydenhoitaja.

Välillä tuntuu vähän ylimitoitetulta koko touhu. Ei kai se nyt niin paha juttu ole. Ei kai se nyt oikeasti niin helposti iske. Ei kai nyt sentään. Luultavasti palaan maan pinnalle näistä kuolemattomuuden harhoista sitten kun puoli luokkaa makaa vuoteen omana ja kärvistelen elämäni hirveimmän kuumeen kourissa. Sitä odotellessa.

8 kommenttia:

Tanja kirjoitti...

Eilen, ekana koulupäivänä opettaja vaati saada kätellä meidät, koska olemme hänen ensimmäinen luokka, mutta koska koulussa on kättelykelto se ei olisi onnistunut ilman kumihanskoja. No, noiden kumihanskojen kanssa sitten leikittii mm. luokkakuvissa etc. Joten onneksi muutkin näkevät asiassa muutakin kuin hysterian aineksia. Tänään sitten kuullaan mitä mieltä terveydenhoitaja on asiasta.

Riskiryhmään kuuluvana voin todeta, että turhaa vouhkaamista koko homma.

Mustikkamaa kirjoitti...

Täällä yliopistolla missä oon töissä, on kyllä ruokaloihin laitettu käsidesipöntöt ja onpa mulla työhuoneessanikin pieni käsidesipullo... Oon kyllä sitä mieltä, että turhaa vouhkaamista kaikki tyynni (onko nää näitä kuuluisia viimeisiä sanoja??).

Kun tulin kesälomareissulta Tanskasta ja sairastuin heti sen jälkeen flunssaan, ekaks tuli mieleen että onko tää nyt sitä possua?? Monet työkaveritkin kyselivät että ootko saanu kuuluisan sikatartunnan? Eräs riskiryhmään kuuluva työkaveri jopa vältteli kohtaamistani (mistä en kyllä häntä moiti), ihan vain varmuuden vuoksi.

Mutta sitä ihmettelen, miten tästä on tullut niin hirveä haloo...

Alitsa kirjoitti...

Influenssahan tappaa ihan joka vuosi muutaman sataa ihmistä. Se on ihan normiflunssa siis, tämä sikaversio.

Ja kun ihmiset ovat noin varuillaan, suostuvat potemaan tautinsa loppuun kunnolla jne., luulen, että kalmoja tulee tästä tautikierroksesta normaalia vähemmän.

Ihme hapatusta siis minustakin.

Yamaba kirjoitti...

Koko hallinto-, terveys- ja tiedotusjärjestelmä vain on pyörähtänyt kerralla käyntiin tämän asian ympärille ja pitää itse itseään käynnissä. Samalla tämä operaatio pitää sen osia vireessä vastaavanlaisten tilanteiden varalta. Rahaa palaa jonkin verran, mutta ei kohtuuttomasti. Ajoittainen hössötys on järjestelmän toimivuuden kannalta hyvä asia.

Alitsa puhuu selvää järkeä. Minullakaan ei yleensä ole varaa jäädä pienten kuumeiden takia kotiin lepäilemään, mutta sika antaa siihen luvan.

Anonyymi kirjoitti...

Kyllä mua pelottaa. Ihan rehellisesti tunnustan. Tosin kuulunkin tuplariskiryhmään, sillä poden astmaa ja lisäksi olen raskaana. Eniten tässä huolestuttaa, miten mahdollinen sikainfluenssa vaaviin vaikuttaa, eikä se oma vointikaan yhdentekevää ole, yskipä siinä mahan painaessa keuhkoja jo muutenkin. Riskinä on sikiön kehityshäiriöt ja ennenaikainen synnytys, mikä mulla tarkoittaa vielä monen kuukauden ajan keskenmenoa, lisäksi riskiryhmään kuuluvilla jälkitautien todennäköisyys kasvaa. Jos saan lenssun, ja keuhkojen limasta tyhjentäminen ei onnistu, niin eiköhän seurauksena ole keuhkokuume ja sairaalakeikka... Ei kiva.

Jos/kun isompi epidemia puhkeaa, niin mä kierrän suosiolla kaukaa leffateatterit ja isot automarketit. Nyt jo olen tavallista paljon tarkempi käsihygienian kanssa: kotiin tullessa ensimmäisenä käsipesulle, samoin ennen ruokailua jne. Käsveskassa on mukana kosteuspyyhkeitä, joilla pyyhin näpit ennen sämpylään tarttumista kahvilassa.

Eilisellä apteekkireissulla kuulin apteekintädiltä, että sikaflunssaa on ollut samaan tasaiseen tahtiin koko kesän, eikä koulujen aloitus ole ainakaan vielä tuonut pelättyä sairastumisten lisääntymistä. Huojentavaa kuulla.

Päätän raporttini tähän sekalaisissa tunnelmissa
-Salamanteri

Hanni kirjoitti...

Iltapäivälehdet ainakin tekee parhaansa pelotellakseen ihmisiä tällä KAMALALLA taudilla! Sehän tappaa ihmisiä ihan sukupuuttoon, eikös? Mie oon sairastanut edellisen pandemian vuonna 1969, ja koska me koko perhe selvittiin siitä, ehkä mie selviän tästäkin. Vaikkakin astmaatikkona kuulun siihen riskiryhmään, joka sitten saattaa kuollakin :) Otan riskin.

Johanna kirjoitti...

Justiin kuule tässä mietin että kun niiskuttaa niin kovasti ja on vähän pökkyräinen olo ja kurkkukin kipeä... Notta onkohan se sika iskemässä?
:D pöh, tavallinen flunssa korkeintaan, missäs mie olisin tartunnan edes saanut? :D
Naurettiin miehen kanssa, että mulla kulkee flunssat yleensä norsunuha -nimellä, silläviisiin aina töristelen :D

Hehkuvainen kirjoitti...

Tanja: hetkinen seis! Mitä, miksi Google reader ei ole ilmoittanut päivityksistä blogissasi? Törkeää, nyt olen ihan pudonnut kärryiltä, sullahan on uusi kuosi ja kaikkea!! No, tässä nyt pikaisesti ensialkuun onnittelut koulun aloittamisesta :).

Mustikkamaa: kyllä, kuuluisia viimeisiä sanoja luultavasti :).

Alitsa: yhdyn verbaalisesti Yamabaan, järkevästi ajateltu. Ja sitten ihan muuten vain sanon: voi pupuseni, voi hani palleroiseni, tykkään susta :).

Yamaba: olen hyvilläni siitä, että järjestelmä tuntuu toimivan.

Salamanteri: on varsin ymmärrettävää, että pelottaa. Jos kaikki olisivat yhtä varovaisia kuin sinä, meillä ei varmaan mitään pandemioita olisikaan.

Hanni: jaa, sää ootkin jo vanha tekijä sitten! Selätät siat ja muut :).

Johanna: norsunuha :D. Siinäpä vasta tauti, kuulostaa ainakin todella vaaralliselta!