17.8.2009

Värjäilyä


Olin viikonloppuna kolmen ystäväni kanssa tätini ja hänen miehensä luona kasvivärjäyshommissa. On se kiva kun on sellaisia kavereita että kun ihan puolihuolimattomasti kysäisee että kiinnostaisiko ketään lähteä pariksi päiväksi keritsemään elukoita ja likaamaan itsensä värjäyspuuhissa, niin heti on innokkaita jonossa. Ja kiva kun on sellainen täti joka pitää hyvänä ideana sitä että "hei mää tulisin kaveriporukan kanssa teidän nurkkiin nuohoamaan ja teidän lampaita leikkelemään".

Tästähän se piti aloittaa eli villat pois pässiltä (toinenkin pässi kerittiin, sen kanssa sai vähän painiakin kun se ei olisi malttanut pysyä paikallaan).


Huomatkaa julkaisuun sopiva kuva - myös pässin identiteetti pysyy salattuna. Pimeässä tallissa on huono kuvata, mutta keritseminen onnistui: villat saatiin irti myös aroilta alueilta eläimiä vahingoittamatta. Ja kuvathan suurenevat klikkaamalla.

Villaa tuli paljon, ja siitä murto-osa saatiin karstattua iltasella. Langaksi ei sentään ehditty niitä villoja kehrätä, se olisi vaatinut jo vähän enemmän aikaa. Sunnuntain puolella päästiin sitten itse asiaan eli värjäykseen. Patoihin pulahti villaa sellaisenaan ja lankoina.

Nokkoskeittoa rautapadassa:


Langat lilluvat sipulinkuorikeitossa:


Ja tässä sitten lopputulosta:


Vähän tympeää laittaa tähän lankakuva, kun värit ovat aivan pyllyllään. Reunimmaisena vasemmalla ei ole sinistä lankaa, vaan harmaata. Keltaisen vieressä olisi enemmänkin vihreää kuin harmaata. Kuvasta puuttuvat mehevimmät oranssit, joita tuli sipulinkuorista. Mutta onpahan nyt joku kuva kuitenkin.

Kavereihin taisi tarttua värjäysinto. Ja mikäs siinä, kivaahan tuo on. Työlästä, mutta kivaa.

8 kommenttia:

Hanni kirjoitti...

No tuossahan on oikea käsityöläisen meininki: langan tekokin aloitetaan keritsemisestä :) Hienoja lankoja tuli! voi mitkä värit. Ja mun kuvassa ne värit on kyllä varmaan lähellä oikeaa, koska harmaa on harmaa ja vihreä vihreä.

Alitsa kirjoitti...

Minäpä näin eilen originaalit langat ja riittävän oikeilta värit näyttävät. Minä tahdon sitten seuraavalla kerralla mukaan! Sitten kun ei enää tarvitse kantaa toista jalkaa kainalossa perässä...:)

Saoka kirjoitti...

Tuollainen olisi kyllä tosi kiva kokemus! Olen joskus käynyt jollain lammas/käsityöläistilalla käynyt tutustumassa pikkuhetken, oli jännää. Siellä oli valkeita, ruskeita ja mustia lampaita, niin ihan luonnollisen värisenäkin sai sitten jo kolmen värisiä tuotteita tehtyä.

Ja kyllä tässäkin koneella harmaa näyttää harmaalle eikä siniselle ja vihreän uskoo vihreäksi, kun niin sanot.

Susikairan akka kirjoitti...

Ihanaa:) Lampaat haisee niin... villalta, siis hyvältä minun mielestä. Kauniit värit ja minunkin näyttö taisi välittää värit aika oikeina!

Yamaba kirjoitti...

Nättejä lankoja, pehmeitä värejä. Näyttävät varmasti hyvältä sinun päälläsi.

Hehkuvainen kirjoitti...

Hanni: kyllä lankojen teko pitää aloittaa alusta asti :). Tosin nythän ehdittiin vain keritä ja osa karstata. Langat oli Metta viisaasti tuonut valmiina niin että oli jotain värjättävääkin...

Alitsa: hyvä, että värit näyttävät siellä suurinpiirtein oikeilta (minulla kyllä ei). Jalka kainalossa on hankala puuhastella. Ja mukaan kyllä pääset, mikäli toinen reissu joskus järjestetään :).

Saoka: ei hullumpaa tosiaan :). No kyllä välillä tuolla tuntui siltä että jahas, saimme sitten monen tunnin uurastuksen tuloksena aikaan ruskean lampaan villaa... :P Noh, prosessi oli kuitenkin jännä.

Susikairan akka: lampaat tosiaan haisevat villalta :). Ja vaatteeni haisevat savulta, myös pesun jäljiltä.

Yamaba: ehkä olisi tarpeen tarkentaa, etteivät langat suinkaan ole minun, vaan ystäväni. Tai on siellä tätini kaverin lankojakin. Eivät kuitenkaan tule minun ylleni :).

Yamaba kirjoitti...

No, joka tapauksessa joku saa päälleen pehmeän ja lämpimän värisiä lankoja, jotka sointuu miellyttävästi yhteen.

Hehkuvainen kirjoitti...

Näin on :).