22.5.2018

Sisällissodan kaikuja


Operaatio Uusi Keittiö on käynnistynyt. Olemme valinneet kaappien valmistajan ja suunnitelleet paljon asioita (hyvin suunniteltu on puoliksi tehty!). Tapettimalleja on tilattu syynäiltäväksi ja kaivoimme keittiön lattiaan kolon. Lattia oikaistaan ja lattialaudat vaihdetaan. Vielä emme tiedä kuka sen tekee ja missä vaiheessa tarkalleen, mutta saamme varmasti tarkempia tarjouksia kun arvioija pääsee kurkkaamaan lattian alle.


Vanhojen lautojen alta löytyi paikallislehti Ikaalisen (myöhemmin Pohjois-Satakunta) sivuja tammikuulta 1919. Toki olen tiedostanut asuvani vanhassa talossa, mutta tuntuu silti jotenkin villiltä, että nämä sanomalehdet laskettiin sahanpurujen päälle lähes sata vuotta sitten ja ne ovat maanneet niillä sijoillaan siitä asti.

Emme halua tuhota vanhaa, mutta toki purujen kunto täytyy tarkistaa kauttaaltaan sitten kun lattia avataan ja vaihdetaan. Haluan ehdottomasti että uusien lattialautojen alle jätetään näitä vanhoja lehtiä ja laitetaan muistoksi myös sanomalehti vuodelta 2018, jotta on sitten taas sadan vuoden päästä remontoijilla ihmeteltävää.


Olen tänä vuonna tutustunut monella tapaa vuoden 1918 tapahtumiin. Vaikka oma talomme on rakennettu vasta sodan jälkeen vuonna 1920, löytyi täältäkin nyt sitten kaikuja sisällissodasta. Tammikuussa 1919 on Ikaalinen-lehdessä julkaistu seuraava vahva mielipidekirjoitus (otsikko näkyy yllä olevassa kuvassa):

"Suojeluskuntalaisille ja muille rauhallisen yhteiskuntaelämän harrastajille!

Monin paikoin on vielä sangen paljon n. s. huligaani ainesta. Sitä tavataan varsinkin kasvavan nuorison keskellä. Vähitellen alkaa se tointua viime talvisesta iskusta ja sen synnyttämästä pelästyksestä. Julkisilla paikoilla, julkisissa tilaisuuksissa, iltamissa, kokouksissa, juhlissa y. m. sellaisissa tilaisuuksissa pyrkii se tuottamaan häiriötä ja kiusaa.

Meidän, yhteiskuntaa säilyttävien ainesten on ehdottomasti otettava asia vakavalta kannalta! Me emme saa sallia huligaanimaista esiintymistä missään vain harmitellen ja vaitiollen tai tyytyen ylimalkaisiin pyyntöihin ja huomautuksiin. Meidän täytyy pontevasti joka tilaisuudessa, missä se käy tarpeelliseksi, osottaa heille, että tuota ei sallita, että nyt ei heillä ole enää valta, vaan nyt täytyy heidän alistua hyvällä tai pahalla tunnollisten yhteiskunta ainesten tahdon alle.

Heidän täytyy oppia aikanaan ymmärtämään mitä heidän rauhaansa kuuluu, sillä muuten saamme heistä ikuisen kiusan. Tässä asiassa on pienikin leväperäisyys huonojen yhteiskunta ainesten ja huonojen tapojen valtaan pääsyn vahvistamista. Velttous ja väärä suvaitsevaisuus pois!

Yhteiskuntaelämän rappeutumisen vastustaja."

Mitähän aarteita tuolta lattian alta vielä löytyykään?

2 kommenttia:

Helmi Nainen kirjoitti...

Ai vitsi! Tällaiset aarteet on ihan parhaita!

Hehkuvainen kirjoitti...

No niin on! Kiva kun kävit lukemassa ja jättämässä kommentin. :)