22.4.2018

Tilaa kasvaa


Luen kyllä paljon ohjeitakin, mutta pääasiassa viljelyni on sellaista yrityksen ja erehdyksen kautta oppimista. En suhtaudu tähän harrastukseen turhan vakavasti. Joskus onnistuu, joskus taas ei. Aina voi kuitenkin ottaa opiksi ja kehittyä.

Joskus kehitykseni on hiukan hidasta eikä oppi mene perille kovinkaan hyvin. Myönnän tekeväni toistuvasti samoja virheitä. Yksi niistä on liian tiheään kylväminen ja toinen syntini on laiskuus taimien koulimisessa. Ehkä tänä vuonna ymmärsin koulinnan tärkeyden selvemmin kuin koskaan, ja halusin näyttää teillekin opintomateriaaliani.

Kaikki alla olevissa kuvissa olevat kasvit on kylvetty tismalleen samaan aikaan. Ne ovat kasvaneet samalla ikkunalla, eli valo- ja lämpöolosuhteet ovat olleet kaikille samat. Ainoa ero on siinä, että osa taimista on koulittu.

Kuvissa vasemmalla siis taimet pienissä alkuperäisissä kylvöastioissa. Ne ovat ahtaasti, eivätkä selvästikään jaksa enää kasvaa. Niiden kasvu on pysähtynyt suunnilleen sirkkalehtivaiheeseen. Kuvissa oikealla olevat taimet ovat kuin eri kasvia. Niille on annettu tilaa ja enemmän multaa. Tässä oregano:


Basilikassa ero on vielä selkeämpi. Katsokaa nyt noita lehtiä, ne ovat valtavia!


Ikkunapuutarhalla siis kaikki hyvin. Kohta saa jo tehdä kylvöjä pihallekin...

Ei kommentteja: