6.2.2018

Lintubongausta


BirdLife Suomi ry julkaisi heti alkuvuodesta päivitetyn listan maailman lintulajien suomenkielisistä nimistä. Lista löytyy järjestön nettisivuilta (tässä linkki). Valtava työ tuossa on ollut! Eihän noita kaikkia jaksa lukeakaan!

Iloksenne kävin listan melko hyvin läpi ja poimin sieltä muutamia tutustumisen arvoisia lajeja. Suomenkieliset ja tieteelliset nimet ovat siis oikeita, vaikka joistakin on sitä vaikea uskoa. Lajikuvaukset ovat minun kirjoittamiani ja perustuvat omiin havaintoihini.

***

Toimistolinnut

Isoviuhtoja (Tachyeres pteneres)
Viihtyy korkealla ja tuulisilla paikoilla. Asettuu luontevasti johtotehtäviin. Liikkeet nopeita ja suoraviivaisia.

Valittajakäki (Cacomantis merulinus)
Esiintyy runsaslukuisena toimistoympäristöissä, erityisesti isoviuhtojan alaisuudessa. Ääni naukuva ja korviasärkevä. Pitkäikäinen ja sitkeä laji.

Isonauruli (Garrulax maximus)
Ääni tunnistettava ja hyvin kantava. Sosiaalinen ja utelias laji, parveilee usein avokonttorin käytävillä ja kahvihuoneessa. Yleensä suurikokoinen ja kirjava.

Metsälinnut

Partasaku (Penelope barbata)
Alunperin metsien asukki, mutta tavataan nykyään myös hipsterikahviloissa ja tietotekniikka-alan yrityksissä. Erityisen helppo tunnistaa tuuheista höyhenistä leuan alla.

Jänkäkurppa (Lymnocryptes minimus)
Erakkomainen yksineläjä. Esiintyy harvalukuisena tuntureilla ja erämetsissä. Ääntä ei ole koskaan kuultu.

Marjatyranni (Legatus leucophaius)
Liikkuu kesällä ja syksyllä loikkien marjametsissä ja vattupusikoissa. Palaa joka vuosi samoille seuduille ja puolustaa reviiriään ärhäkästi. Kätkee ruokaa talven varalle.

Vesilinnut

Laineviistäjä (Pterodroma ultima)
Taitava sukeltaja. Viihtyy lämpimissä ja aallokkoisissa vesissä. Solakka, hyvinmuodostunut ruumis ja usein kullanruskea väritys.

Rantapaksujalka (Burhinus vermiculatus)
Lyhytjalkainen ja pullea, hyvä kelluja. Paksu rasvakerros eristää hyvin, joten viihtyy myös viileämmissä vesissä. Talvisin parveilee avantojen läheisyydessä, tosin vanhemmat yksilöt muuttavat toisinaan talveksi etelään.

Rantakurvi (Xenus cinereus)
Käyskentelee kesäisin rantahietikossa pariutumistarkoituksessa. Koiraiden kosiokutsu hyvin tunnistettava vihellys. Muuttaa talveksi solariumiin.

Koti- ja harrastelinnut

Kahvipöllönen (Otus umbra)
Olemus nuhjuinen ja hapsuuntunut. Ääni usein aamuisin äreä, jopa uhkaava. Sointi muuttuu rituaalinomaisen kahvittelun jälkeen kirkkaaksi ja iloiseksi.

Majalavastaja (Amblyornis inornata)
Innokas pesänrakentaja. Vuoraa pesän lukuisilla tyynyillä ja suosii värinä valkoista. Hyvin reviiritietoinen, mutta seuraa kuitenkin kiinteästi muiden majalavastajien touhuja ottaen näistä mallia. Parveilee messuilla.

Harlekiinipenkoja (Orthonyx temminckii)
Antikvariaattien kanta-asukki. Viettää tunteja kahlaten läpi kehnoa kioskikirjallisuutta. Vaatimaton ulkoinen olemus ei yleensä vastaa sisäistä pervoutta.

Ammattilinnut

Tyllihyyppä (Vanellus cayanus)
Liikehtii parvissa kansallisbaletissa ja morsiusliikkeissä. Liike hypähtelevää ja etenkin koirailla suurieleistä. Molemmat sukupuolet koristautuvat näyttävästi.

Taiturimatkija (Mimus polyglottos)
Sekoitetaan usein toisiin lajeihin, joita imitoi taitavasti. Esiintyy sekä pienillä klubeilla että isoilla lavoilla. Hyvin harvoin parvilintu, viihtyy yleensä yksin.

Kenttähyyppä (Vanellus indicus)
Väritys hyvin maastoutuva vihreä tai harmaa. Viettää lähes koko aikuisikänsä kasarmien läheisyydessä. Ääni mahtaileva, käskyttävä. Vanhemmassa kirjallisuudessa käytetään nimitystä "Kuovi".

Luokittelemattomat linnut

Töyhtöromisko (Chauna torquata)
Kyhmynarsku (Netta peposaca)
Hapsumanukki (Phonygammus keraudrenii)
Puhkumomotti (Momotus subrufescens)

***

Ja näitähän olisi vaikka kuinka paljon, piti jo tätäkin listaa karsia. Tutustukaa ihmeessä itse tarkemmin ja bongatkaa suosikkinne!

2 kommenttia:

Menninkäinen kirjoitti...

Eiiiihhh... Pissat menee housuun... :'D

Hehkuvainen kirjoitti...

Älä pissaa housuun!