13.8.2017

Ihon alle


Kävin pienellä retkellä Tikkurilassa ja tiedekeskus Heurekassa. Siellä oli eläinten anatomiaa esittelevä näyttely Body Worlds - Animal Inside Out. Esillä oli paljon eläimiä (myös yksi ihminen) eri tavoin riisuttuina.


Eläimet ja elimet olivat aitoja, mutta plastinoituja. Kudokset on korvattu muovilla, niin että kaikki on tismalleen aidon näköistä, mutta kestävää ja hajutonta. Merkillistä, kerrassaan merkillistä. Ihmiset haluavat kuulemma luovuttaa ruumiinsa plastinoitavaksi jopa sellaisella innolla, ettei halukkaita voida ottaa enää edes jonoon.

Hiukan yllätyin siitä että alkuun teki jopa vähän pahaa katsella näyttelyesineitä. Erityisen ikävältä tuntui katsoa ruumista irti olevaa ihmisjalkaa ja -kättä. Häiritsi, kun tiesin että se on muovivalos oikeasta ihmisestä. Yhtä lailla yllätti sitten se, ettei kokonaisen nyljetyltä näyttävän ihmisen katsominen sitten tehnytkään pahaa. Gorilla oli jo oikeasti mielenkiintoinen ja sitä piti palata katsomaan uudestaan:


Toisaalta karmivaa, toisaalta kiehtovaa. Arvostan tekniikkaa ja taitoa, mutta jotenkin kuitenkin ällöttää katsella leikkeitä toisten sisuksista. Tiedostin katselevani maalattua muovia, mutta silti välillä pelkäsin että seuraavalla hengenvedolla nenääni leijuisi kalman haju. Jännä.

3 kommenttia:

Menninkäinen kirjoitti...

Me käytiin aikanaan katsomassa se ihmis- Body Worlds. Vaikka minunkin mielikuvitus laukkaa välillä kiitettävästi, en osannut silti ajatella, että ne olisi olleet oikeita ihmisiä... Mutta juuri niinkuin tuumit - yök ja jännää!

Vivi Vinna kirjoitti...

Minulla olisi ollut mahdollisuus käydä viime talvena tutustumassa Human bodies -näyttelyyn (postauksesi näyttelyä vastaavanlainen kiertävä näyttely, mutta ihmisistä) Pamplonassa, Espanjassa. Mies torppasi idean, se olisi moraalitonta. Olin ihan puulla päähän lyöty, koska minusta se olisi ollut mielenkiintoista! Ymmärtäisin jos mies olisi uskovainen tms., mutta ei. Noh, näin sitä tulee uusia puolia esiin. ;)
Mutta jotenkin voin kuvitella ymmärtäväni tuonkin puolen, että vähän yököttävää. Kaipa se olisi pitänyt omin silmin nähdá ja kokea. Mutta ei sitten. :D

Hehkuvainen kirjoitti...

Menninkäinen: minun oli vaikea olla ajattelematta etteivät näyttelykappaleet olisi olleet aitoja ja oikeita. :P

Vivi Vinna: hassua - Bloggerilta ei tullut sähköpostiini ilmoitusta kommentistasi. Hmmm, joku bugi, harmillista :/. Kiitos kuitenkin kommentistasi!

En osaa miehesi tapaan ajatella ihmisten katselua moraalittomana. Ne ihmiset ovat kuitenkin halunneet tulla plastinoiduiksi, ja antaneet luvan asettaa itsensä näytteille. Ruumiinsa luovuttajilta on myös kysytty että mihin asentoihin heidät saa laittaa, eli ketään ei ole pistetty esille epäkunnioittavasti tai oman toiveen vastaisesti. Ehkä vielä joskus toiveesi toteutuu!