5.2.2017

Vaiettuja muistoja


Timo Malmi: Äyräpään luutnantti - sotavankien matka Neuvostoliittoon ja takaisin
Into Kustannus Oy 2016

"Takaisin palanneita ei heti sodan jälkeen pidetty sotainvalideina niin laajasti kuin nyt. Siviililääkärin ei silloin ollut mahdollista ymmärtää, mitä sotavangit olivat todella kokeneet. Lääkäriä vastapäätä istuessaan entiset vangit itsekin vähättelivät tapahtunutta ja salasivat nöyryyttävimmät kokemuksensa. Kuka kertoisi, että tongin toisen miehen ulosteesta sulamattomia herneitä ja söin ne? Lopulliseen avautumiseen on ollut pitkä matka."

Malmi on kirjoittanut puolidokumentaarisen tietokirjan, joka perustuu entisten sotavankien muistoihin. Suomalaisia arvioidaan olleen jatkosodan aikana sotavankina 3600 henkeä, joista matkalle jäi 40 prosenttia. Henkiin jääneet ja kotiin palanneet vaikenivat vuosiksi. Yhteiskunta ei tunnistanut eikä tunnustanut traumaa.

"Sotavankeudesta kotiin palanneiden ongelmat selvitettiin yksilöstä eikä rankoista kokemuksista johtuviksi. Sodan jälkeen ajateltiin, että normaalin miehen kuului jaksaa elää jatkuvasti kuoleman vaarassa. Suomessa se oli luonnollista, sillä monen sotavangin isän sotakokemus oli vuonna 1918 päättynyt sotavankileiriin ja perhe pelännyt jälkipuhdistusta vuosia.

Toisen maailmansodan jälkeen lääketiede ei tunnistanut sodan kokeneiden psyykkisen hoidon tarvetta. Ajan tapana oli muun muassa ohjata mieleltään järkkyneet sähköshokkihoitoon."


Kirja ei ole kauhukuvilla mässäilyä, sillä kertojina ovat sotavangit itse. Vaikka avoimuus ja rohkeus puhua on lisääntynyt, uskon että ne kaikkein kauheimmat kokemukset on kuitenkin jätetty kertomatta. Tarinat ovat silti karuja, ja vaikka jokaisen vangin kertomus on omanlaisensa, niille kaikille on yhteistä jatkuva nälkä, vilu, taudit ja pelko. Oli tavallista, että aamulla heräsi kuolleen vierestä. Ehjänä ei palannut kukaan.

Äyräpään luutnantti ei siis ole mitään hyvän mielen lukemista. Se on kuitenkin taitavasti koottu ja ehyt kokonaisuus. Vaiennut sukupolvi saa äänensä esiin ja teksti soljuu joutuisasti. Suosittelen lämpimästi kaikille kaltaisilleni, joita kiinnostaa toinen maailmansota ja sen ajan mikrohistoria.

Ei kommentteja: