20.8.2016

Heavy Metal


Hämeen linnassa voi lokakuun loppupuolelle asti tutustua 1500-1700-lukujen haarniskoihin. Tein mieheni kanssa pienen kesäretken linnaan ja metallia katsomaan.


Yllä on turnajaishaarniska. Tuon kypärän takaa ei kyllä mitään näe, mutta ei ollut kuulemma tarkoituskaan. Umpinainen kypärä suojasi taistelijaa rikkoutuvasta peitsestä sinkoutuvilta säleiltä. Kasvojen ja silmien suojaaminen oli tärkeämpää kuin vastustajan näkeminen, kyllä sitä sokkonakin saattoi sohia kun taistelutilanteet olivat turnajaisissa niin kovin ennaltamäärättyjä.


Alla on toinen turnajaishaarniska, jonka kypärässä näkyy pieni kurkistusluukku. Siitä sai hiukan happea, mitä varmasti kaipasi kun oli hetken viettänyt tällaisen tölkin sisällä. Eivät tainneet haarniskan käyttäjät kärsiä klaustrofobiasta...?


Yhdessä näyttelyhuoneessa oli vastassa tällainen hurja kasvottomien tikku-ukkojen joukko eli keihäsmiehet piikkimuodostelmassa:


Ja oliko tämä sitten "heviä" elikkäs raskasta metallia? Aika laillahan nuo näyttelyn haarniskat painavat:

Hevosen haarniska 52 kg
Maximilian-tyylin haarniska 25 kg
Itävaltalaisen aatelismiehen haarniska 20 kg
Kaarle II:n kenttähaarniska 20 kg
Garnituura-osat: kaksi rintapanssaria ja useita kypäriä yht. 50 kg
Haarniska peitsiottelua varten 32,6 kg
Kiillottamattomat puolihaarniskat n. 12 kg
Piikkimuodostelman puolihaarniskat 10 kg ja 12 kg
Heavy rider -varustus 35 kg
Kahdenkäden miekat n. 3,5 kg
Musketit 5-6 kg
Keihäät n. 2 kg

Mutta vertailun vuoksi on hyvä mainita, että modernin sotilaan varusteet painavat yleensä enemmän. Liikkuvuuskin oli taisteluun tarkoitetuissa haarniskoissa hyvä (turnajaishaarniskat olivat asia erikseen), mistä on todisteena Youtubessa mainioita videoita, kuten esimerkiksi tämä. Tyyppi taipuu haarniskoituna paremmin kuin minä jumppavaatteissa. Haarniskaneuroosi-blogista löytyy hyvä kirjoitus haarniskan käsittämättömästä keveydestä. Kantajalleen sopiva ja oikeasti käyttöön tehty haarniska ei siis ollut liikkeitä liialti rajoittava, joskin sen pukemiseen saattoi tarvita apua.

Näyttely ei ole mitenkään hirveän suuri, mutta opastettu kierros tuo esineisiin syvyyttä. Ja ovathan puitteet mitä hienoimmat! (Hämeen linna on ihana! Mitenkähän saisin järjestettyä itseni sinne linnatontuksi...? Huomaisikohan kukaan, jos en palaisikaan lomalta töihin vaan asettuisin linnan muurien suojaan asumaan?)

2 kommenttia:

Menninkäinen kirjoitti...

Hämeen linna on kyllä hieno, sisällä en ole kylläkään käynyt. Sähän voisit ujuttautua tommosen haarniskan sisään ja majailla siellä ja liikuskella yöllä paikasta toiseen. Siinähän sitten miettisivät, että "eikös tämä turnajaishaarniska ollut tuossa naapurihuoneessa eilen...?"

Hehkuvainen kirjoitti...

Ei kun liikuskelisin päivällä ja pelästyttelisin pahaa-aavistamattomia museokävijöitä!