10.6.2016

Tulet takassa


Kolme viikkoa meni todella nopeasti. Uunin muuraus eteni vauhdilla ja ehdin työpäiväni jälkeen ottaa vain muutamia hämäriä työvaihekuvia.Sitten oltiinkin jo siinä vaiheessa, että tuliputki kääntyi poskikanaviin ja yläosa umpeutui. Nurkassa on tietysti avoinna piippuun johtava savukanava. Alla olevassa kuvassa näkyy takana pellin kehys kanavaa reunustamassa. Tässä on mallattu paikalleen alempi kehys, hiukan ylemmäs tuli sitten toinen pelti.


Tulipesä kasvaa karvaa, eli laastin mineraalit ovat kiteytyneet hauskasti koristamaan saumoja. Kunhan takkaan saadaan kunnon roihu, nuo karvat käryävät pois.


Nyt takassa onkin jo tulet! Ne tosin ovat vain tuikkuja, mutta kyllä siellä saisi polttaa jo puitakin. Ei tosin paljoa; pitää aloitella hitaasti ettei laastissa ja tiilissä oleva vesi ala kiehua. Pieni tuli pitää ilman liikkeessä ja kuivattaa uunia.

Jos uunin antaisi kuivua itsekseen, täysiä pesällisiä saisi polttaa kahden kuukauden päästä (toivottavasti se ei kuitenkaan ole elokuussa tarpeen). Maltillinen lämmittäminen nopeuttaa kuivumista, joten jos jaksaa sellaista tehdä niin uuni on täysin toimintavalmis kuukaudessa.


Katosta tuli levytyksellä ja listoituksella kaunis. Nyt se on myös paloturvallisuusmääräysten mukainen. Rapattu seinä on vielä dramaattisen tumma, mutta vaalenee pian kuivuessaan.

Vanha eduspelti laitetaan vielä paikoilleen. Muurari tiesi kertoa että täällä pelti saa olla irrallinen, mutta pääkaupunkiseudulla säädökset määräävät että pelti on kiinnitettävä lattiaan. Erikoista, sillä kyllä se pelti siinä pysyy kiinnittämättäkin.


Nyt on jotenkin tyhjää. Outoa, kun kellariin ei enää tarvitse kulkea ulkokautta vaan olohuoneen läpi voi kävellä - ja vieläpä sukkasillaan. Vitriini ja kirjahylly ovat taas käytössä eivätkä muovitettuina. Naapuri voi taas pysäköidä autonsa omalle paikalleen ikkunamme alle.

Saan luultavasti jotain vieroitusoireita, kun en voi enää päivittäin höpötellä muurarin kanssa (hän kesti urheasti lomaviikkoni löpinät, aamuhetkien hiukan hitaat höpinät ja iltapäivien puhetulvan). Aamurutiinit muotoutuvat taas sen mukaisiksi, että kukaan ei tule seitsemältä aamulla töihin asuntoomme.

On se vaan hieno uuni.

4 kommenttia:

Menninkäinen kirjoitti...

Vautsi! Onneksi Suomen kesä antaa mahdollisuuden aloittaa takkakauden vaikka samantien...

Hehkuvainen kirjoitti...

Hih! Hiukan on jo uskallettu puutakin polttaa. Hiljaa hyvä tulee.

Osmo kirjoitti...

Onnittelut uudesta hienosta kotieläimestä!

Hehkuvainen kirjoitti...

Kiitos, Osmo, hauskaa kun kävit kommentoimassa :).