16.3.2016

Unihiekkaa


Lars Kepler: Nukkumatti
Kustannusosakeyhtiö Tammi 2013
Suomentanut Anu Koivunen

Mitä useampi kokki, sitä huonompi soppa. Joskus yhteistyö on voimaa, mutta Nukkumatti saattaa olla kehno juuri siksi, että sitä ei kirjoittanut yksi henkilö vaan aviopari (Lars Kepler on ruotsalaisen pariskunnan kirjailijasalanimi).

Tai voihan olla, että kirjailijoilla oli menestyksen huumassa kiire uuden kirjan kanssa ja jäi siinä sitten viimeistely vähän puolitiehen. Tai voihan olla että minä olen väärässä ja muut oikeassa, Lars Keplerin kirjoja on kuitenkin myyty maailmalla viisi miljoonaa kappaletta.

Nukkumatti on jatkoa menestystarinalle. Se on neljäs ja itsenäinen osa sarjassa, jossa seikkailee suomalaistaustainen rikoskomisario Joona Linna. Tarina käynnistyy, kun kolmetoista vuotta sitten kadonnut Mikael Kohler-Frost löytyy elossa. Sen seurauksena monilta revitään vanhat haavat auki - ja uusia haavoja tehdään reippaalla otteella.

Sarjamurhaajasta saa aina meheviä juttuja. Hiukan Uhrilampaita muistuttava tarina on sinällään ihan hyvä, tietyllä tapaa hyytävä ja oivaa dekkariainesta. Näkemystä ja ideoita on, mutta ne eivät ole kovinkaan omaperäisiä tai ainutlaatuisia.

Kirja on kimppu kliseitä ja ennalta-arvattavuus häiritsee. Teksti ei toimi tekstinä, vaan tuntuu siltä kuin lukisi riisuttua selostusta elokuvasta. Se on samalla tapaa mielenkiintoista kuin käyttöohjeiden lukeminen. Kirjasta on turha etsiä ilahduttavia kielikuvia, nokkelaa sanailua tai millään muotoa rikasta kieltä.

Dialogi on köyhää ja hahmot välillä epäuskottavia. Lukija ei pääse kenenkään iholle tai pään sisään. Kenenkään kohtalo ei erityisesti kosketa eikä tarina kutkuta.

Kirja on harmillisen keskinkertainen. Voisin ehkä suositella niille, jotka mieluummin katsovat elokuvia kuin lukevat kirjoja, mutta eivät kiinnostuksestaan huolimatta uskalla katsoa kauhuelokuvia. Kirja on turvallinen valinta: kun kannet sulkee, Nukkumatti unohtuu.

2 kommenttia:

Menninkäinen kirjoitti...

Mielenkiintoista! Eka kerta, kun kirjoitat kirjasta, jonka kirjoittajan kirjoja mäkin olen lukenut. Oletko lukenut edellisiä osia? Mä tykkäsin Hypnotisoijasta ja Paganini ja Paholainen - kirjoista. Ennen Nukkumattia pitäisi saada käsiin Tulitodistaja.

Hehkuvainen kirjoitti...

En ole lukenut edellisiä osia. Ne voivat olla hyviä, tuskin tuo suosio on ihan tyhjästä syntynyt. Tosin ihmiset ovat kovasti ylistäneet Nukkumattiakin, vaikkei se muhun iskenyt ollenkaan.