18.3.2016

Polte


Johanna Sinisalo: Auringon ydin
Bookwell Oy 2013

"Juuri silloin aine alkaa potkia. Ensin polte leviää alaruumiiseen, häpyhuulet ja vagina kuumenevat hiillokseksi. Ensimmäiset hikipisarat kihoavat silmänaluksiin, sitten hiusrajaan, pian niskaan. Veri kohisee korvissa. Aine hehkuu möyrivänä bassona, melkein infraäänenä, sen poltossa on upeita tummanruskeita sävyjä. Vedän syvään henkeä ja hymyilen leveämmin kuin pitäisi. 'Maksan lastista.' Alahuuli tietää."

Vanna on chilidiileri, Jare hänen rikostoverinsa. Tapahtumapaikkana on Terveysviraston tiukasti valvoma Suomen Eusistokraattinen Tasavalta, jossa käytännössä kaikki mielihyvää tai riippuvuutta tuottava on kielletty.

Sinisalo on onnistunut luomaan uskottavan dystopian. Hän on sotkenut taitavasti faktaa ja fiktiota niin, että vaihtoehtoinen todellisuus avautuu lukijalle raakana ja ihmisyyttä tihkuvana.

Kirjassa kuvattu valtiollinen jalostamistiede on alkuun hiukan huvittavaa, mutta syventyessään karmaisevaa: tämä ei ainoastaan voisi olla totta, vaan tämä on ollut totta ja on totta luultavasti tulevaisuudessakin.

"Katkelma teoksesta Naisten domestikaation lyhyt historia, valtion kustannus (1997)

Mikäli kansan terveyttä varjellaan vahingollisten aineiden saantia rajoittamalla, on kuitenkin samaan aikaan tunnustettava, että ihmissuvun onnelliseen ja tasapainoiseen elämään liittyvät luonnostaan myös erinäiset mielihyvän lähteet. Näitä aivokemiallisesti tärkeitä lähteitä ovat ruumiillinen liikunta, tyydyttävä ja säännöllinen sukupuolielämä, perheen päänä toimiminen sekä - heikommalle sukupuolelle - äitiyden onni."


Kirjailija yhdistää herkullisesti eri tekstityylejä kertomusta kehittäessään. Se toimii: kertojaäänen kanssa vuorottelevat tieteelliset tekstit sekä kirjeet, ja kappaleiden erilaiset tyylit täydentävät toisiaan. Sinisalo on todellinen sanataituri ja mielikuvien maalaaja.

Tarina etenee vauhdikkaasti eikä kirjaa malttaisi jättää kesken. Lopussa teksti menee hiukan korkealentoiseksi, mutta pysyy silti luojansa hyppysissä. Omaperäinen kliimaksi sopii teemaan, muut ratkaisut olisivat ehkä jääneet latteiksi.

Suosittelen lämpimästi chili-intoilijoille, feministeille ja sovinisteille, miehille ja naisille. Oikeastaan aivan kaikille hyvän kirjallisuuden ystäville.

Ei kommentteja: