24.1.2016

Kehuja


Oletteko tehneet koulussa tai muualla sellaista hyvän mielen kukkaa, joka kootaan toisten kirjoittamia kauniita sanoja sisältävistä terälehdistä? Meillä oli muistaakseni yläasteella sellainen tunti, että jokainen kirjoitti jonkin positiivisen sanan jokaisesta, ja sitten kaikki saivat koota itselleen ilostuttavan kehujen kukkasen.

(Muistan edelleen hyvin että poika, johon olin koko kouluajan palavasti ja yksipuolisesti ihastunut, kirjoitti terälehteeni "vanha". Otin sen kehuna.)

Koska ihminen tarvitsee positiivista palautetta myös työelämässä, päätin toteuttaa tällaisen kehujen keräämisen töissä. Työyhteisömme on tiivis, joten näemme toistemme hyvät ja huonot puolet aika läheltä. Kiireisenä tilinpäätösaikana meistä ei kukaan ole parhaimmillaan, joten juuri nyt tarvitsemme eniten muistutusta siitä että sekä meissä itsessämme että kollegoissamme on mahtavia ja ilostuttavia ominaisuuksia.

Pyysin siis jokaista kirjoittamaan jokaisesta jotain positiivista ja lupasin koostaa kehut. Otin taiteellisia vapauksia enkä askarrellut kukkaa, vaan tein pelkästään listat. Minusta sanottiin muun muassa seuraavaa:

Hehku on...
...avulias
...hyvä laulamaan
...positiivisen energian lähetti
...pirtsakka porukan piristäjä.

Awww. Oli ihanaa lukea miten kauniisti ihmiset toisistaan kirjoittivat. Toivon että myös toisia hymyilyttää, kun saavat lukea omia listojaan. Jos iskee töissä känkkäränkkäpäivä, voi kiskaista listan laatikosta ja lukea sitä hetken niin varmasti piristyy.

Töissä ole mikään pakko tykätä kaikista työkavereistaan, mutta toimeen täytyy tulla. Siinä auttaa se, että jokaisessa pystyy näkemään jotain hyvää. Luulen että tälla tavalla saamme paljon iloa vähällä vaivalla. Kehuja ei tarvinnut edes keksiä heti, vaan annoin kiireisille työkavereilleni puolitoista viikkoa aikaa. Jokaisesta pystyy kyllä siinä ajassa kehittämään jonkin positiiviseksi tulkittavan sanan, eikö niin?

Ilmeisesti ei, sillä minulla on yksitoista työtoveria, mutta sain vastaukset vain kuudelta. Viisi ihmistä päätti olla osallistumatta tähän hyvän mielen projektiin. Syitä siihen en lähde edes arvailemaan, vapaaehtoistahan tämä oli. Mutta väitän, että osallistuneilla on jatkossa parempi fiilis.

4 kommenttia:

Menninkäinen kirjoitti...

Opon tunnillahan tuo tehtiin. Mulla luki joka toisessa terälehdessä "hyvä kuuntelija". Kiva idea toteuttaa noin töissäkin, sopisi TyHy-päiväänkin "ohjelmanumeroksi".

Hehkuvainen kirjoitti...

No ihan sopisi kyllä, ainakin minun mielestäni. Ja sinähän olet kyllä hyvä kuuntelija, usean maininnan arvoinen <3.

Milla kirjoitti...

Menetelmä on töistä tuttu nimellä aurinkopalaute. Me yleensä laitetaan kurssilaiset tekemään tuo kurssin lopuksi, mutta joulun alla tehtiin työporukalla. Ihan kivaahan se oli kehuja saada. :)

Hehkuvainen kirjoitti...

Ah, sillä on oikein nimikin! Harva osaa ottaa suoria kehuja luontevasti vastaan, mutta tässä muodossa on jotenkin ehkä helpompaa.