13.11.2015

Odottavan aika on pitkä


Nyt on kulunut kaksi viikkoa silmäleikkauksesta, joten ajattelin päivittää tänne vähän kuulumisia ja tuntemuksia.

Muuten menee mukavasti, mutta näen edelleen vasemmalla silmällä kahtena. Jokaisen ruudulla näkyvän kirjaimen tai numeron vieressä on toinen samanlainen. Oikealla silmällä näkö on parempi, tai ainakin... no, yksinkertaisempi.

Ensimmäisinä päivinä vaivannut sumeus on poistunut lähes kokonaan ja lähinäkö on parantunut. Siitä huolimatta päätetyöskentely on tuon vasemman silmän takia ollut erittäin piinaavaa ja vaikeaa, kuten voitte varmasti kuvitella. Joillakin toipuminen on ollut nopeampaa ja töihin on pystynyt tosiaan sen kahden saikkupäivän jälkeen normaalisti, mutta minulla tämä nyt on sitten tällaista.

Ottaa päähän - kirjaimellisesti.

SMILE-tekniikan eduiksi mainitaan lähes oireeton toipuminen. Se on totta, että kaksoisnäköä lukuunottamatta toipuminen on sujunut hyvin. Silmissäni ei ole ollut lainkaan kipuja, hiekan tunnetta, ylenmääräistä kuivumista tai muutakaan epämukavuutta. Ainoastaan aamuisin silmät ovat huutaneet kosteutusta, mutta muuten on todellakin melko oireetonta.

Ensimmäinen viikko oli vaikea, kun piti nukkua ne epämukavat suojalasit päässä. Eikä saanut saunoa tai päästää vettä silmiin. Tukka piti pestä ihmeellisesti takakenkottaen ja tuntui ettei naamaa saa puhtaaksi kun ei pääse vedellä lotraamaan. Helpotti kovasti henkisesti, kun selvisi ensimmäisestä viikosta eikä silmiä tarvinnut enää varoa.

Näiden kahden viikon ajan silmiin piti pudotella antibiootti- ja kostutustippoja. Eilen oli viimeinen tippapäivä ja tästä päivästä eteenpäin hoitona on kostutustippoja tarvittaessa. Ikävää kuivumista ei tosin tunnu juurikaan olevan, joten saatan kaivata tippoja vain satunnaisesti.

Kävin viime viikolla optikolla kyselemässä että onko tämä kahtena näkeminen normaalia. Optikko ei nähnyt silmissäni tai toipumiseni edistymisessä mitään tavallisesta poikkeavaa, joten jäämme seuraamaan tilannetta. Jotkut ovat netissä raportoineet samanlaisesta vaivasta, joka on ajan kanssa itsestään korjaantunut. Sumeudesta varoiteltiin kyllä, mutta tästä ei.

Ongelman syy saattaa olla siinä (näin optikko minulle kertoi), että lentikkelin poiston jäljiltä sarveiskalvon kerrokset eivät ole vielä parantuneet toisiinsa kiinni. En tiedä miksi ongelma on vain vasemmassa silmässä, sillä molemmissa silmissä tehtiin yhtä suuri korjaus (eli molemmista silmistä poistettiin yhtä paksu lentikkeli). Ärsyttää, mutta koitan olla tyytyväinen ettei sama haitta ole oikeassakin silmässä.

Kahden viikon päästä on ensimmäinen kontrollikäynti silmälääkärillä. Toivon että siihen mennessä kaksoisnäkö on vain ikävä muisto. Pitäisi olla kärsivällinen, koska lopullinen toipuminen ja näön vakiintuminen voi kestää viikkoja tai kuukausia.

On tässä se hyvä puoli, että koneella tulee istuttua aiempaa vähemmän kun ruutua ei kestä tuijottaa.

4 kommenttia:

Menninkäinen kirjoitti...

Ttoossii ttyyllssää ttoommmmoonneenn...

Eikun oikeesti; Varmasti sitä odottaa parempaa, terävämpää näköä ja sitten tuollainen. No ei se varmaankaan ole kuin jälkioireita, mutta takuulla ärsyttävää. Jos sä vaikka olet oikeasilmäinen ja siksi tuo heikompi vasen tulee hieman jäljessä parantumisessa. Peukut (ne molemmat) pystyyn, että pääset vaivasta pian!

Hehkuvainen kirjoitti...

Ei muutosta parempaan - ei tosin huonompaankaan. Toivossa on hyvä elää.

Rhia kirjoitti...

Olen monesti miettinyt leikkaukseen menoa, mutta en ole uskaltanut. Tiedän että toimenpide on todella nopea, mutta silmän sorkkiminen pelottaa silti aivan hirveästi. Ja omalla kohdallani se saattaa nyt olla jo myöhäistäkin, eikö niissä ole joku suositeltu ikähaarukka jonka jälkeen ei enää kamalasti kannata kun ikänäkö alkaa pukata päälle?
Toivottavasti näkösi alkaa olla jo lähempänä normaalia.

Hehkuvainen kirjoitti...

Näkö on pysynyt samanlaisena - ikävä kyllä :/.
Totta on, ettei tiettyjä leikkauksia suositella tehtäväksi jos on ikänäkökin jo kohta vaivana. Mutta kyllähän ne kaikenlaista tekevät nykyään, en edes tiedä mitä kaikkea pystyvät leikkaamaan ja korjaamaan. Joten aina kannattaa kysyä ja tutkituttaa tilanne omalla kohdalla jos kiinnostaa.