30.8.2015

Olohuoneen lattiaremontti, osa 1


Olohuoneen lattiaremontin lähtötilanne: siistikuntoinen tumma parketti. Lattia narisi jokaisella askeleella, sillä parkettia ei oltu liimattu kiinni. Hyvä meille, sillä halusimme sen pois.

Pidämme molemmat lautalattioista ja mielestämme sellainen sopii vanhan puutalon henkeen. Kotitalomme on rakennettu 1920 ja halusimme että se näyttäisi hiukan enemmän ikäiseltään. Lähdimme siis yksissä tuumin elämämme ensimmäiseen lattiaremonttiin!

(Valkea läikkä kuvan oikeassa alareunassa on auringonvaloa. Kivasti sattui kesän suunnilleen kuumimmat päivät pölyisiin sisähommiin.)


Kun parketin ensimmäinen pala saatiin noin tunnin ihmettelyn ja portaikon kaiteen purkamisen jälkeen irti, loppu irtosi helposti ja pääsimme tutustumaan alempiin kerroksiin. (Olisihan se liimaamaton parketti irronnut tarvittaessa nopeastikin, mutta koska emme tienneet mitä kauhuja sen alta löytyy, halusimme tehdä purkutyön varovasti parkettia säästäen - jos vaikka kävisi niin että se pitäisikin kaikessa hiljaisuudessa iskeä takaisin lattiaan.)

Alla olevassa kuvassa näkyykin sopivasti se mitä parketin alla oli tarjolla: kellertävä muovimatto ja sen alla ruskeankirjava linoleumi. Iyh. (Kuvassa näkyvä vaalea puu on portaikon ylin askelma, ei lattiaa.) Koska Työterveyslaitoksen laboratorio totesi lähettämämme näytteen asbestivapaaksi, uskalsimme ryhtyä purkuhommiin.


Kellertävän muovimaton asennuksessa oli ilmeisesti luotettu lähinnä painovoimaan. Matto nimittäin vain makasi linoleumin päällä ja pystyimme rullaamaan sen kevyesti irti. Suurin vaiva oli raskaan maton käsittelyssä, kun sitä piti pikkuisen pilkkoa, taitella ja runnoa että se asettui jokseenkin kivasti jätesäkkeihin.


Muovimatto oli ilmeisesti liimattu vain yhdestä kohdasta kiinni alla olevaan linoleumiin, todisteena siitä pieni karvainen raita keskilattiassa. Linoleumi oli naulattu lattian reunoilta kiinni, mutta se irtosi varsin kevyesti repimällä. (Miljoonat pikkuiset naulat mies nyppi myöhemmin irti.) Jälleen kerran suurimpana vaivana oli käsin repiä linoleumia sen verran pienemmiksi kappaleiksi että sen sai pussitettua.


Meillä kävi siis purkuhommissa aivan mieletön tuuri: parketin poiston jälkeen kaksi seuraavaa kerrosta rullailtiin poikki ja pinoon suunnilleen puolessa tunnissa. Alimmaisena oli lautalattia, niin kuin toivoimme.

Alla näkyy lattia kuvattuna heti mattojen käärimisen jälkeen eli sille ei ole tehty vielä mitään. Jotain jännää siinä on tapahtunut, kun vasemmalla on kirveellä tasoitellun näköistä puuta ja muualla vanha punaruskea maali. Niin ja kipsitasoitetta. Paljon kipsitasoitetta.


To be continued...

2 kommenttia:

Menninkäinen kirjoitti...

Johan tossa huonekorkeuskin muuttuu, kun noin monta kerrosta saa repiä veks.... :P

Hehkuvainen kirjoitti...

Kyllä se parilla sentillä korottui :). Elintila laajentui!