18.7.2015

Nimi alle


Asunnon ostaminen on minulle ihan uutta ja outoa puuhaa, mutta tekemällä tätäkin oppii. Eilen kävimme allekirjoittamassa kauppakirjan. Samalla maksoimme osan kauppahinnasta ja varainsiirtoveron.

Kauppahinnasta maksettiin tässä vaiheessa vain osa, sillä kaupan kohteena oleviin osakkeisiin kohdistuu osakkaiden lunastusoikeus. Se tarkoittaa sitä, että yhtiöjärjestyksen mukaan asunto-osakeyhtiön osakkailla on oikeus lunastaa osake, mikäli se siirtyy yhtiön ulkopuoliselle uudelle omistajalle.

Taloyhtiön hallitukselle lähti siis saman tien tieto kaupasta ja muilla osakkailla on nyt sitten kuukausi aikaa niin sanotusti vetää välistä mikäli niin haluaisivat. On melkoisen varmaa, ettei kukaan käytä lunastusoikeuttaan, mutta protokollan mukaan pitää toimia.

Lunastusoikeuden vuoksi osakauppa on järkevä juttu. Jos kävisi niin ihmeellisesti, että joku osakkaista käyttäisi lunastusoikeuttaan emmekä saisikaan haluamiamme osakkeita, olisi kurjaa jos olisimme ehtineet nostaa lainan ostoa varten. Voisimme toki siinä tapauksessa maksaa lainan vaikka saman tien takaisin, mutta menettäisimme lainan järjestelykulut. Maksoimme siis ensimmäisen osan kauppahinnasta säästöistämme ja nostamme lainan vasta kun on satavarmaa että asunto todella on meidän. (Vaikka hinku uuteen kotiin on kova, ei pidä hötkyillä ettei käy ikävästi.)

Nyt siis annamme pankkien kilpailla siitä, kuka saa antaa meille lainaa! Koska miehellä on kokemusta lainan kilpailutuksesta, hän saa hoitaa ensimmäisen tunnustelukierroksen. Minä voin osallistua sitten kun jäljellä ovat enää finalistit ja pitää vain valita lainatarjouksista se best of the best of the best.

Yhtiöjärjestykseen perustuva osakkeenomistajien viimeinen lunastuspäivä on 16.8.2015. Joskus sen jälkeen mutta kuitenkin viimeistään 31.8.2015 maksamme loput kauppahinnasta. Tässä on siis kuukausi aikaa saada lainaralliin jokseenkin siedettävä lopputulos, tosin mielestäni olisi hienointa jos raha-asiat saataisiin selviksi jo heinäkuun puolella. Voisi sitten keskittyä olennaiseen eli sisustussuunitelmien tekoon.

Ei kommentteja: