28.2.2015

Pullonpyöritystä


En ole lähtenyt mukaan siihen trendiin, että aina ja joka paikassa pitäisi olla juomapullo mukana. Veden juominen on tärkeää ja sitä pitäisi muistaa tehdä pitkin päivää, mutta uskon vakaasti selviytyväni riittävästä nesteytyksestä normaalioloissa kantamatta vesipulloa jatkuvasti matkassani.

On kuitenkin tilanteita, joissa oma vesipullo on ihan kätevä. Kesäisin puistossa loikoillessa, pyöräretkillä tai parikin tuntia kestävillä kuvauskävelyillä on hyvä olla oma juoma mukana. Olen aiemmin ratkaissut asian ostamalla puolen litran muovipullon lähdevettä ja täyttänyt sitä samaa pulloa uudestaan ja uudestaan hanavedellä.

Pantillinen muovipullo on ollut kevyt ja kätevä ratkaisu. Kun pullo on alkanut näyttää useiden pesujen jälkeen kulahtaneelta, olen vienyt sen takaisin kauppaan ja ostanut uuden. Toimiva, mutta ei täysin mieluisa kuvio. En nimittäin juo hiilihapollisia juomia, joten olen ostanut pelkkää lähdevettä. Se jos mikä on tyhmää, kun hanasta tulee täysin juomakelpoista vettä.

Lisäksi haluan vähentää muovin määrää elämässäni. Pantillisten muovipullojen keräys ja kierrätys on Suomessa hyvin järjestetty, mutta muovia ei voi kuitenkaan kierrättää loputtomiin, koska sen ominaisuudet heikkenevät jokaisella uudelleenkäyttökerralla.

En pidä ajatuksesta, että muovipullosta saattaa irrota juomaveteeni haitallisia aineita. Eviran ylitarkastaja Pirkko Kostamo on sanonut Helsingin Uutisille, ettei vesi- ja virvokepulloista liukene juomaan uusiokäytössäkään mitään. Ilmeisesti muovipullojen uusiokäytössä epätoivottujen aineiden liukenemisen sijaan vaarallisempaa on bakteerien kerääntyminen kuluneeseen ja naarmuuntuneeseen pulloon. Kertakäyttöisiksi tarkoitetut muovipullot saattavat haurastua ja ohentua jatkuvassa käytössä niin, että riittävä puhdistaminen on mahdotonta.

Juomapullo pitäisi pestä perusteellisesti ja usein, mutta kuuma vesi saa myrkyllisen lisäaineen, bisfenoli A:n, liukenemaan muovipulloista. Polypropeenista valmistetut juomapullot eivät sisällä bisfenoli A:ta, mutta ne saattavat sisältää jotain muuta epämiellyttävää. Vaikka säilytän muovipulloissa aina vain viileää vettä, en pidä muovin riskeistä.

Muovipullossa ollut hanavesi maistuu usein myös... no, muoviselta. Päätin, että kertakäyttöinen pullo on vaihdettava kestävämpään versioon, mutta muovia en siihen hommaan kelpuuttaisi. Siispä aloin tutkailla lasisia ja metallisia vaihtoehtoja.

Lifefactoryn lasiset pullot tuntuvat olevan suosittuja, ja ymmärrän kyllä miksi. Niissä on paljon hyviä ominaisuuksia: lasista ei liukene haitallisia aineita, se on helppo puhdistaa eikä lasi naarmuunnu. Sarjan tuttipullot kestävät keittämistä, virvoitusjuomille tarkoitetut pullot sen sijaan eivät kestä valmistajan mukaan pakastamista tai kiehuvaa vettä. Nettikeskustelujen perusteella monet kyllä laittavat lasipulloonsa kuumiakin juomia ja ovat todenneet pullon kestäväksi.

Silikonisen suojansa ansiosta lasipullo on muutenkin yllättävän kestävä normikäytössä, vaikka voisi kuvitella muuta. Mutta rikkoutuessaan Lifefactoryn lasipullo aiheuttaa päänvaivaa: Suomessa lasinkeräys vastaanottaa lasipulloja ja -purkkeja, mutta ei kuumuuden kestäviä lasiastioita.

Lifefactoryn nettisivujen mukaan heidän virvoitusjuomapullonsa valmistetaan soodakalkkilasista (soda lime glass), joka on juuri sitä tavallista Suomessakin kierrätykseen kelpaavaa lasia. Ilmeisesti siis Lifefactoryn borosilikaattilasista (borosilicate glass) valmistetut tuttipullot eivät kuuluisi lasinkeräykseen, mutta isommat lasipullot voisi sinne laittaa, vaikka ne tuntuvat jonkin verran kuumuutta kestävän. Koska olin asiasta epävarma ja lasinen pullo tuntui kaupassa käteen melko painavalta, päätin olla ostamatta sitä.

Metallisia juomapulloja etsiessäni löysin SIGG-pullot. Mainospuheet ovat vakuuttavia, mutta jokin pulloissa kuitenkin tökki: ne ovat pinnoitettua alumiinia. Olkoonkin että pinnoitteen nimi on EcoCare®, se on minusta silti epäilyttävä. SIGG-pullon voi heittää metallinkeräykseen ja se on täysin kierrätettävä, mikä on tietysti hyvä asia.

Uudet SIGG-pullot valmistetaan kuitenkin pääosin uudesta alumiinista ja alumiinin tuotannolla on ilmeisesti varsin ikäviä ympäristövaikutuksia. Noora Shinglerin tekemä perusteellinen selvitys tuki ajatuksiani: SIGG ei välttämättä ole ihan niin hyvä valinta. Ehkä tässä on vähän viherpesun makua, ehkä ei. Jatkoin etsintääni.

Pitkän haeskelun jälkeen löytyi Klean Kanteen. Tilasin Mukaman verkkokaupasta pullon sekä itselleni että miehelleni. Classic-pulloni mukana tuli muovinen korkki, mutta ostin siihen myös teräksisen korkin (jonka saan jälkitoimituksessa verkkokaupan saldovirheen vuoksi).


Molemmat pullot ovat pinnoittamatonta ruostumatonta terästä. Ne kestävät konepesun, miehen pullon korkille suositellaan käsinpesua bambuviimeistelyn takia. Tästä pullosta ei pitäisi liueta mitään makuja tai epämääräisiä aineita samaan tapaan kuin muovista. Pullo on kevyt ja oikein pidettynä elinikäinen.

Klean Kanteen -pulloja ei ole tarkoitettu kuumille juomille (lähinnä siksi että ohut teräspullo kuumenee niin että siinä voi helposti polttaa itsensä, pullo kyllä kestää hätätilassa vaikka avotulta), mutta siihen tarkoitukseen en näitä ostanutkaan. Teräksinen pullo ei rikkoudu niin helposti kuin lasinen, mutta jos se jostain syystä menisi rikki, sen voi laittaa metallinkeräykseen. Toisin kuin muovin, teräksen ominaisuudet eivät heikkene kierrätyksessä. Käyttökokemuksia meillä ei uusista pulloistamme vielä ole, mutta tulevana kesänä ne joutuvat varmasti kovaan testiin.

Mutta onko Klean Kanteen paras mahdollinen valinta juomapulloksi? En oikeasti tiedä. En saanut selville käytetäänkö Klean Kanteenin pulloihin kierrätettyä terästä vai täysin uutta terästä. Onko teräksen valmistuksella ja prosessoinnilla samanlaisia negatiivisia ympäristövaikutuksia kuin alumiinin valmistuksella? Luultavasti on. Kummalla on pahemmat? En tiedä. Valmistetaanko Klean Kanteen -tuotteet oikeasti vastuullisesti Kiinassa, niin kuin yritys väittää? En voi tietää.

Jaksoiko kukaan edes lukea tänne asti? Luultavasti ei. Pohdinta oli perusteellista ja uskon tehneeni hyvän ostoksen. Kertokaa ihmeessä jos olette eri mieltä ja teillä on enemmän tietoa!

5 kommenttia:

Menninkäinen kirjoitti...

Jaksoin lukea. Kamelilta on huono kysellä vesipulloista, mutta hyvältähän tuo vaikuttaa!

Tuulia kirjoitti...

Jaksoin kyllä lukea, itse en vaan jaksa pohdiskella noin syvällsesti. Ehkä käyttäisin lassta limsapulloa, niihin saa kätevät korkit. Ja jos rikkoutåuu, niin voi laittaa lasin keräykseen. Varmaankin tuo metallinen on kevyt ja kätevä, mutta kuuluuko kuitenkin sarjaan tavarat, joita ilmankin voi olla.

Hehkuvainen kirjoitti...

Oh, jaksoitte paitsi lukea myös kommentoida! Jei :).

Luultavasti tässä elämässä pärjäisi ilman pulloakin. Mutta koska kuitenkin toisinaan olen kokenut pullon tarpeelliseksi, arvelen että ostokseni ei ollut turha. Tosin vain aika näyttää että olenko oikeassa.

Anonyymi kirjoitti...

Luin loppuun asti. Törmäsin kirjoitukseesi koska googlailin Klean Kanteen pulloista käyttö kokemuksia ja tietoa pesusta että onko siihen olemassa omaa pesuharjaa kuten esim Sigg pulloille on. Itselläni nuo pullot vasta tilauksessa ja tässä on aikaa miettiä että tuliko oikea valinta sillä toimituksessa viivettä.

Hehkuvainen kirjoitti...

Hei Anonyymi, kiva kun jätit kommentin! Olemme olleet todella tyytyväisiä omiin pulloihimme. Toivottavasti sinullakin tuote täyttää toiveet :).