2.11.2014

Teoria rutiineista


Rutiini
    Sivistyssanakirja:
         1. tottumuksen avulla saavutettu taitavuus, tottumus
    Synonyymisanakirja:
        1. prosessi, joka päivä

Rutiineista on sekä haittaa että hyötyä. On arkielämän kannalta tärkeää, että suurin osa asioista sujuu rutiinilla. Tai ainakin yhteiskuntamme olisi hyvin erilainen kuin nykyään, jos esimerkiksi autolla ajaminen, tietokoneen käyttäminen, kahvinkeittimen käynnistäminen ja polkupyörällä ajaminen pitäisi opetella joka päivä uudestaan. Ulos lähteminen ei sujuisi ihan nykyisellä tahdilla, jos kengännauhojen solmiminen ei onnistuisi rutiinilla.

Työharjoittelija käyttää valtavasti aikaa ja aivokapasiteettia opetellakseen tehtävän, joka kokeneemmalta kollegalta luistaa nopeasti ja vaivattomasti. Rutinoitunut työntekijä ei välttämättä ole älykkäämpi kuin se noviisi, vaan usein kyse on tottumisesta. Kun toistaa tiettyjä asioita riittävän monesti, niiden tekemiseen ei enää tarvitse keskittyä yhtä intensiivisesti kuin ennen. Aikaa ja energiaa säästyy muuhun joten perushommat rutiinilla hoitava työntekijä voi ottaa hoitaakseen myös vaativampia tehtäviä.

Rutiinilla saavutetaan nopeutta, tehokkuutta, vaivattomuutta ja turvallisuutta. Rutiinien avulla pystymme toimimaan aikataulussa, järjestelmällisesti ja ennustettavasti. Henkisen puolen etuja ei sovi unohtaa: piikkikammoinen potilas arvostaa varmaotteista hoitajaa, joka ottaa verikokeen rutiinilla mahdollisimman nopeasti.

Mutta tämän hienouden vastapuolena on "päiväni murmelina" -syndrooma. Se iskee helposti silloin, kun päivät tuntuvat toistavan liian tiukasti samaa kaavaa. Rutiini puuduttaa helposti sekä kehon että mielen. Kukaan ei halua olla työharjoittelijana loppuelämäänsä, mutta toisaalta työnkuvaan kaivataan silti välillä vähän vaihtelua, sillä se koetaan virkistäväksi.

Huippuunsa viritetty yksikkö voi olla joustamaton. Jos koko työporukka on liian rutinoitunutta, muutosvastarinta saattaa olla suurta. Uusia ideoita voi olla vaikea saada läpi, vaikka ne olisivat kuinka hyviä ja hyödykkäitä.

Rutiininomainen kohtelu koetaan helposti persoonattomaksi ja kylmäksi. On mukavaa, että verikokeen ottaminen sujuu huomaamatta, mutta lääkärin vastaanotolla ei silti saisi tulla liukuhihnatunnelmaa. Ihminen haluaa tulla palvelluksi ainutlaatuisena tapauksena, eikä rutiiniinsa uponnut asiakaspalvelija aina muista innostua taas uudesta kuviosta.

Rutiiniin jumiutuminen saattaa pilata paitsi työn myös loman. Arjen tavat ja tottumukset pitää rikkoa, jotta ihminen kokee olevansa lomalla. Onneksi aina ei tarvitse matkustaa kaukomaille tai tehdä mitään extremeä, vaan pienetkin asiat voivat riittää. Niinkin yksinkertainen asia kuin shampoon vaihtaminen voi kytkeä loman päälle, kertoo psykologian tohtori Jessica de Bloom.

Rutiini muodostaa arjen. Ilman rutiinia ei voi olla puuduttavuuteen asti tavallista arkea, mutta ilman sitä ei voi myöskään olla vapauttavaa ja rentouttavaa lomaa.

Arki kuvataan usein harmaaksi ja arjen poikkeamat piristäviksi valopilkuiksi. Rutiinit ovat välttämättömiä, mutta niitä on syytä myös välillä aktiivisesti rikkoa. Lomalle jäädessään ihminen vaihtaa usein huomaamattaankin rennommalle vaihteelle, mutta arki juostaan liian usein läpi ilman taukoja. Älä suotta hyydy murmeliksi, muuta arkeasi! Kuten de Bloom sanoi, yksinkertaiset asiat voivat riittää.

Kulje töihin vaihtoehtoista reittiä, käy jossain muussa ruokakaupassa kuin tavallisesti, kokeile jotain uutta reseptiä, vaihda verhot, vaihda hiustyyliä tai -väriä, soita sen sijaan että tekstaisit, juo aamukahvi eri mukista kuin tavallisesti, kuuntele radiota jos yleensä katsot televisiota tai pysähdy kotimatkalla syömään eväitä puistonpenkille. Jos piristyt, muutos oli riittävän suuri.

3 kommenttia:

Menninkäinen kirjoitti...

Vaakaihmiselle rutiinit ja pysyvyys on tärkeää ja turvallista. Toisaalta on ihanaa olla vaaka, koska rutiinia ei tosiaan tarvitse (voi) rikkoa millään suurella, jotta hätkähdyttävä ja piristävä muutos saataisiin aikaan!

Zepa kirjoitti...

Vaaka täälläkin :) Mulla ei ole päiväni murmelina, vaan vuoteni murmelina. Joka vuosi samaan aikaan samat jutut...

Hehkuvainen kirjoitti...

Pysyvyys tuo turvallisuutta myös oinaalle. Olen yllättävän suuresti muutosvastarintainen ihminen, jos koen että uusi asia rikkoo inhasti hyvän tahdin/rytmin/rutiinin. Mutta kuten sanottua, vaihtelu virkistää :). Ainakin toisinaan.