4.11.2014

Sairaalloista kiihottumista


Helsingin Sanomat uutisoi verkkosivuillaan 3. marraskuuta kanadalaistutkimuksesta, joka selvitti tavallisimpia ja epätavallisimpia seksifantasioita. Tutkimuslöydöksistä eli fantasioiden sisällöistä minulla ei ole juuri mitään sanottavaa, sillä ne eivät yllättäneet millään lailla. Sen sijaan tämä teksti pysäytti:

"Tärkein päämäärämme oli määritellä seksifantasioiden normit, mikä on olennainen askel patologisten poikkeamien määrittelyssä", sanoo tutkimusta johtanut Christian Joyal.

Onko tässä teidän mielestänne mitään hämärää? Ai ei vai? Lukekaapa uudestaan. Tutkimuksen tavoitteena on saada luokiteltua sairaalloiset seksifantasiat. Niin siinä lukee. Ja se on mielestäni erittäin väärin. Se, että normista poikkeava seksifantasia määritellään patologisesti poikkeavaksi, on jotenkin kiero ajatus ja tavoite.

Älähdän! Ei tuollaisia tutkimusperusteita voi olla, tai ainakaan niitä ei voi ottaa vakavasti. Jos tutkimuksen lähtökohta on noin älytön, voi koko niin sanotun tutkimuksen tunkea tutkijan hanuriin (hän luultavasti kiihottuisi siitä). Jos jotakuta kiihottaa ajatus sieraimiin työnnettävistä taululiiduista, onko hän tavanomaisesta poikkeava? Luultavasti on. Onko hänen seksifantasiansa patologisesti poikkeava? Sellaista en menisi väittämään.

Christian Joyal saattoi sanoa haastattelussa yllä olevat sanat, mutta tätä hän tarkoitti: jos sinulla on täysin uniikkeja seksifantasioita, olet sairas.

Käsittämätöntä sontaa. Itsetyydytystä ei enää pidetä terveydelle haitallisena ja homouskin on saatu pois tautiluokituksesta, mutta nyt nämä hiton kanukit ovat kääntämässä kelkan suoraan suohon.


PS. Näin minut on lukiossa opetettu lukemaan uutisia. Kiitokset maikalle.

3 kommenttia:

Menninkäinen kirjoitti...

Mielenkiintoinen lausahdus ja hyvät päätelmät. Ja hyvä TS.

Korppisusi kirjoitti...

Näyttää siltä, että HS:n toimittaja on vetänyt mutkia suoraksi ja ymmärtänyt perustavanlaatuisesti väärin tutkimuksen tarkoituksen. Tutkimuksen abstraktista saa nimittäin aivan toisenlaisen kuvan:tarkoitus on ollut osoittaa että epätavallisiksi koetut fantasiat ovatkin yleisiä. Johtopäätöksissä mainitaan, että huomiota pitäisi kiinnittää fantasian vaikutukseen eikä sisältöön, ennen kuin mitään mennään leimaamaan poikkeavaksi. http://onlinelibrary.wiley.com/doi/10.1111/jsm.12734/abstract

Hehkuvainen kirjoitti...

Menninkäinen: ^_^ TS-method mahdollistaa mielenkiintoiset tripit.

Korppisusi: kiitokset linkistä! On selvää, että jokin tässä on mennyt pieleen. Toimittajan tulkinta tai käännös on väärä, ehkä hän on ottanut vähän liikaa omia vapauksia tekstin tuottamisessa? Linkkisi perusteella tutkimus on ihan järjellinen, siitä tehty uutinen ei niinkään.