31.10.2014

Mekkoprojekti


Onneksi en ole muotibloggaaja, vaan voin laittaa esille seuraavat huonolaatuiset räpsyt. Mieheni toi kesällä kotiseuturetkeltään tuliaisena mekon, jota hänen mummonsa on joskus nuorempana pitänyt. Kuvassa vaate näyttää vähän omituiselta, mutta se on oikeasti ihan kiva mekko. Tai siis oli.


Mekko sopi minulle kokonsa puolesta ja värikin on ihastuttava, mutta koit pahalaiset olivat ehtineet syödä reikiä sinne tänne. Tarkempi tarkastelu osoitti että reikiä oli todella paljon ja kangas paikoitellen pahasti haalistunutta. Mutta mekon malli viehätti eikä vaatisi edes ihmeemmin muutoksia ollakseen täydellinen. Kauluksen voisi jättää pois, samoin pienet olkatoppaukset.


En tiedä kuinka yleensä tehdään vanhasta uusi, mutta minä päätin sitten purkaa koko mekon. Pala palalta ja ommel ompeleelta ratkoin saumat, poistin nepparit ja tutkin mekon anatomiaa. Olen dokumentoinut pienet yksityiskohdat kameralla. Kuvat eivät ole kauniita, mutta niiden tarkoitus onkin vain auttaa minua myöhemmin tässä projektissa.


Aika monta iltaa on mennyt langanpätkiä nyppiessä. Eilen sain purkutyöt valmiiksi ja silitin kappaleet jotta voisin paremmin käyttää niitä uuden mekon kaavoina. Kun kaikki kappaleet oli purettu, nimetty ja silitetty, levittelin niitä lattialle selvittääkseni kuinka paljon tarvitsen kangasta uuden mekon tekemiseen.


Jännä nähdä mitä tästä syntyy! Harmi että huomenna on pyhäpäivä, enkä siis voi rynnätä heti aamusta kangaskauppaan...

6 kommenttia:

Anonyymi kirjoitti...

Mielenkiintoinen rojekti. Tuo voisikin olla kätevä tapa opetella ompelemaan. Ompeletko mekon käsin? Paula

Hehkuvainen kirjoitti...

Tarkoitukseni on ommella mekko kokonaan käsin.

Näin tekemällä (puretaan vanha uuden kaavoiksi) voi olla ainakin varma siitä, että paloista on mahdollista koostaa toimiva vaate. :)

Zepa kirjoitti...

Hyvä idea tämä! Onnea rojektille!

Hehkuvainen kirjoitti...

Kiitos, voi olla että onneakin tarvitaan :). Sormet jo syyhyää, tekisi mieli jo ommella vaan kun ei ole kangastakaan.

Rhia kirjoitti...

Joku vintageharrastaja itkisi nyt verta kun olet menyt purkamaan puvun :D
Mutta toisaalta saahan tuon takaisin kasaan jos haluaa. Reiät eivät välttämättä estä käyttämistä, nekin on mahdollista paikata purkamalla hieman kankaan lankaa saumanvarasta.
Yksi konsti fiksata haalistumat on ommella vaate kasaan nurja puoli päällepäin. Paksun kankaan haalistumat eivät välttämättä ole lainkaan nurjalla. Mutta jos vaatetta on käytetty paljon ei sekään ehkä toimi.

Puvun malli on kaunis, sanoisin että 40-lukuinen. Jännää nähdä millainen on sitten se sinun tekemäsi.

Hehkuvainen kirjoitti...

Älkää itkekö verta, arvon vintageharrastajat, älkääkä kivittäkö minua! :P Kangas on sen verran huopunutta, että saumanvarasta purkaminen taitaa olla mahdotonta. Mutta reiät on varmasti paikattavissa, sen uskon.

Tuota nurin päin kasaamista voisi oikeasti harkita, kiitos vinkistä. Hihansuita pitäisi kyllä joka tapauksessa uusia, sillä kalvosimen taitteet olivat kuluneet puhki. Ja hihat ovat hiukan liian lyhyet. Mutta kyllä nämä palat säästetään joka tapauksessa.