23.9.2014

Kesätakki m/36


Viimeisimmältä kotiseutureissultaan mies toi tuliaisena takin, jota hänen mummonsa on kuulemma pitänyt lottana ollessaan. Viralliseen lottapukuun ei käsittääkseni kuulu takkia (oikaiskaa jos olen väärässä), mutta varsinkin talvella puvun päälle on varmasti tarvinnut lisälämmikettä. Mieheni lottamummon valinta oli miesten takki, tarkemmin sanottuna tämä kesätakki m/36 (siis vuoden 1936 mallia):


Koska en tunne sotilaspukuja, meni mallin hakemiseen hetki, mutta sivustolta Pala Suomen Historiaa löytyi onneksi apuja. Täällä on luutnantin kesätakki, joka on samanlainen kuin tuo mummon takki. Jos mummon käyttämässä takissa on joskus ollut arvomerkkejä, ne on poistettu.


Kesätakin kangas on hieman farkkumaista. Luulen sen olevan puuvillaa, tai siltä se ainakin tuntuu. Säilyvyyden kannalta hyvä asia, sarka olisi maittanut koille. Koneeseen tätä ei arvaa pistää, mutta uskaltauduin pesemään käsin pölyt pois.


Takin on valmistanut Pallo-Paita Oy. Yritys elää edelleen Pola Oy:n aputoiminimenä. Pallo-Paita Oy:llä on merkittävä osa myös Reima Oy:n historiassa.

Valmistusvuoden leima on harmillisesti niin suttuinen, etten saa siitä selvää. Nyt pitäisi olla sellaiset CSI-vehkeet! Siinä saattaa olla luku 42, tai sitten ei ole. 50A (vai onko tuo 50?) on takin koko ja ympyröity M tarkoittaa sitä että omistaja on lunastanut takin itselleen sodan jälkeen. (Tai näin ainakin luin Finnmedals-sivustolta.)


Takki on kohtuullisen hyvässä kunnossa, kun ottaa huomioon että se on luultavasti ollut kovassa käytössä ja pölyttynyt pitkään vintillä. Kangas on ehjä ja vain paikoin ruosteen värjäämä. Nappeja on ehkä vaihdettu muutamaan otteeseen. Rintataskuissa on ohuet metalliset napit, hihansuissa ja miehustassa hiukan paksummat. Suunnilleen 70 vuotta vanha takki, siinä on esimerkkiä nykyvaatteille!


Vaikka vaatekaappiani aktiivisesti järkeistän ja poistan sieltä kaiken mille ei oikeasti ole käyttöä, tämä saa jäädä vaikkei sitä käytetäkään. Ihaillaan vaan ja säilytetään seuraavat 70 vuotta.

2 kommenttia:

Zepa kirjoitti...

Jännää!

Hehkuvainen kirjoitti...

Niin minustakin :).