22.8.2014

Opastuksia


Jos mahdollista, menen museoissa ja näyttelyissä opastetuille kierroksille, sillä ne antavat yleensä enemmän kuin näyttelytekstit, joita en useinkaan jaksa lukea kokonaan. Esillepanoihin on mukava tutustua myös omassa rauhassa ja omaan tahtiin, mutta sen voi tehdä sitten opastetun kierroksen jälkeen tai ennen sitä.

Kävin Vapriikissa Afroditen ilot -teemakierroksella. Vain aikuisille tarkoitettu opastettu kierros paneutui perusnäyttelyä syvemmin kauneuteen, rakkauteen ja erotiikkaan antiikin maailmassa. Opas näytti rohkeita antiikkisia kuvia ja kertoi juttuja, joita ei peruskierroksella käydä läpi.

Historiaan jonkin verran tutustuneena en varsinaisesti yllättynyt mistään, vaikka toki uusia yksityiskohtia (joita ei tietenkään enää muista) tuli ilmi. Ihan hauska kierros, mutta tuntui jotenkin että esitys jäi vajaaksi. Käsittelemättä jäivät kokonaan esimerkiksi itsetyydytys ja fetissit antiikin aikana.

Ei ihan antiikkisia mutta vanhoja asioita kuitenkin käsiteltiin myös hautausmaakierroksella, jossa eilen kävin. Tampereen hautausmailla järjestetään kesäisin opastettuja kiertokävelyjä. Olen tiennyt kierroksista jo vuosia, mutta vasta nyt sain aikaiseksi mennä paikan päälle. Kalevankangas on tuttu paikka ja siellä on tullut useinkin kuljettua, mutta oppaan avulla tästäkin sai enemmän irti.

Kierroksella ei niinkään puhuttu kuolemasta, vaan elämästä. Käytiin tunnettujen ja vähemmän tunnettujen vainajien hautamuistomerkkejä pällistelemässä ja kuultiin tarinoita entisaikojen elämästä. Alue on laaja, joten paljon mielenkiintoista jäi varmasti näkemättä, mutta voihan siellä harrastaa omatoimistakin tutkimusta.

Ei kommentteja: