5.6.2014

-196°C


Viikon loma oli lyhyt, mutta ehtihän siinäkin kaikkea kivaa. Ehti esimerkiksi käydä ihotautilääkärillä toteamassa, että kyllä maar ovat syyliä (verrucae plantares) ne jutut jotka ovat pari vuotta jalkapohjassani asustelleet.

Lääkäri otti osaa; jalkapohjan syylät ovat hankalia poistettavia. Hän ei luvannut muuta kuin yrittää. Joten otti sitten nestemäisen typen ja jäädytti syyläni. Aika vinkeä toimenpide.

Minulla ei ole koskaan ennen (ainakaan tietääkseni) ollut syyliä jalkapohjissa, eikä minua koskaan ennen ole tällä tavoin osittain jäädytetty. Olen monta kertaa ollut muka jäässä, esimerkiksi silloin kun hetkellisen mielenhäiriön seurauksena menin kylpylässä kylmävesialtaaseen. Mutta nyt pienet kohdat jalkapohjassani olivat oikeasti jäässä.

Pari päivää jalka oli kivulias ja kävely oli vähän kenkkumaista. Varsinkin, kun yksi syylä on kantapäässä ja päkiässä on muutama, niin ei voinut ottaa askeltakaan niin etteikö joku kipeistä kohdista olisi osunut lattiaan. Nyt voin hypellä jo normaalisti ja keskittyä jännityksellä seuraamaan että mitä noille syylille tapahtuu.

Voi olla ettei tapahdu oikein mitään. Rakkulaa niihin on selvästi muodostunut eli jonkinlaista irtoamista luultavasti on meneillään. Mutta on hyvin todennäköistä että muutaman viikon päästä pitää jäädyttää uusiksi, eikä näistä syylistä välttämättä sittenkään pääse eroon.

Tosin aika usein syylät kuulemma katoavat itsestään. En oikein luota siihen, sillä näistä ensimmäinen on jo useamman vuoden vanha. Pitää kohta ruveta viettämään synttäreitä.

4 kommenttia:

Menninkäinen kirjoitti...

Mulla oli peukalossa, kynnen vieressä kovettuma/syylä. Silloin oli työkavereina lekureita ja yksi vinkkasikin, että apteekista saa sellaista tököttiä, joka "polttaa/sulattaa" syylän pois. Vänkää oli senkin tökötin levittely parin päivän ajan... "I'm meltinnnggghh...."

Pajula kirjoitti...

Otan osaa tuskaasi. Minulta jouduttiin lapsena leikkaamaan useita syyliä jalkapohjasta, kun 70-luvun muut lääketieteelliset ja kansanomaiset syylienlähdetyskonstit eivät tepsineet, eikä kävely enää luonnistanut kunnolla. Kymmenisen vuotta sitten kuulin uudesta kivuttomasta konstista: ilmastointiteipistä. Lapsellani oli iso syylä jalkapohjassa hankalassa paikassa. Peitin sen tiiviisti teipillä ja korvasin irtoavan teipin heti uudella. Muutaman viikon kuluttua syylä tipahti pois kuivuneena, jäljelle jäi vain hassu pieni kuoppa, joka pieneni vähitellen. Konsti tuskin tepsii tosi isoihin syyliin, joilla on syvät juuret, mutta pienempiin sitä kannattaa kokeilla.

Zepa kirjoitti...

Multa jäädytettiin basaliooma (okasolusyöpä) otsasta pariin kertaan. Ei ollu kauheen miellyttävää, mutta olipa ainakin nopee keikka.

Hehkuvainen kirjoitti...

Menninkäinen: mää olen näistä syylistäni pari jo kahdesti kaivanut kuopalle Verruxinilla mutta ne tulivat takaisin. Pitää koittaa uudestaan, jospa jäädytys+syövytys = syylätön jalka.

Pajula: olen kuullut tuosta ilmastointiteipistä ja se tuntuu aivan uskomattomalta jutulta. Epäilyttävän helppoa! Mutta selvästi kokeilemisen arvoinen juttu, eli ei muuta kuin ostamaan teippiä.

Zepa: hui! Jalkapohjassakin tuo jäädytys tuntui kurjalta, voin vain kuvitella miten ikävää se on otsalla. Mutta hyvä että on olemassa hoito, jolla tuollainen syöpä voidaan nitistää. (Minun tietojeni mukaan basaliooma on tyvisolusyöpä, joka on eri asia kuin okasolusyöpä. Onkohan minulla tiedoissa vikaa?)