26.4.2014

Ulos kaapista


Rinna Saramäen kirja Hyvän mielen vaatekaappi on vaaleanpunainen. Se on naisen kirjoittama ja suunnattu hiukan enemmän naisille kuin miehille. Mutta toivon todella, että miehetkin rohkenisivat tarttua tähän teokseen. Suunnilleen puolet maailman ihmisistä on miehiä, joten heidänkin pukeutumis- ja ostokäyttäytymisellään on merkitystä ja painoarvoa.

Vaatevallankumous on käynnissä: kuluttajat ovat yhä tietoisempia tekstiiliteollisuuden ongelmista ja yhä reippaampia vaatimaan sekä eettisesti että ekologisesti tuotettuja vaatteita. Hyvän mielen vaatekaappi on asiallinen opas jokaiselle, joka haluaa tosissaan pohtia omia vaatehankintojaan.

Ja jokaisen olisi syytä pohtia, edes pikkuisen. Saramäki kirjoittaa suoria sanoja ja ravistelee lukijaa. Tekstin sävy ei ole tuomitseva, mutta se aiheuttaa sopivasti motivoivan syyllisyyden tunteen. Harmittaa, etten lukenut kirjaa muistiinpanovälineiden kanssa, sillä siinä oli paljon tarttumisen arvoisia asioita. Niin paljon, ettei kaikkea nyt muistakaan.

Saramäki syventyy vaatteen hinnanmuodostukseen, kuitujen ominaisuuksiin, tyylin saloihin ja vaateteollisuuden monimutkaisuuksiin. Hän vastaa moniin kuluttajia yleisesti askarruttaviin kysymyksiin ja purkaa selkokielisesti esiin vaatekaappiemme hämärimmätkin salaisuudet. Tekisi mieli lukea kirja heti uudestaan. (Mutta en voi, sillä sen laina-aika päättyy ja muita lainaajia on jonossa.)

Tekstini otsikolla tarkoitan sitä, että vaatteiden on päästävä ulos kaapista. Tämä on mielestäni yksi kirjan tärkeimmistä sanomista. Vaatteita ei kannata ostaa vain vaatekaapin täytteeksi. Se on tuhlausta kaikilla mahdollisilla tavoilla. Järkevä kuluttaminen on tärkeää, ja Saramäki antaa siihen runsaasti vinkkejä.

Pukeudutko joka päivä vaatteisiin, joista todella pidät? Näytätkö vaivattomasti juuri siltä miltä haluat? Onko vaatekaappisi hyvässä järjestyksessä ja luurankovapaa? Tiedätkö kuinka ja missä vaatteesi on valmistettu? Tunnistatko laadun? Teetkö vaateostoksilla ollessasi vain onnistuneita valintoja? Huolehditko vaatteistasi ja asusteistasi hyvin, jotta niiden elinkaari olisi mahdollisimman pitkä? Onko sinulla unelmiesi vaatekaappi, jossa ei ole korjattavaa?

Jos vastasit yhteenkään kysymykseen kieltävästi, kannattaa siirtyä sanoista tekoihin: lue Hyvän mielen vaatekaappi, inspiroidu ja tartu toimeen.

4 kommenttia:

Nan kirjoitti...

Luin myös tuon kirjan ihan juuri ja hyvä oli. Minua myös harmittaa, että en ottanut siitä muistiinpanoja, mutta pitää lainata se joskus uudelleen, kun varausjonoa ei enää ole. Minä kuulun ehdottomasti niihin ihmisiin, joilla vaatteita päätyy kaappiin vain lojumaan ja täyttämään tilaa... mutta en siis tosiaan halua olla tuollainen! Pitkä on siis matka siihen, että kaapissa olisi vain vaatteita, joita aktiivisesti käytän, mutta onpahan tavoitetta.

elina kirjoitti...

Minusta tuo kirja oli kiva,tosin lähinnä vitsi minun kohdallani. Omistan vain ne vaatteet joita pidän. Meillä on yksi henkarikaappi kummallekin ja yksi hyllykaappi puoliksi ja kaikki mahtuvat niihin. Ei todellakaan ole montaa vaatetta.>Mitään huoneita veetteille ei olne, onneksi.

Anneli kirjoitti...

Arvaat ja tiedät varmaan mitä minun vaatekaappini on täynnä. Novitan lankaa ja oma tekemiä neuleita :D
Mutta ihan liikaa, vaikken nykyään osta kuin lankoja !
Mukavaa alkavaa vappuviikoa ♥

Hehkuvainen kirjoitti...

Nan: tavoitteita on hyvä olla :). Mää olen ihan naurettavan huono toteamaan tylysti että jokin vaate ei vain ole riittävän hyvä ansaitakseen paikkansa vaatekaapissani.

Olen sitkeästi käyttänyt ihanan väristä, helppohoitoista ja laadukasta paitaa, joka rullaa ärsyttävästi helmasta. Paita on koko ajan säkillä yläosasta ja joudun kiskomaan sitä valehtelematta kerran vartissa että se olisi siedettävän näköinen. Ei vain toimi. Ihan typerää!

Ehkä olisi vihdoinkin syytä siirtää se paita jollekin toiselle ja keskittyä vaatteisiin, joissa olisi kaikki kohdallaan...

Elina: hieno tilanne teillä. Tähtään samaan!

Anneli: itse tehdyt vaatteet ovatkin erityisiä, niistä ei raaski luopua. Oikein ihanaa vappua!