1.4.2014

Nuukailua


Laura Honkasalo: Nuukaillen eli kuinka pelastin kukkaroni ja maailman
Kirjapaja 2014

Ei olisi kannattanut lukea Honkasalon kirjaa heti Tieto-Finlandia -palkitun teoksen jälkeen. Tuhtiin tietopakettiin verrattuna Nuukaillen tuntui jotenkin köykäiseltä, melkeinpä häiritsevän kevyeltä. Onhan Honkasalokin käyttänyt lähteitä, listassa niitä on pari sivua, mutta kirjan tyylistä tulee silti mieleen pohdiskeleva blogikirjoitus.

Se ei välttämättä ole huono juttu. Tämä on mukava ja helposti lähestyttävä kirja, joka kannattaa lukea. Vaikka kirjailijan kanssa ei synny vuoropuhelua, vaan kyseessä on monologi jossa lukija on vastaanottava osapuoli, tuntuu teksti silti leppoisalta jutustelulta. Vähän niin kuin juttelisi naapurin rouvan kanssa kierrätyksestä ja muista arkipäivän asioista.

Nuukaillen ei oikeastaan ole niksikirja, vaikka siinä joitakin käytännön vinkkejäkin jaellaan. Tärkeämpää taitaa kuitenkin olla ajatusten herätteleminen. Jutun juurta ja keskustelunavauksia kirjasta löytyykin hyvin. Teksti on elämää lähellä ja vaikka nostalgialle on annettu paljon painoarvoa, on kirjailija selkeästi kiinni nykyajassa.

Nuukaillen on hyvä yleiskatsaus kohtuulliseen kuluttamiseen. Se tarjoaa pehmeän laskun niille, jotka vasta aloittelevat kulutuskriittisellä polulla tallaamista, mutta pohdittavaa myös niille jotka ovat vähän kokeneempia nuukailijoita.

Ei kommentteja: