19.3.2014

Lukemalla viisastuu


Luin äskettäin Elina Lappalaisen kirjan Syötäväksi kasvatetut - miten ruokasi eli elämänsä. Opin siitä paljon uutta ja pari juttua halusin kirjata ylös teillekin nähtäväksi siltä varalta etteivät ole entuudestaan tuttuja juttuja.

Tätä en tiennyt osa 1
"Jopa hotelliaamiaisella tarjottu keitetty ja viipaloitu kananmuna on jaloste. Munamassasta valmistetaan pitkiä kananmunatankoja, jotka on hotellissa helpompi siivuttaa kuin yksittäin kuorittavat munat." Haa! Ilmankos ne ovat aina niin samanlaisia ja keltuainen on aina niin suuri. Koskaan valmisjutuissa ei näy kananmunan päitä, vaan aina tasapaksuja keskikohdan näköisiä siipaleita. Nytpä tiedän että ne eivät ole munasta vaan tangosta.

Tätä en tiennyt osa 2
Kanaemon stressitasolla on suora yhteys untuvikon selviytymiskykyyn. Stressihormoni siirtyy sellaisenaan emolinnusta munaan, ja sen seurauksena untuvikolla voi olla esimerkiksi oppimisvaikeuksia. Poikanen voi kuolla nälkään, jos se ei opi syömään ja juomaan automaateista. Uskon raskaudenaikaisella stressillä olevan haitallisia vaikutuksia ihmissikiöön, mutta en ollut tullut ajatelleeksi että sama pätee kanoihin.

Tätä en tiennyt osa 3
Tuotantoeläinten lääkintä on yksi luomutuotannon ikuisista kiistakapuloista. Luomusäännöissä EU asettaa homeopatian eläinten ensisijaiseksi hoitomuodoksi, ja antibiootteja saa käyttää asetuksen mukaan tiukoin edellytyksin. Voi olla, että luomu menee joillakin tämän takia suotta ja harmillisesti huuhaa-kategoriaan. Homeopatian käytöstä suomalaisilla tiloilla ei tosin ole tietoa, sillä homeopatia ei kuulu luomuvalvonnan tarkastuksissa valvonnan piiriin.

Tätä en tiennyt osa 4
Ainoastaan luomuvasikoiden nupouttamisessa on käytettävä puudutusta ja kivunlievitystä. Tavallisten vasikoiden sarven alut voidaan siis polttaa kolvilla ilman puudutusta. Kolmannen asteen palovamma sattuu aivan varmasti, oli kohteena sitten ihminen tai nauta.

Valio on antanut jo noin 15 vuotta sitten tuottajille suosituksen kivunlievityksestä vasikoiden sarvia poltettaessa, mutta sitä noudattaa vasta puolet tuottajista. Ja se on siis vain suositus, laki suojaa vain luomuvasikoita. (Tämä oli siis tilanne kirjan ilmestyessä 2012, en ole varma onko asia edennyt parempaan suuntaan.)

Ei kommentteja: