11.2.2014

UurremuoriUurremuori (Peperomia caperata 'Rosso')

Pippurikasvien heimoon kuuluvien muorinkukkien sukuun kuuluu noin 600 lajia, joista yksi on uurremuori. Rosso-lajikkeen lehdet ovat kauniit: päältä tummanvihreät ja alta kirkkaanpunaiset.

Uurremuorin paksut lehdet varastoivat vettä, joten kasvi kannattaa kastella kunnolla ja antaa sitten mullan kuivahtaa. Helpoimmin uurremuorin tappaa kastelemalla sitä talvella liikaa, sillä juuret mätänevät helposti. Luulen että tämä on meillä vaarana, nytkin multa on kovin kostea. Sumuttelusta kasvi kuitenkin tykkää.

Muorinkukat eivät ole valon suhteen kovinkaan vaativia, uurremuori on nettiohjeiden mukaan eniten valoa vaativa laji. Tosin suositukset tuntuvat vaihtelevan valoisasta varjoisaan, joten enpä sitten tiedä mihin tuon laittaisi. Ehkä paras olisi paikka, jossa on paljon hajavaloa mutta ei suoraa paahdetta. Uurremuori viihtyy parhaiten normaalissa huoneenlämmössä.

Uurremuoria lannoitetaan niukasti ja vain kasvukaudella. Istutetaan keväisin uudelleen vettä läpäisevään multaan. Kuvassa näkyy pari hiirenhäntämäistä kukkaakin, minusta kasvi on kaunis ilman niitäkin.

Kun kasvi alkaa näyttää vanhalta, kulahtaneelta ja venähtäneeltä, se on hyvä uudistaa. Tämän muorin lisääminen onnistuu nettipuheiden perusteella tökkäämällä lehtiä suoraan multaan.

2 kommenttia:

Menninkäinen kirjoitti...

Ihana nimi, uurremuori.... :D

Hehkuvainen kirjoitti...

Mulla oli aiemmin pennimuori, mutta se kuoli :(. Muorinkukilla on paljon hienoja nimiä - ei nimi muoria pahenna, ellei muori nimeä :D.