25.2.2014

Sukkasillaan


Alice Curtis: Sukat kahdella puikolla: uusi helppo tekniikka
Alkuteos: Knit Your Socks on Straight
Suomentanut Mirja Muurinen
Minerva Kustannus Oy 2013

Ihastuin kirjaan kirjakaupassa sen kauniiden kuvien ja mukavan näköisten sukkamallien vuoksi. Kiinnosti myös katsoa saisinko oikeasti tehtyä käyttökelpoiset sukat kahdella puikolla (eli tasona neulottuna). Onneksi maltoin mieleni, ja kirjan ostamisen sijaan lainasin sen kirjastosta. Ei meinaan sytyttänyt sittenkään.

Sukkien neulominen kahdella puikolla ei ole mikään uusi tekniikka. Tai minulle se kyllä oli; tuntui ihan oikeasti hetken siltä että on ensimmäistä kertaa sukkia neulomassa! Tein perussukat, joiden ohje on kirjassa ensimmäisenä. Ei mitään turhan vaativaa, vaan helpoin mahdollinen malli jotta oppisin tasona neulottavien sukkien salaisuudet.


Sukat ovat luonnossa vielä järkyttävämmät kuin kuvassa. Näistä tuli jotenkin ihmeelliset klohmot, eivät istu jalkaan nätisti. Yllä olevassa kuvassa siis sauma, joka tasona neulottuihin sukkiin väistämättä tulee. Minun mielestäni sauma kuuluu sukkien ulkosyrjälle, toiset voivat olla toista mieltä.

Se on sanottava että saumoista tuli ohjeiden mukaisesti tehtyinä siistit ja litteät. Eivät siis häiritse ollenkaan tai tunnu mitenkään pahasti. Joissain kirjan ohjeissa saumat ovat koristeelliset ja kaunis osa sukkaa. Mitä et voi peittää, korosta tjsp.


Tässä kuvassa sisäsyrjät. Alemmassa sukassa kantapään jälkeiset kavennukset menivät väärään kohtaan, vaan eipä tuo nyt paljoa haittaa. Lanka on sienivärjättyä villaa, ei ehkä parasta sukkiin mutta tulipahan sitä nyt kokeeksi käytettyä.

Ylemmän sukan tein toisena, joten siinä tuo kavennus on oikein. Tosin muuten taisi panostus jäädä toisen sukan kohdalla heikoksi, kun se näyttää niin reikäiseltä ja epätasaiselta. Ehkä jollain toisella langalla, ehkä toisilla puikoilla... (Tai ehkä ei.)

Kuten sanoin, ei oikein sytyttänyt. Yhdet sukat tehneenä ja kirjaa lueskelleena en kertakaikkiaan keksi miksi vaihtaisin sukkapuikot kahteen puikkoon. Tässä tasoneuletekniikan miinuksia:

- tasona neulottaessa on väistämättä työskenneltävä myös nurjalla puolella (olen hidas neulomaan nurjia silmukoita ja tasoneuleestani tulee helposti epätasaista, joten en pidä tästä)

- sauman ompelu (inhoan neulesaumojen ompelua, suljetussa neuleessa ei näitä tarvitse miettiä)

- sukan sovittaminen tekovaiheessa on hankalaa (suljettuna neuleena tehtävää sukkaa on helppo sovittaa tekovaiheessa, tasoneuleen askarteleminen jalkaterän ympärille on hiukan haastavampaa)

- ihan perusmallissakin olisi tarvetta silmukkamerkeille (tai ohjeen mukaan olisi, itse koitin pärjätä ilman ja laskea kavennusten paikkaa mutta yltä näette että väärinhän se meni)

- ei vapauta kantapään teosta (tämä kai se on useimmille hankalaa, minulta se nyt yleensä jotenkin luonnistuu)

Vastapainoksi plussa:

+ käytössä vain kaksi puikkoa tai yksi pyöröpuikko

Jos sukkapuikkokammosi on suorastaan vaikean fobian tasolla, suosittelen kokeilemaan Curtisin kirjan ohjeita. Tai sitten voit opetella magic loop -tekniikan ja sitten pärjäätkin yhdellä pyöröpuikolla. Kirjan mallit ovat kyllä kauniita, ja ajattelinkin yrittää soveltaa niitä suljettuun neuleeseen.

2 kommenttia:

Anneli kirjoitti...

Kauniit ja siististi tehdyt sukat. Kantapää on todella hieno !

Hehkuvainen kirjoitti...

Kantapäistä tuli melkeinpä harvinaisen rumat, joten hyvä että kuvassa näyttää kivalta :P.