15.2.2014

Kovaa elämää


Tiedättekö ne sellaiset yleensä vanhemman puoleiset ihmiset, joiden elämä on (etenkin lapsuudessa) ollut aina rankempaa, kovempaa ja vaikeampaa kuin muilla? Meillä on töissä yksi sellainen, eikä hän anna meidän muiden unohtaa sitä, että kyllä kaikki oli ennen niin hirvittävän paljon hankalampaa kuin nykyään.

Tämän Rankka-Ritvan (nimi muutettu) tokaisut tappavat keskustelun aina hyvin tehokkaasti. Hänen tyylinsä on hyökkäävä ja tietyllä tapaa itsekäs; kaikki keskustelut on käännettävä siihen kuinka hän on elänyt niin kovin rankkaa elämää. Ja kaikki tarinat alkavat samalla tapaa toisten asioita vähättelevästi: "Kulkaa, silloin kun minä olin lapsi..."

On aivan turha nurista satunnaisesta lumen kolauksesta, kukkapenkin kitkemisestä, ruohon leikkaamisesta, haravoinnista tai heinätöissä kipeytyneistä lihaksista, ellei halua kuunnella tilitystä Rankka-Ritvan selviytymistaistelusta. "Silloin kun minä olin lapsi niin oli kuulkaa pakko vaan tehdä vaikkei olisi halunnutkaan, pienenä tyttönä jo oli pakko osallistua maatilan rankkoihin töihin, ei ollut vaihtoehtoja."

Kun toinen kollega kertoo harmistuneena että heidän kotiseudultaan ollaan lopettamassa koulukyyditykset niin että lapsen koulumatkasta tulee jatkossa nykyistä hankalampi, näkee Rankka-Ritva tilaisuutensa koittaneen. "Kuulkaapas, silloin kun minä olin lapsi niin ei mitään koulukyytejä ollut, vaan lapset laitettiin pimeään kulkemaan yksinään ison tien viertä."

Ja kun toinen työtoveri kertoo oman lapsensa kouluruoan tason laskeneen suorastaan järkyttävästi, saa Rankka-Ritva oikein suu vaahdossa kertoa kuinka heillä "ei kuulkaa mitään kouluruokailua ollut, eväät piti tuoda aina kotoa ja joka syksy poimittiin koululle puolukoita ja nostettiin perunoita että jotain saatiin syödä".

Äitiyslomalle jäänyt työkaveri lähetti sellaiset terveiset, että hyvin on tuoreen vauvan kanssa mennyt mutta vähän on ollut rankkaa tottua siihen ettei oikein ehdi itselleen ruokaakaan tehdä. Rankka-Ritva muistutti meitä heti siitä, että silloin kun hän oli lapsi, niin oli oikeasti rankkaa, kun ruoka piti olla valmiina vaikka taloon ei tullut lämmintä vettä eikä ollut pesukonetta ja lehmätkin piti hoitaa.

Yleensä arvostan vanhempien ihmisten elämänkokemusta ja sitä kuinka monessa perheessä on tosiaan lapset, pellot ja eläimet hoidettu ilman moderneja apuvälineitä. Mutta silloin ärsyttää, kun se oma hankala menneisyys glorifioidaan niin että vähätellään nuorempien saavutuksia ja murheita. On mukavaa kuulla kuinka toiset ovat eläneet, mutta ei sitä silloin jaksa kun tyyli on tuollainen kuin Rankka-Ritvalla.

9 kommenttia:

Menninkäinen kirjoitti...

Niiiiiiiin tiedän nuo "Kovia kokeneet". Siihen kun yhdistää sen, että tämä "Rankka-Ritva" on mielestään aina oikeassa, eikä edes huomatessaan, että on väärässä, voi sitä myöntää, saadaan ihan "kiva" paketti.

Yksi tällainen poisti minut Facessa kavereistaan, koska "kommenttini viime aikoina ovat olleet pelkästään negatiivisia" (=mielestäni kauniisti korjailin hänen asiavirheitään). Hänenkin piti aina saada keskusteluissa se viimeinen sana ja olla oikeassa ja päästä kertomaan, kuinka nykyään kaikki on paljon helpompaa kuin ennen. Ehkä minunkin elämäni on nyt paljon helpompaa, kun hän minut Facessa hylkäsi.... ;)

miutsi kirjoitti...

Mulla oli yks tuttava joka ihmetteli sillon vajaa 20 v sitten kun hänen tuttavansa (vanhempi pariskunta) osti ASTIANPESUKONEEN. Aattele, heitä on VAAN 2 ja osti astianpesukoneen. Sillon kun hänen lapsensa kaikki asui kotona (hänellä 6 lasta) niin pestiin astiat käsin. Kyll on kumma kun VAAN kahdelle pitää ostaa astianpesukone. Eli tuttua on "Rankka-Ritvan" jutut...

Mrs.Marple kirjoitti...

Nii-in, mutta aattele kun nykyajan lapsilla on helppoa! Silloin kun MINÄ olin pieni, niin lunta oli kaulaan asti, pakkasta -50, kouluun piti mennä kävellen, töitä piti tehdä niin ettei kouluun ehtinyt ja läksyjäkin oli niin ettei ehtinyt kotitöitä tehdä. Niin.

Anneli kirjoitti...

Sain kyllä hyvät aamunaurut :D
Kiitos siitä !
Olen syntynyt -55, mutta onneksi osaan nauttia tästä kehityksestä. Joskus vaan tulee naurettua mitäs me ennen tehtiin, kun ei ollut.... ?
Meillä tehtiin pari viikkoa sitten remppaa, ja löydettiin pojan vanha -80-luvun jääkiekkopeli. Me miehen kanssa kyykittiin lattialla ja pelattiin... ja kivaa oli :D

Joka työpaikassa on vähintään yksi "Ritva" :(

Hehkuvainen kirjoitti...

Menninkäinen: en oikein tiedä kuinka Rankka-Ritvojen juttuihin pitäisi reagoida. Toistaiseksi olemme töissä päätyneet vaikenemaan, vaikka olisi kovin helppo provosoitua. Siirrämme keskustelun muille urille, ettemme saa aikaiseksi ilmiriitaa. Tämä on ehkä ollut hyvä taktiikka, koska korjaamista ja vastaan sanomista eivät nämä ihmiset kestä (kuten esimerkkisi hyvin todistaa).

Miutsi: käsin pestiin ja kylmällä vedellä joka kaivosta kannettiin ja naapureidenkin tiskit siinä samalla ja sitä rataa! Minä rakastan astianpesukonetta <3. Se on kahden hengen taloudessamme yksi tärkeimmistä kodinkoneista :).

Mrs.Marple: ja sudet juoksi kintereillä! :D

Anneli: onpa hauskaa että saitte remontin keskelle pienen pelihetken :).

Hanniina kirjoitti...

Kouluun mentiin suksilla kesät talvet ja ylämäki oli molempiin suuntiin!

Hehkuvainen kirjoitti...

Niin!

Anonyymi kirjoitti...

Meillä on kans yks Ritva. Joskus tekisi mieli sanoa hänen kommentin jälkeen, että ole hyvä ja rakenna uudelleen se mukava leppoisa tunnelma joka täällä oli ennen sun kommenttia... Ritva on kahvihuoneen ilonpilaaja!

Hehkuvainen kirjoitti...

Ritvan voisi pistää hyötykäyttöön esimerkiksi taloyhtiön kylmäkellariin tiloja viilentämään. Otan osaa, Anonyymi!