9.2.2014

KodinonniKodinonni (Soleirolia soleirolii)

Ostin kodinonnen. Ehkä koin ettei muissa viherkasveissa ollut riittävästi haastetta, tai sitten minulla oli joku salainen kasvinkiduttamistarve. Olen tappanut näitä muutaman, eikä se ole ollut edes mitenkään hankalaa. Ne vain kuolevat.

Mutta jospa tämä yksilö pysyisi hengissä, kun on viihtynyt meillä jo kaksi viikkoa. (Tai ehkä se tekee sittenkin vain hyvin hidasta kuolemaa.) Varminta oli kuitenkin ottaa kuva vielä kun kasvissa on eloa ja tämä kirjoituskin on syytä kirjoittaa nyt, että hoito-ohjeet jäävät itsellekin muistiin.

Kodinonni ei siedä paahdetta. Luulen että yhden kasvin tapoinkin sillä, että unohdin sen päiväksi aurinkoon. Pienet, hyvin hentoiset ja ohuet lehdet käristyvät hetkessä ja se on sitten siinä. Nyt kodinonni on meillä keittiön ikkunalaudalla pohjoiseen suuntautuvan ikkunan ääressä. Siinä valoa tuskin on liikaa, nyt tuntuu melkein siltä että sitä on liian vähän sillä kasvi tuntuu kurottelevan kovasti kohti valoa eikä pysy tiiviin mätäsmäisenä. Vaan kevään tullen valo lisääntyy äkisti, eli luulen että pohjoisikkuna on ihan hyvä paikka.

Välimeren läntisiltä saarilta kotoisin oleva kodinonni pitää tasaisesta kosteudesta ja sumuttelusta. Multa ei koskaan saisi kuivahtaa kokonaan, mutta ei myöskään saisi olla jatkuvasti litimärkä. Tämä onkin se kinkkinen kohta!

Nettiohjeiden mukaan homma onnistuu, kun muistaa pari juttua:
1) kastellaan aluslautaselle, ei päältä ja 2) sumutellaan vain hienojakoisella vedellä, ettei lehtien päälle jää killumaan isoja pisaroita. Jos kodinonnea kastelee päältä, hennot varret ja lehdet jäävät helposti liian märiksi ja mätänevät.

Muistelen että yhden kodinonnen sainkin keskiosastaan kaljuksi ja ruskeaksi kun lorottelin vettä aina keskelle ruukkua. Koska tämä yksilö on tosiaan aika tiiviskasvuinen ruukun reunoille saakka, olen tässä vaiheessa nähnyt parhaaksi vain upottaa ruukun hetkeksi veteen, jotta multaan imeytyy kosteutta alta päin. Tarkistan aina ettei suojaruukkuun jää vettä seisomaan.

Kun toin kodinonnen kaupasta, pakkaset paukkuivat kovina ja pohjoisikkunalla kävi melkoinen huiku. Arvelin että se voisi olla liian kylmä paikka kasville joka viihtyy normaalissa huoneenlämmössä ympäri vuoden. Mutta mittari näytti että ikkunalaudalla oli vetoisuudesta huolimatta koko ajan noin 17 astetta, ja netistä löytämieni tietojen mukaan kodinonni voi talvella olla viileämmässäkin, jopa 15 asteessa. Ei siis hätää, paikka olikin ihan sopiva. Talvi ei näköjään ole ongelma, kesä sen sijaan voi muodostua kohtalokkaaksi.

Kodinonnella on lukemani mukaan vaatimattomat vihreät, valkoiset tai joskus jopa punertavat kukat, jotka puhkeavat lehtihankoihin touko-elokuussa. Sellaista ihmettä en odota, että minun kodinonneni kukkisi. Tähtään siihen että kasvi on hengissä vielä toukokuussa.

Kasvukaudella kodinonnea voi lannoittaa miedolla nestemäisellä huonekasvilannoitteella viikottain tai kahden viikon välein. Kasvia voi myös leikellä, jos se tuntuu villiintyvän liiaksi. Kodinonnen lisääminen onnistuu täysikasvuisen kasvin juuripaakkuja jakamalla.

Ajattelin että keväämmällä jaan tuon oman kasvini kahteen ruukkuun. Joko toimenpide on koko kasville välittömästi kuolemaksi, tai sitten parannan mahdollisuuksiani pitää viehättävän kodinonnen ilonamme hetken pidempään.

Ei kommentteja: