2.1.2014

Lähivaatteen kuu


Ystäväni haastoivat minut mukaan kampanjaan, jonka tavoitteena on herättää tietoisuutta ja kiinnostusta vaatteiden ja asusteiden alkuperästä. Kampanjalle on perustettu Facebookiin ryhmä, mutta koska minä en ole naamakirjassa, osallistun blogini kautta.

Haaste kuuluu seuraavasti:

"Haastamme siis sinut käyttämään jokaisena tammikuun päivänä jotakin kotimaista vaatetta, asustetta, jalkinetta tai korua sekä kertomaan siitä sanoin ja mielellään myös kuvin täällä ryhmässä. Koko asun ei tarvitse olla kotimaista tuotantoa eikä jokaiselle päivälle tarvitse löytyä kaapista aina uutta kotimaista vaatekappaletta, vaan yhdisteleminen ja saman vaatteen käyttäminen useana päivänä on täysin sallittua."

Huh, ei välttämättä ole helppoa! Tässä joutuu ihan pohtimaankin. Haasteen saatesanojen mukaan suomalaisuuden kriteeri on omantunnon kysymys. Millainen vaate/asuste määritellään kotimaiseksi? On selvää, että on vaikeaa löytää alusta loppuun asti kotimaista tuotetta. Vaikka vaate ommeltaisiin Suomessa, voivat kankaat tulla jostain muualta. Esimerkkinä ensimmäinen haastevastaukseni eli pöllökuvioinen piponi, jota tänään(kin) pidin päässäni:


Made in Finland. Olen ostanut tämän kesällä Tampereen Tallipihalta, myyjänä saattoi olla tekijä itse. Pipo on siis ommeltu Suomessa, mutta en tiedä mistä kangas on peräisin. Onko kangas kudottu ja/tai painettu Suomessa? Puuvilla tuskin on kotimaista? Kuka on suunnitellut mainiot pöllöt? Pitää ehkä kysyä kun seuraavan kerran käyn kojuja kiertelemässä.

Ei siis ehkä sataprosenttisesti kotimaista, mutta haasteeseen sopiva silti. Harvoista kotimaisista vaatteistani ei taida olla postaukseksi jokaiselle tammikuun päivälle edes eri tavoin yhdisteltyinä. Ajattelin silti kantaa korteni kekoon omalla tavallani ja laittaa esille sen mitä käytän.

Tärkeintä tässä kampanjassa on kuitenkin kiinnittää ihmisten huomiota tärkeään asiaan. Tammikuussa mietimme siis (tavallista tarkemmin) vaatteidemme materiaalien alkuperää ja sitä missä maassa ja millä ehdoilla ne työllistävät. Lähde ihmeessä mukaan!

3 kommenttia:

Anneli kirjoitti...

Minulla ei ole juuri muuta kuin Made in anneli :)
Mukavaa viikonloppua ♥

Milla kirjoitti...

Kiva, kun lähdit mukaan! Jaoin postauksesi myös tempauksen fb-sivuilla.

Hehkuvainen kirjoitti...

Anneli: sinulle tämä haaste olisi aivan liian helppo! Mukavaa loppiaista :).

Milla: haa, hienoa! Huomenna tulee seuraava haastepostaus :).