3.10.2013

Terveiset koulusta


Kyllä on tämä aikuisopiskelu (taas) jännää. Toinen koulupäivä takana, huomenna on kolmas. Ensimmäinen koulupäivähän minulla oli jo pari viikkoa sitten, silloin keskityttiin lähinnä yleisiin asioihin ja tänään päästiin sitten jo ihan oppiaineisiin.

Kaikki tietotekniikkatunnit herättävät minussa hyvin ristiriitaisia tunteita. Koulu alkoi tänään kello 8:15 ja kun kymmeneen mennessä olimme suunnilleen opetelleet sulkemaan selaimen ruksista, alkoi tehdä mieli paeta kirkuen ikkunasta ulos.

Mutta minun on kuitenkin istuttava kiltisti nekin hetket kun käydään läpi itsestäänselvyyksiä, sillä juuri kun olen nukahtamassa tylsyyteen tulee se vartin pätkä uutta infoa, jota en ole vielä saanut mistään muualta ja jota saatan ihan oikeasti tarvita töissäni tai opinnoissani. Ne tiedonmuruset on ikävästi ripoteltu sinne enterin etsimisen ja intranetissä seikkailun lomaan niin että skarppina on oltava koko ajan.

Eikä kaikille todellakaan ole itsestäänselvää se mikä minulle on tavallista ja tuttua. Se on näiden aikuisryhmien siunaus ja kirous, että porukkaa on kaikenlaista. Eri ikäisiä ja täysin eri lähtökohdista ponnistavia ihmisiä, joilla on kuitenkin sama päämäärä. Se on melkoinen haaste koulutuksen suunnittelijoillekin.

Meillä on siellä 30-vuotisen työuran tehneitä alanvaihtajia, jonkin verran taloushallinnon alalla työskennelleitä monenkirjavia ammattilaisia ja itseään etsiviä sooloilijoita. Ammattitaitoa, koulutusta ja kokemusta löytyy monelta alalta ja monesta asiasta. On vähän nuorempia ja jo isovanhemmiksi ehtineitä.

Koulussa istuminen on mukavaa vaihtelua. Tuntuu oikein virkistävältä, kun työrutiinit edes kahdeksi päiväksi rikkoutuvat. Toisaalta tuntuu turhauttavalta istua koulussa kun töissä olisi ihan oikeita töitä jonoksi asti. Mutta olen oppisopimusopiskelija, joten koulussa olo on työaikaa ja töissä olo on koulutusta. Ja vaikka vaihtelu virkistääkin, on koulupäivän jälkeen jotenkin tavallista nuukahtaneempi.

Ihan yllättävän paljon vaikuttaa oloon se, että eteen tulee uusia paikkoja (pitää etsiä uudesta rakennuksesta tuntemattomia luokkahuoneita) ja uusia ihmisiä (ryhmämme ei todellakaan ole kiinteä vaan on todennäköistä että joka päivä paikalla on ainakin pari entuudestaan tuntematonta). Eikä opiskelu ole sitä että tieto kaadetaan passiivisena istuvan oppilaan päähän (olisikin!), vaan ihan itse pitää tehdä ryhmätöitä, osallistua keskusteluun ja luoda materiaalia. On se tietyllä tapaa kuluttavaa, ja siksi tänäänkin väsyttää oikein kunnolla.

Huh puh.

6 kommenttia:

Anneli kirjoitti...

Ihailuni sinulle että jaksat opiskella. Hienoa ja olehan ahkera oppilas :)

Hehkuvainen kirjoitti...

Vielä jaksaa kun ihan alussa ollaan ;). Nyt tuli oikein läksyäkin, monta etätehtävää. Niihin menee yllättävän paljon aikaa :/.

Mustikkamaa kirjoitti...

Onks toi koulutus oikeesti suunnattu jo taloushallinnon tehtävissä toimiville? Kuulostaa perin kummalle jos noin perusteista lähdetään liikkeelle o.O ... Toivottavasti tulee pian haastavampia juttuja ettei ihan liian tylsäks käy.

Hehkuvainen kirjoitti...

On opiskelijan ihan oma valinta että millä tunneilla istuu, mää en esimerkiksi mene asiakaspalvelun englannin tunneille (uskon pärjääväni siinä jo) enkä peruskirjanpidon tunneille (sekin hoituu kyllä).

Mutta nää atk-tunnit arvelin kuitenkin käydä läpi, kun siellä tulee sellaistakin mitä en ole koskaan tehnyt. Eilen oli esimerkiksi verkkokokoustamista.

Excel-tunneilla saan tietysti tylsistyä kun tehdään peruslaskuja, mutta opettaja lupasi että käymme läpi myös pivot-taulukoita ja muita sellaisia juttuja, jotka ei ole minulle mitenkään tuttuja.

Eli eiköhän joka kerralla jotain uuttakin tule :).

Yamaba kirjoitti...

Tietotekniikkaoppitunnit tuntuu olevan kaikkialla samanlaisia, jos kyse ei ole ammattilaisista tai sellaisiksi opiskelevista.

Hehkuvainen kirjoitti...

Kun on käynyt yhden, on käynyt ne kaikki...? No, ehkä ei sentään. Opettajamme on kyllä todella mukava ja osaava, siksi tunnit ovat kivoja joka tapauksessa.