2.9.2013

Teemestarin kirja


Sunnuntaina, kun päättymättömältä tuntuva sade ropisi ikkunaan, luin kirjaa kuivuudesta. Emmi Itärannan Teemestarin kirja kertoo tulevaisuudesta, jossa rannikot ovat muuttuneet merenpohjiksi, makea vesi on säännösteltyä eikä lumisia talvia enää ole.

On sanottu, että kolmas maailmansota tullaan käymään makeasta vedestä. Ikuisina pidetyt jäätiköt pienenevät koko ajan. Itärannan luoma tulevaisuudenkuva ei ole mitenkään mahdoton, vaan erittäin todentuntuinen. Kun juomavesi on vähissä, siitä tulee arvokasta, kiisteltyä ja salattua omaisuutta.

Teemestarin kirja on todella kaunis. Se on mieleenpainuva tarina Noriasta, teemestarin tyttärestä. Noria asuu paikassa joka ennen oli pohjoista Suomea. Kirjan maailmassa on paljon tuttua, mutta myös paljon eksoottisia elementtejä. Mullistuneessa maailmassa Lapin tuntureiden kyljessä järjestetään itämaisia teeseremonioita ja kärsitään kuivuudesta. Kirja kertoo vedestä ja siitä kuinka se on osa meitä.

Itäranta on osannut pitää tarinansa sopivan pienenä, helposti hallittavana. On vaikea uskoa, että näin kypsä, tasapainoinen, vahva ja filosofinen teos on kirjailijan esikoinen. Erittäin vaikuttavaa tekstiä, suosittelen lämpimästi kaikille.

En malttanut laskea Teemestarin kirjaa käsistäni edes siinä vaiheessa, kun sain se luettua. Halusin jäädä vielä hetkeksi tarinaan. Suuta kuivasi ja ulkona putoilevat pisarat näyttivät kutsuvilta. Puin sadevaatteet päälleni ja lähdin kävelylle. Huljuttelin saappaitani lätäkössä, jonka vesi oli puhtaampaa kuin miljoonien ihmisten juomavesi. Itärannan tulevaisuus on monelle totta jo nyt.

2 kommenttia:

Korppisusi kirjoitti...

Kiva kuulla että tykkäsit yhtä paljon kuin minäkin! Kirjan tunnelmaan tosiaan jää vielä kansien sulkeuduttakin.

Hehkuvainen kirjoitti...

Kiitos kovasti kirjan lainasta :).