27.9.2013

Lehtikatsaus


Tampereen yliopiston tiede- ja kulttuurilehti Aikalainen esittelee uusimmassa numerossaan Andra Cozleanin, joka aloitti romanian kielen lehtorina Tampereen yliopistossa. Haastattelu on luettavissa Aikalaisen sivuilla. Vaikka Cozleanin asiantuntemus on käsittääkseni kielen opetuksessa, hän ottaa kantaa myös romanialaisten kerjäläisten oleskeluun Suomessa.

Cozlean vakuuttaa artikkelissa, että Romania tarjoaa kaikille kansalaisilleen koulutuksen, terveyspalvelut ja mahdollisuuden osallistua. "On ihmisiä ja etnisiä ryhmiä, jotka eivät halua olla mukana järjestelmässä. He haluavat olla vapaita ja tehdä kaikkea, mitä he ikinä haluavat. He ovat työttömiä ja kodittomia ja sitten he tulevat tänne kerjäämään", sanoo Cozlean ja toivoo että Suomi rajoittaisi kerjäläisten pääsyä maahan.

Haluaisin uskoa että romanialainen tietää Romanian todellisen tilanteen, mutta hiukan epäilyttää silti. Amnesty kertoo mm. Romanien romanien kärsivän vakavasta syrjinnästä ja pakkohäädöistä. Syrjintä pitää yllä köyhyyttä, ala-arvoisia asumisoloja, puutteellista koulutusta ja vedensaannin vaikeuksia. Ehkä kyse ei ole halusta jättäytyä järjestelmän ulkopuolelle, vaan siitä että romaneja on esimerkiksi estetty saamasta oman maan kansalaisuutta tai sosiaalietuuksiin tarvittavia henkilöllisyysasiakirjoja.

Niin että ketähän tässä nyt uskoisi, kansainvälistä ihmisoikeusjärjestöä vai romanialaista opettajaa...?

Ja tässä katsaus muihin syksyn lehtiin:


Sattumalta huomasin että näissä syksyn lehdissä on hyvin samanlaiset värit kuin eilen ostamassani kukkakimpussa. Katsokaa vaikka:


En tiedä teistä, mutta kyllä näissä minusta on huomattavaa samankaltaisuutta. Melkein on plagioinnin makua! En ole expertti, mutta mielestäni kukkakimpussa on käytetty samanlaista lehtivihreää kuin syksyn lehdissä. Lisäksi molemmissa teoksissa on nähtävissä samanlaisia kasvien orgaanisia muotoja.

Kukkakimpun värit ovat suoraan syksyisestä luonnosta, joten kyllähän tässä hiukan joudun miettimään että myytiinkö minulle kukkakaupassa kopio. Lehdet ovat olleet puissa keväästä asti, joten väittäisin niiden tulleen ensin. Mitäs luulette?

3 kommenttia:

HootHoot kirjoitti...

Törkeää! Menet heti valittamaan kukkakauppaan! Tällaista ei pidä sietää :D

Anneli kirjoitti...

Ihan selvää plagiointia, nyt kiireesti yhteyttä vaikka johonkin iltapäivälehteen :)
Voi että sinunkin lomasi se sitten meni. Toivottavasti sait tarpeeksi levättyä ♥

Hehkuvainen kirjoitti...

Missä on Hannu Karpo, kun minulla olisi asiaa!?! :D

Melko vauhdikkaan tuntuinen loma on ollut, mutta on lepäilyllekin otettu aikaa.