6.5.2013

Kotitekoista leipää


Mies tykkää ruoanlaitosta ja minä leipomisesta. Yhdessä olemme innostuneet leipien tekemisestä. Mies on oppinut aika eteväksi tekemään leipiä näppituntumalla, minä turvaudun vielä ohjeisiin. Lisäksi olen hiukan haluttomampi harrastamaan taikinan vaivaamista, joten olen kokeillut leipiä joita ei tarvitse väännellä ja käännellä.

Ja onnistumisia on tullut, oi oi! Haluan jakaa kanssanne kaksi toimivaksi havaittua reseptiä. Kotitekoinen leipä lisää kivasti emäntäpisteitä, ja näillä ohjeilla onnistuu varmasti.



Vuokaleipä

(Otin ohjeen täältä.)

Ainekset:
0,5 litraa 42-asteista vettä
1 pussi kuivahiivaa
1 dl esim. 4 viljan hiutaleita
1 dl ruisjauhoja
8-9 dl vehnäjauhoja
2 tl suolaa
1 rkl siirappia

Sekoita lämpimään veteen ruisjauhot, siirappi, hiiva, suola ja hiutaleet. Anna tekeytyä puoli tuntia. Lisää vehnäjauhot vähitellen alustaen. Anna kohota puoli tuntia. Nostele taikina voideltuun vuokaan. Anna kohota puoli tuntia. Paista 250 asteessa puoli tuntia.

Helppoa kuin mikä! Vaikka ohjeessa lukee ruis- ja vehnäjauhoja, kannattaa kokeilla reippaasti muitakin. Vehnäjauhoissa on yleensä paras sitko, ja niistä tehdyt leivät kohoilevat kauniisti. Mutta minä olen näihin vuokaleipiin heittänyt myös sämpyläjauhoja, joissa on reilusti ruista ja kauraa. Auringonkukansiemenet toimivat tässä leivässä hyvin.

Tätä taikinaa olen kohotellut leivinliinalla peitettynä lämpimässä vesihauteessa, vaikka huoneenlämmössä pöydällä onnistuisi varmasti myös. Tärkeintä lie, että kohotuspaikka on vedoton eikä kovin viileä, ja että taikina on kevyesti peitetty. Taikina saa jäädä löysäksi, niin että sitä ei oikeastaan nostella vuokaan vaan enemmänkin kaadetaan.

Siirapin sijasta olen laittanut hiivalle ruoaksi ruokalusikallisen intiaanisokeria. Tuntuu toimivan hienosti. Tästä leivästä tulee mehevä ja jotenkin todella maukas.



Pataleipä

(Sisko vinkkasi ohjeesta, se löytyy ainakin täältä. Kuten kaikki suositut ohjeet, tämäkin on kiertänyt aika nopeasti blogimaailmassa.)

Ainekset:
7 dl vehnäjauhoja
2 tl suolaa
0,5 tl kuivahiivaa
3,5 dl vettä

Sekoita kuivat aineet keskenään, kaada vesi joukkoon ja sekoita puukauhalla taikina sekaisin. Peitä taikina tiukasti kelmulla ja anna kohota 12-18 tuntia. Lämmitä uuni 225 asteeseen ja laita kannellinen astia kuumenemaan samalla. Kaavi taikina jauhotetulle pöydälle, lisää jauhoja myös taikinan päälle ja pyöräytä palloksi.

Peitä löyhästi tuorekelmulla ja anna levätä puoli tuntia. Heitä taikinapallo kuumaan pataan, laita kansi päälle ja paista puoli tuntia. Ota kansi pois ja paista vielä ilman kantta 15 minuuttia.

Tästä ei leivän teko enää helpommaksi tule. Tähän leipään tulee rapea kuori, josta mies kovasti tykkää enkä minäkään vastaan laita. Säilytämme näitä kotitekoisia leipiä yleensä pienissä muovisissa hedelmäpusseissa, joissa kovakin kuori yleensä pehmenee sopivasti.

Jotenkin arvelutti kaataa taikina voitelemattomaan pataan, mutta ei se jäänyt ollenkaan kiinni reunoihin. Jos padan pohjalle ei olisi karissut hieman jauhoja, ei siitä olisi mitenkään voinut päätellä että siinä oli juuri paistettu jotain, niin hienosti leipä irtosi!

Taikina oli sen verran löysää, että ohjeen mukaiseksi palloksi sitä ei kyllä saanut muotoiltua. Mutta sopivasti jauhotettuna sitä sai kyllä sen verran pöydällä pyöritettyä, että hyvä tuli. Yleensäkin olen huomannut että leivästä tulee parempi kun taikinan jättää reilusti löysäksi.



Nom nom!

5 kommenttia:

Mie (taas?) kirjoitti...

Oih, emäntäpisteitä! <3 Mulle kans! :D Nimimerkillä pitkästä aikaa kerkesin tännekin

Anneli kirjoitti...

Kylläpä näyttääkin herkulliselta. Ja sitä ne taatusti on ja tietää tarkkaan mitä ne sisältää. Ei lisäaineita !

Hehkuvainen kirjoitti...

Sie taas: kiva kun ehdit piipahtaa ^_^. Ja jos kokeilet ohjeita, kerro kuinka onnistuit!

Anneli: hyviä on, eikä tosiaan sisällä mitään muuta kuin mitä itse niihin laittaa ;).

Laura Kohta kirjoitti...

No oli rapeakuorinen ja siisti pataleipä. Ei kun eri makuvaihtoehtoja testailemaan.

Hehkuvainen kirjoitti...

Hienoa että kokeilit ja onnistuit :).