13.4.2013

Tuulipuvussa taiteen keskelle


Tänään heittäydyimme kulturelleiksi ja kävimme ystäviemme kanssa galleriassa. Taitelija Ville Wikstedt on avannut Hämeenpuistoon paraatipaikalle näyttelytilan, johon kannattaa tosiaan tutustua. On jotenkin vaikea kirjoittaa, kun sanat sinkoilevat päässä. Niin käy aina kun innostuu. Oli nimittäin todella mukava, mielenkiintoinen ja inspiroiva käynti!

Taiteilija oli itse paikalla ja saimme hänen jakamattoman huomionsa. Pääsimme kuulemaan tarinoita kuvien taustalta ja keskustelemaan muutenkin taiteen synnystä. Se tekee jo sellaisenaan vaikuttavista kuvista kokonaisia elämyksiä. Minusta oli myös hauskaa kuunnella seuralaisteni mielipiteitä ja tuntemuksia kuvista. On mielenkiintoista miten jokainen näkee kuvat omalla tavallaan.

Usein taidenäyttelyissä tilan valtaa pieni vaivautunut hiljaisuus; kansa hiipii hiljaa teosten ohi vain keskenään supisten tai itsekseen tuijotellen. Galleriat ovat usein aika karuja tiloja, joissa kuljetaan kuin kirkossa ja varotaan rikkomasta hiljaisuutta. (Jos siis uskalletaan mennä sisälle asti, usein kurkitaan vain ikkunoista.) Erityisesti varotaan ottamasta kontaktia toisiin, vieraisiin ihmisiin.

Wikstedt ei onneksi hyökännyt heti ovelta päälle, vaan olisimme varmasti saaneet hiljakseen kulkea huoneen ympäri ja poistua sanaakaan sanomatta. Vaan meilläpä (tai ainakin minulla) oli nimenomaan toiveena päästä jututtamaan taiteilijaa. Kyllä teoksista saa ja kannattaa puhua, siten niistä saa paljon enemmän irti. Ehkä taiteilijaa kummastuttaa jos minä näen kuvassa jotain sellaista mitä hän ei ollut ajatellutkaan, mutta ei hän tyrmää. Eikä varmasti pahastu jos osoittaa kiinnostusta kuvien tarinoihin tai taiteilijan työhön yleensä.

Ensi viikonloppu on muuten oiva ajankohta pistäytyä tapaamaan Villeä - tai suurta joukkoa muita taitelijoita. Pirkanmaan Taidesuunnistus on tapahtuma, joka toivottavasti saa liikkeelle juuri tällaisia tavan tallaajia.

Kirjoitan tästä blogiin myös siksi, että muistaisin paremmin miten innostavaa tällainen taiteen katselu on. Note to self: harrasta tätä useammin.

2 kommenttia:

Yamaba kirjoitti...

Hyvä harrastus, tuolla tyylillä etenkin.

Hehkuvainen kirjoitti...

Taidetta aion jatkossa harrastaa myös enemmän itse tehden, tuli nimittäin lupauduttua erääseen projektiin... siitä lisää myöhemmin ;).