22.3.2013

Pin up, pin down...


Huomasin sattumalta että eräs henkilö oli napannut blogistani kuvan Pinterest-sivuillensa ilman lupaani. Koska sain kaivettua esille hänen sähköpostiosoitteensa, huomautin häntä siitä että hän on rikkonut tekijänoikeuslakia niin tehdessään.

Pinterest on aikaisemmin kertonut selkeästi käyttöehdoissaan, että lisätäkseen kuvia palveluun pinnaajalla tulisi olla täydet oikeudet lisäämäänsä kuvaan. Pinterest on sittemmin muuttanut sääntöjään, eikä asiaa enää selkeästi ilmaista. Mutta Pinterest sanoo edelleen noudattavansa tekijänoikeussäännöstöä ja toivoo käyttäjiensä tekevän samoin.

Tekijänoikeuslaki on pitkä ja puuduttavaa luettavaa, mutta sen pääkohdat ovat selkeät. Minulla on tekijänoikeus valokuvaani ja siten yksinomainen oikeus määrätä sen käytöstä. Valokuvaajan lupa tarvitaan, kun valokuvaa kopioidaan, näytetään julkisesti tai levitetään Internetissä. Yksityiskäyttöön kuvan voi kopioida ilman lupaa. Tekijänoikeusjärjestö Gramex on koonnut asiasta melko selkeän tietopaketin.

Melko yleinen harhaluulo on, että kuvan alkuperäisen lähteen kertominen tekisi luvatta lainaamisesta laillista. Ei tee. Se on hyvien tapojen mukaista, mutta lupa on silti saatava. Yhtä lailla tunnutaan ajattelevan että nettiin valokuvansa laittava antaisi sen jotenkin yleiseen jakeluun. Kuvan julkinen esittäminen esimerkiksi omassa kaikkien nähtävillä olevassa blogissa ei tee kuvasta yleistä riistaa. Minä saan laittaa kuvan esille koska minulla on siihen tekijänoikeus. Vaikka se on julkisesti esillä, muut eivät saa sitä levittää eteenpäin ilman lupaani.

Tätä on vaikea kirjoittaa kuulostamatta järjettömältä tiukkapipolta. Ehkä sitten olen, mutta iski sellainen olo että on syytä muistuttaa tekijänoikeuksista kun niin monelta tuntuvat ne unohtuvan. Se että netissä lainaillaan kuvia jatkuvasti sieltä ja täältä ei tee siitä laillista. "Kaikki muutkin tekevät niin" ei ole mikään hyvä syy. Se, että useat bloggaajat sallivat kuviensa levittämisen, ei tarkoita sitä että kaikki bloggaajat ajattelevat samoin. On hiukan hasardia viedä toisten kuvia pelkän olettamuksen pohjalta.

Laitoin pinnaajalle yllä mainitsemani linkit. Hän kiitti linkeistä ja vastasi että tekijänoikeuslaki on hänelle kyllä entuudestaan tuttu. Jännästi oli silti sitä rikkonut. Oli ehkä päässyt sitten unohtumaan se peruspointti, että toisen kuvia ei jaella julkiseen esitykseen ilman lupaa. Jos pinnaaja olisi pyytänyt lupaa kuvani ottamiseen, olisin sen luultavasti antanut.

Pinterest on varsinainen ideoiden ja inspiraation aarreaitta sekä ylikivaa katseltavaa, mutta se ei ikävä kyllä kannusta rehellisyyteen mitenkään erityisesti. Huomautukseni saatuaan ystävällinen pinnaaja poisti kuvani omalta muistitaulultaan (vaikken sitä pyytänyt), mutta hänen taulultaan joku oli kuvani jo napannut omalle virtuaaliselle muistitaululleen. Tämä jatkojakaja teki väärin pinnatessaan kuvan sellaiselta ihmiseltä, jolla ei ollut kuvaan oikeuksia. Siellä se kuvani nyt kulkee luvatta sitten, eikä sille oikein mitään voi.

Tai siis voisin tietysti tehdä asiasta ilmoituksen Pinterestin tukipalveluun, mutta enpä taida viitsiä. Eikä pidä nyt käsittää väärin: olen kovin imarreltu siitä että kuvani miellytti, minua vain harmittaa se että se vietiin laittomasti. En aio laittaa blogiini kieltoja tai kissankokoisin kirjaimin muistutuksia tekijänoikeuksista. Minun ei (toivottavasti) tarvitse erikseen kieltää kuvieni viemistä luvatta, sillä tekijänoikeuslaki kieltää sen jo muutenkin.

Sanottakoon kuitenkin vielä painokkaasti ja selkeästi: pyydä lupa. Vain sillä tavoin voit varmistua siitä, että et syyllisty rikokseen.

3 kommenttia:

Mustikkamaa kirjoitti...

Oot aivan oikeassa. Mitenköhän sellainen tilanne, kun kaveri ottaa mun naamasta kuvan, ja laittaa sen yleiseen jakoon ilman mun lupaa (tai jos olen varta vasten kieltänyt, ettei kuviani saa jaella esimerkiksi Facebookissa)? Joskus tuntuu ikävältä löytää itsestään kamalia kuvia jostain naamakirjasta, joissa sitten jopa sadat ihmiset sen pystyvät näkemään (varsinkin jos kaveri on unohtanut rajata kuviensa katseluoikeuksia). Yleensä kun moni ei näihin hirveesti lupia kysele... olisi vähintäänkin kohteliasta. Ja sitten on vielä nämä mielensäpahoittajat, jotka pahastuvat kun heille kauniisti sanoo, että ottaisitko kuvan pois, kiitos.

Anneli kirjoitti...

Asiaa kirjoitit, niin kuin aina !
Minulla on se teksti melkein kissan kokoisin kirjaimin, mutta ei se auta !!!
Löysin yhdeltä Virolaiseltakin sivulta kuvia töistäni ja siellä suomalaisella on monta kuvaa :((

Kaikesta huolimatta mukavaa viikonloppua ♥

Hehkuvainen kirjoitti...

Mustikkamaa: tuosta kuvailemastasi tilanteesta en osaakaan sanoa, se ei taida olla ihan yksinkertaista. Oli miten oli, olisi mielestäni tosiaan kohteliasta kysyä kuvassa olevien lupa kuvan julkaisuun. Ja jos joku ei halua kuvaansa julkaistavaksi, sitä toivetta pitäisi mielestäni kunnioittaa.

Anneli: sinulla onkin niin mahtavia ideoita ja käsitöitä, etten ihmettele kuviesi leviämistä. Mutta väärinhän se on, ja suututtaa puolestasi :/. Käy taistoon, jos voit!