23.1.2013

Lääkitys kohdallaan


Miehellä oli ripuli, ja hän
meni sen takia lääkärin vastaanotolle.
Lääkäri määräsi lääkkeen, mies haki lääkkeen apteekista
ja nautti sen.

Jonkin ajan kuluttua lääkäri soitti miehelle ja sanoi, että on tapahtunut erehdys. Hän olikin vahingossa määrännyt masennuslääkettä ripulilääkkeen sijaan. Mies vastasi: "Sepä selittääkin kaiken. Minä jo ihmettelinkin, miten on mahdollista, että on paskat housussa, mutta ei vituta yhtään."

Kolme viikkoa ripuloituani kävin valittamassa asiasta työterveyslääkärille. Hän ei vaikuttanut turhan huolestuneelta, käski käydä verikokeissa. No minähän kävin ja piipahdin sitten lääkärin luona uudestaan keskustelemassa tuloksista.

Tuttu juttu: ei mitään vikaa. Mitattiin maksa-, munuais-, tulehdus-, veri- ja kilpirauhasarvot sekä suolatasapaino, eikä missään ole mitään vikaa. Sinällään jännä, kun ripulointi tässä viidettä viikkoa jatkuu, mutta toisaalta hyvä ettei näytä vaikuttavan suolatasapainoonkaan ollenkaan. Lääkäri sanoi että tämä sopii taudinkuvaan, kyseessä on ilmeisesti ärtyneen suolen oireyhtymän hieman hankalampi vaihe.

Ei tässä tosiaan mikään hätä ole, ärsyttää vain. Onneksi ei tarvitse jatkuvasti juosta vessassa, kerta päivässä riittää. Mutta sitten kun on mentävä, on mentävä nopeasti. Ja viimeksi olen tehnyt oikean kiinteän kakan joskus joulukuussa. Kun mitään muita oireita (pahoja kipuja, rajua laihtumista, massiivisia ilmavaivoja, kuumetta, veriulosteita, oksentelua tai muuta sellaista) ei oikein ole, ei lääkäri voi muuta kuin todeta vian toiminnalliseksi.

Niin ja hoitaa vitutusta. Lekuri kirjoitti kokeeksi Triptyliä, jonka tarkoitus on rentouttaa ja hidastaa suolen toimintaa. Triptyl on vanha lääke, jota käytetään monenlaisten jännitysten ja pitkäaikaisten kiputilojen hoitoon sekä usein myös oireiden lievittämiseen ärtyneen suolen tapauksessa. Varsinaisesti Triptyl on kuitenkin masennuslääke.

Niinpä tuli heti mieleen tuo vanha vitsi, jossa lääkkeet menevät sekaisin. Syödään sitten Triptyliä. Jos ripuli ei kaikkoa, niin ainakin minua ärsyttää se vähemmän! Hieno homma!

9 kommenttia:

Anneli kirjoitti...

Vaikka tuo ei varmasti sinusta ole hauskaa.... mutta kyllä minulta pääsi ihan hörönauru :)
Parane pian !!!

Anonyymi kirjoitti...

Joo-o. Mulla ripulointi alkoi keväällä 2012, koskaan aiemmin ei moista ongelmaa ollut. Hankalaa asiakaspalvelutyössä, yhden kerran kiemurtelin hikipäässä asiakkaan edessä. Yritin helpottaa mahaa ja syödä oikein iisiä ruokaa, kuten tomaattia, kurkkua jne. ja ne aina vaan pahensi asiaa.
No, sitten lokakuun lopussa tuli ylävatsakipuja, työterveyshuolto paljasti sappikivivian. Ne minun iisit ruuat olikin olleet sapen vihollisia... Kun olin tiukalla sappiruokavaliolla, tuli kiinteää tavaraa. Oikeesti, juhlan paikka!
Marraskuussa sappi leikattiin ja alussa tuli kiinteää, nyt taas mennään plöröllä... En tiedä vieläkö aineenvaihdunta harjoittelee sappinesteen erilaisen määrän käsittelyä vai onko tämä nyt vaan tätä (joku sanoi, että puolisolla pitää aina ruuan jälkeen olla vessa lähellä sapenpoiston takia). Ihan helvetin perseestä, kirjaimellisesti.

Hanna

Sari kirjoitti...

Kyllä nykyisin kirjoitetaan mitä lääkkeitä mihin vaivaan tahansa. Oma poikani syö migreenin estoon beetasalpaajaa, joka siis alunperin on sydänvaivoihin. Joten ehkä Triptyl auttaa myös oikeaan kohteeseen eikä vain mieleen.

Lyydia kirjoitti...

Lueskelepas sellaisesta kuin sappihapporipuli. Siihen on lääke, Questran, joka takuulla auttaa. Ja jos tuo vaiva muutenkin jatkuu, niin kysele lääkäriltäsi voisitko questrania kokeilla.

Hehkuvainen kirjoitti...

Anneli: kyllä se on naurettava, kun itkemisestä tulee vaan kahta kauheampi olo :P.

Hanna: onpa todella kurjaa :(! Kyllähän se elimistö väkisin vähän sekaisin menee, jos leikellään. Toivottavasti tilanne rauhoittuu pian. Voimia!

Sari: juuri näin :).

Lyydia: lääkäri oli kyllä ihan tilanteen tasalla ja kertoi minulle tästä sappihappoasiasta. Jos Triptyl ei auta, on sappihapporipulilääke seuraavana listalla.

Anonyymi kirjoitti...

Kerrankin asiallista paskapuhetta tässä maailmassa.

Hehkuvainen kirjoitti...

:D

Anonyymi kirjoitti...

Huomasin tämän ketjun kun etsin tietoa uusista lääkkeistä. Itselläni sappihappojen imeytymishäiriö. Kolme vuotta sitä on kestänyt. Questran lääke ei tehoa. Onkin ollut "hauskaa" kun töissä ollessani piti kesken hoitotoimien juosta vessaan, ja työmatkat ne vasta "hauskoja" olikin. Piti juosta välillä metsään, ettei kaikki ollut housussa.
Nyt käytän Imodium kapseleita ja on ollut hienoa kun ei ole vahinkoja sattunut. Mutta voi olla ettei näitäkään voi pitkään käyttää.
Mitä sitten??? En tiedä. Joskohan kehitettäisi sellainen lääke joka käy.
Triptyl, on muutakin kuin masennuslääke. Olen syönyt niitä jo monta vuotta hermoratakipuihin. Selässä rangassa nikamapainauma, ja siksi hermo pinteessä. Lääke on auttanut.

Hehkuvainen kirjoitti...

Hauskaa että näinkin vanhaan kirjoitukseen joku eksyi. Kiitos kommentista, anonyymi! Kyllä nämä suolijutut ovat hankalia :/. Toivottavasti Imodium toimii sinulla ja voit sitä käyttää niin pitkään kuin tarvitset.