19.10.2012

Yksi Hehku, yksi ääni


Jokos teillä on kunnallisvaaliehdokas valmiina? Minullapa on!

En tajua politiikasta juurikaan mitään, enkä ihan kamalasti välitäkään (ehkä siksi etten tajua), mutta aina osallistun sen verran että äänestän. Äänestän kahdesta syystä: 1) jos ei ole äänestänyt, ei saa valittaa siitä miten surkeasti kaikki on ja 2) haluan ääneni tilastoihin.

Joukossamme on aina niitä jotka eivät syystä tai toisesta äänestä. Mielipiteenosoitus sekin tietysti on, mutta jos ei halua äänestää ketään tai ei osaa päättää ketä äänestäisi, niin sitten pitäisi käydä antamassa edes se tyhjä ääni. Mielestäni se on voimakkaampi mielenilmaus kuin äänestämättä jättäminen, ja lisäksi se auttaa antamaan totuudenmukaisen kuvan asioista.

Esitän todella pelkistetyn esimerkin. Leikitään että meillä on sata äänioikeutettua ja heistä 60 käy äänestämässä (vastaa aika hyvin tavallista kunnallisvaalien äänestysprosenttia) ja 40 jää kotiin makaamaan. Äänet jakautuvat seuraavasti: Kökköpuolue 5 ääntä, Hihhulipuolue 25 ääntä ja Lälläripuolue 30 ääntä. Kököt saavat siis 8,33 prosenttia annetuista äänistä, Hihhulit 41,67 prosenttia ja Lällärit 50 prosenttia.


No leikitään sitten että ne 60 äänestäjää antavat äänensä kuten edellä mutta sen lisäksi ne 40 menevät ja jättävät tyhjän lapun. Tilasto näyttää äkkiä hyvin erilaiselta! Kököille menee 5 prosenttia annetuista äänistä, Hihhuleille 25 prosenttia ja Lälläreille 30. Lisäksi 40 prosenttia äänestäneistä on sitä mieltä, ettei yksikään ehdokas edusta heidän toiveitaan ja näkemyksiään riittävän hyvin.


Miettikääpä sitä! On siinä vähän eroa, että voiko sanoa saaneensa puolet annetuista äänistä (Lällärit ensimmäisessä skenaariossa) vai kolmanneksen (Lällärit toisessa skenaariossa). Minä äänestän vaikka tyhjää, etteivät Lällärit voi lesottaa.

Ehdokkaan valinta on aina vähän hakuammuntaa. Kenenkään kanssa en voi olla kaikesta samaa mieltä, enkä minkään puolueen linjauksia täysin allekirjoita, joten lopulta valinta perustuu sattumaan ja pieneen tutkimukseen. Sattumalta osuin yhden ehdokkaan kotisivuille (en siis etsinyt varsinaisesti juuri niitä, vaan katsoin vain kellä ylipäätään olisi sivut) ja tykästyin näkemääni. Sitten laitoin ehdokkaalle sähköpostilla muutamia kysymyksiä, en mitään erikoista vaan ihan tavan mietteitä eri asioista. Hän vastasi postiini minua miellyttävällä tavalla, joten asia on sitten sillä selvä. Sitten vaan pikapikaa äänestämään!

(Niin ja senhän nyt ainakin tietää ketä ei tarvitse äänestää. Nimittäin niitä jotka tunkevat vaalimainoksensa postiluukusta vaikka ovessa lukee "ei mainoksia, kiitos". Mielestäni myös vaalimainokset ovat mainoksia, eikä niitä tarvitse kotiin tyrkytellä.)

PS. Ei saa nauraa kömpelöille kaavioilleni. Siitä on pitkä aika kun olen tehnyt ainuttakaan kaaviota.

2 kommenttia:

Ulrika kirjoitti...

Mä äänestän ihan samoista syistä :) Nolottavan vähän jaksan perehtyä ehdokkaisiin, mutta aina äänestän, ja hieman kartoitan ääneni saavan ehdokkaan ajatuksia muualtakin kuin vaalikoneesta, blogi tai verkkosivut yleensä sinetöi päätöksen.

Hehkuvainen kirjoitti...

Hyvä sinä! :) Ainakin itse koen että ehdokkaan on tosiaan hyvä panostaa nettinäkymiseensä, koska sillä tavoin voi erottua edukseen.