6.7.2012

Nännit


Nännit ovat merkillinen asia. Niitä olen pohtinut kovasti viime aikoina.

Olen jo useamman viikon (itse asiassa varmaankin jo useamman kuukauden) kulkenut ilman rintaliivejä. Koska en ole löytänyt liivejä, jotka olisivat oikeasti siedettävät, olen ilman. Olen pienirintainen, joten en koe tuen puuttumista ongelmaksi, vaan vapautukseksi.

Vielä joskus törsään ja menen oikeaan liiviliikkeeseen, mittautan itseni ja annan asiantuntijan etsiä minulle sopivat liivit. Jos nekään eivät ole mukavat päällä, luovutan lopullisesti. Toistaiseksi olen kuitenkin vain vieroittanut itseäni markettiliiveistä, jotka eivät välttämättä ole minulle sopivat vaan aiheuttavat traumoja.

Mutta ne nännit siis. En halua pitää liivejä, mutten myöskään halua että nännini näkyvät paitojeni läpi. Tämä ajatus herättää hirvittävästi kysymyksiä ja pohdintaa! En edes tiedä mistä aloittaa tätä ihmettelyä!

Rintojen profiili on vuosisatojen saatossa muuttunut. Tai siis ruumiinosana rinnat ovat tietysti olleet aina yhtä lailla samanlaisen erilaisia kuin nyt, mutta profiilimuoti on muuttunut. On ollut litteää, on ollut tyrkkyä, on ollut tötteröä ja puolipalloa. Mutta olipa rinnan muoto mikä hyvänsä, sen päässä ei ole kuitenkaan näkynyt nänniä. Vai onko? Onko se liiviteollisuuden keksintö, että nykynaisen rinnan profiilin pitää olla sileä ja täydellisen puolipyöreä (mitä se ei kenelläkään luonnostaan ole)?

Nännit ovat luonnollinen asia. Me kaikki tiedämme, että meillä kaikilla on nännit. Ja me kaikki tiedämme että nännit kovettuvat herkästi seksuaalisen kiihottumisen mutta myös kylmyyden ja vaikkapa vaatteiden hankauksen vuoksi. Ei huuliakaan peitetä, vaikka ne ovat seksuaalisesti vähintään yhtä merkitykselliset kuin nännit. Ei, huulia ei peitetä vaan niitä jopa korostetaan ja tehdään vielä seksikkäämmiksi.

Miksi nännien olemassaolo on niin kiinnostavaa ja kiellettyä? Vai onko se? Olenko ainoa nainen joka miettii sitä ettei halua olla niin sanotusti "pitkät päällä"? Tuskinpa, sillä liivit ja nänniteipit tuskin menisivät kaupaksi jos ketään ei kiinnostaisi nänniensä peittäminen. Onko se jotenkin pornoa, jos paidan alla vähän törröttää? Kai se on, mutta tarvitsisiko sen olla? Missä vaiheessa meille opetetaan se, ettei tytön sovi näytellä nännejään julkisesti - edes paidan läpi?

Koska pyrin välttämään liivejä, yritän valita paitani sen mukaan että ne sallivat liivittömyyden. Ikävä kyllä paitavalikoimani ei ole kovinkaan kattava, ja toisinaan haluan myös jotain oikeasti tyköistuvampaa. Silloin avuksi tulevat nänniteipit. Ne ovat kyllä ihan näppärät, mutta pidemmän päälle arveluttaa tietysti herkän ihon kestävyys. Mutta tiesittekös että sellaisiakin nänniteippejä on olemassa, joissa on kestonöpö? Niissä on siis sellainen tekonänni, joka töröttää ihan takuuvarmasti jos omasi eivät jaksakaan. Ihmeellinen tuote! Missähän voisin käyttää sellaisia? Ai niin, en tarvitse niitä, minulla kun ainakin meinaavat törröttää nuo nännit ihan itsekseen ja luonnostaankin.

Kyllä minä huomaan kaupungilla kulkeissa, jos jollakin neidillä tai rouvalla on liivitön päivä. Ensin katson pikkiriikkisen kauhuissani ("kylläpäs siinä esitellään!"), sitten kateellisena ("voi miksen minä voi olla noin rohkea ja olla välittämättä muiden ajatuksista") ja sitten olenkin jo unohtanut vastaantulleet nännit. Ei se ole niin iso juttu. Vaan on se kai sittenkin.

Jos esiintyisin töissä paidassa, joka selvästi paljastaisi nännini, saisin varmasti kuulla siitä. Tai luulen että saisin. Välillä olen jotenkin tuskallisen tietoinen liivittömyydestäni ja siitä, että paitani saattaa paljastaa jotain ylimääräistä (vaikka yleensä olen kyllä tarkka peittävyydestä). Toisaalta minua ärsyttää suunnattomasti tämä oma hysteriani. Mitä sitten jos koko maailma tietäisi että minulla on nännit paitani alla? Ei se ole mikään salaisuus!

Ehkä en halua provosoida. Ehkä haluan sopeutua joukkoon ja pukeutua normin mukaan. Typerää. Vai onko? Ovatko paidan alta läpikuultavat nännit mielestäsi kiihottava, yhdentekevä vai pelkästään häiritsevä näky? Ketä kiinnostaa? Minua nähtävästi ainakin. Ja suurta yleisöä: suositun Will & Grace -komediasarjan näyttelijä Debra Messing on tainnut saada nänniensä takia enemmän julkisuutta kuin moni muu. Sarjaa katselleet tietävät, että hyvin usein Messing nähdään puseroissa jotka eivät jätä mitään arvailujen varaan. On aivan selvää, että hänellä ei ole liivejä puseronsa alla.

Tämä on herättänyt hirveästi keskustelua. Miten voidaankin innostua jonkun maitorauhasista niin vallattoman paljon? Kuka on päättänyt sarjan puvustuksesta? Olisi mukavaa tietää kuka on tuonut nännit niin usein ja selvästi esiin, koska tietoista se on varmasti ollut.

Pitääkö nännien olla piilossa, olemattomina? Onko se liian seksikästä ja provosoivaa, jos antaa profiilinsa olla luonnontilassa? Pitääkö käytöstään korjata sen, joka provosoi vai sen, joka provosoituu? Arvon naiset: käytättekö rintaliivejä jotta nänninne eivät paljastuisi? Onko teille sattunut niin, että olette olleet ilman liivejä ja muut ovat huomauttaneet siitä? Mitä ajattelette naisista, jotka kulkevat ilman rintaliivejä ja antavat sen näkyä?

Liivit voivat oikeasti olla todella epämukavat, vaikka kuinka yrittäisi ostaa ne kaikkein mukavimmat. Toivon, että voin jatkaa liivitöntä elämää, sillä se tuntuu mukavalta. Toivon myös että saan jonkinlaisen mielenrauhan nännieni suhteen. Ehkä jossain vaiheessa lakkaan vain välittämästä siitä että ne saattavat näkyä paidan läpi? Ehkä sittenkin pysyn tuskallisen siveellisenä loppuikäni ja painin peittävyysongelmien kanssa? Tai ehkä jollain lukijallani on asiaan pomminvarma ratkaisu?

20 kommenttia:

Anonyymi kirjoitti...

NÄNNITEIPPI! Sitä myydään kyllä. Oiskohan joskus ollut Lindexilläkin myynnissä!

Hehkuvainen kirjoitti...

Jos lukisit ihan koko jutun, huomaisit että NÄNNITEIPPI on minulle tuttu juttu. En tosin ole kokeillut kovinkaan montaa eri versiota tuotteesta. Nyt käytössä ei ole niinkään teippi vaan sellainen "silikoni"hässäkkä, jota voi käyttää useamman kerran. Silikonirinnat... hek hek...

Anonyymi kirjoitti...

Juu, onhan ne paidan läpi näkyvät nännit seksikkäät/kiihottavat. Mutta mitä sitten? Niin on jotkut kävelytyylit, hiustyylit, meikit, korvanipukat, kaulakorut, jne, jne, myös. Ei siitä tarvtsisi numeroa tehdä yhtään kenenkään. Ihmiset ovat toisilleen joskus kiihottavampia, joskus vähemmän. Tämmöisiin asioihin tarttuminen on ihan typerää. (Siis en sano että sun osaltasi typerää, mutta sen ympäröivän yhteiskunnan osalta.)

Veikkaan kyllä että paljon ajattelmastasi ympäröivien ihmisten nännipahastelusta on sun kuvitelmaasi. Nykyään näkyvät nännit eivät oman ymmärrykseni mukaan ole mikään juttu suuntaan eikä toiseen. Mutta voi tietty olla että liikun vaan oikeanlaisessa porukassa, tai että en ole kiinnittänyt asiaan riittävästi huomiota kun meidän miesten nänneillä ei ole tuommoista väliä.

Ip kirjoitti...

Itse en ole miehenä ylipäänsä koskaan edes kiinnittänyt huomiota siihen, että naisilla joskus nännit näkyvät paidan läpi (jos ei ole rintaliivejä/nänniteippejä). Vaikka näitä tapauksia lienee kai vuosien saatossa kävellyt vastaan kymmenin tuhansin...

En tiedä, miten aktiivisesti muut sitten katselevat toisten ihmisten rintoja (ja varsinkin naiset toisten naisten rintoja), mutta hiukan epäilyttää, että ongelmana tämä nännien näkyvyys ei ainakaan ole sieltä suurimmasta päästä... :)

Yamaba kirjoitti...

En minäkään ole suurissa määrin pannut merkille liivittömiä naisia kaupungilla, joten en ehkä osaa katsoa niin tarkkaan kuin liivitön Hehkuvainen osaa. Jos nännin kuitenkin joskus näen pullottavan paidassa, niin kyllä sen panen erityisasiana positiivisesti merkille, mutta naisen huomaa kokonaisuutenakin aina positiivisena erityisasiana. Ei se mikään iso asia ole, eikä ainakaan millään tavalla häiritse. Parasta kun kaikki olisivat niin että tuntisivat olonsa mukavaksi.
http://nyt.fi/20120706-mitae-ajattelin-taenaeaen-siedettaeviae-ihmisiae/

Lukijanaisesi taitavat olla lomalla, koska saat tänne vain miesten kommentteja, lukuunottamatta ensimmäistä kommentoijaasi, ei ollut lukenut tekstiäsi. Tai sitten aihe on kuitenkin niin arka että naiset ei sano mitään jos miehiä on paikalla.

Hehkuvainen kirjoitti...

Toinen anonyymi: se on ihan totta, että miesten nännit eivät herätä samanlaisia kohtauksia kuin naisten nännit. Epäreilua. Toivottavasti olet oikeassa ja asia on vain saanut päässäni liian suuret mittasuhteet.

Ip (vai Lp?): en tiedä muista naisista, mutta minä ainakin katselen muiden naisten tissejä. En mitenkään tarkoitushakuisesti, mutta tuleehan ne nähtyä väkisinkin. Ja jos ne ovat mukavan näköiset niin saatanpa katsella vähän pidempäänkin :D. Ehkä nänninäkyvyys on tämän oman rintakeskeisen elämäni ongelma, ja muille se on yhdentekevää. (Tai sitten miehet täällä sanovat että ei heitä vaan haittaa että nännit näkyvät - siinä toivossa että naiset näyttäisivät useammin nänninsä.... *wirn*)

Yamaba: juu kyllä meinasi melkein naurattaa, että tissimietiskelyni saa kommentteja näköjään vain miehiltä (jotka yleensä ovat blogissani kommentoijavähemmistö) :D. (Mitähän se kertoo miehistä?) Maailma olisi varmasti aika rauhallinen paikka, jos kaikki voisivat olla niin että tuntisivat olonsa mukavaksi. Siihen kannattaa pyrkiä.

Mustikkamaa kirjoitti...

Mun mielestä liivittömyys on epämukavaa :-/. Tietysti kotona tulee vietettyä aikaa myös liivittömänä esim suihkun jälkeen tai telkkaria katsoessa, mutta en pidä yleisesti ottaen (esim kaupungilla tai lenkillä) hölskyvästä tunteesta, joka liivittömistä rinnoista tulee. Vaikkei mulla ihan valtavat olekaan, niin kuitenkin sen kokoiset että kaipaavat tukea, en pidä siitä ylimääräisestä heilumisesta :D. Syynä liivien käyttöön on juuri tämä, eikä se että nänni saattaa vilahtaa (mulle se on aika yhdentekevä asia). Esim sporttiliivien alta nänni saattaakin vilahtaa mut mitä sitten :P.

Anonyymi kirjoitti...

Nännin kulttuurihistoria on mielenkiintoista.

On tietysti ilmeistä, että nännit herättävät suuria intohimoja. Syy siihen on, että nänni on yhtä aikaa elämän lähde jokaiselle meistä, ja (yksi) seksuaalisen vallan keskus.

(Toisin sanoen, nännit herättävät intohimoja samasta syystä, jonka vuoksi keltainen lehdistö kykenee päivästä toiseen myymään lehteä rinnalla, sen vilahduksella punaisella matolla, katso kuumat rantakuvat -tunnuksella jne. Maassa tuntuu tämän ilmiön perusteella vallitsevan krooninen rinnanpuutostila. :-P Oli tietysti myös selvää, että tämä merkintä kerää enemmän kommentteja kuin useimmat...)

Kulttuurisesti tärkeä merkkipaalu nännin historiassa oli tietysti nykystandardein liikuttavan viaton Farrah Fawcettin julistekuva, nykyinen klassikko, aikansa "kohukuva", jossa juuri nännin hienoinen erottuminen kuohutti.

Wikipediassa hymähdyttää Fawcettin kommentti Charlien enkelien eli nännien suosiosta: "When the show was number three, I thought it was our acting. When we got to be number one, I decided it could only be because none of us wears a bra." :-)

Sittemmin muoti on vaihdellut; ensin nännit ilmeisesti ilmaantuivat catwalkeille, viimeisten muutaman vuoden aikana olen pannut merkille nännien ilmestymisen mallinukeille vaateliikkeiden ikkunoissa. Mallinuken muovinen sileys ei enää ole rikkomaton normi, eikä nännien näyttämistä (taas) enää arastella. Toisaalta nännilliset rintaliivit eivät ole uusi keksintö. Vielä tulevat mieleen antiikin venukset, renesanssin alastonmaalaus, ja rintaliivien polttajat...

Minun mielipiteeni on, että kukin pukeutukoon tai olkoon pukeutumatta niin kuin itse haluaa. Jos joku siitä sitten provosoituu, niin vastuu on provosoitujan, ei "provosoijan". Valitettavasti kaikki yhteiskunnassamme eivät toimi tämän periaatteen pohjalta, ja se aiheuttaa ongelmia. Ratkaisu ei silti minusta ole yleisessä pukukoodissa.

Vasta viikolla totesin, että onpa onni, ettei tänään ole isompia uutisia, ja harmi, ettei tärkeämpiä, kun luin Hesarin otsikon "Rintojen kohdalta topattu lasten uima-asu närkästyttää". :-) (Tyttöyden ja naiseuden raja on kova paikka - ks. myös digilehti.)

Siis - vastatakseni kysymykseesi, "Missä vaiheessa meille opetetaan se, ettei tytön sovi näytellä nännejään julkisesti - edes paidan läpi?" - nännit muuttuvat symboleiksi murrosiässä. Lasten suodaan juosta kylillä vaikka paidatta ja ainakin rintaliivittä, mutta samoin käyttäytyvää esiteiniä pidetään holtittomana, ymmärtämättömänä, ja - näistä pahimpana - varomattomana. Toisaalta tytön ensimmäisiä rintaliivejä myös usein pidetään jonkinlaisena "naiseuden" virstanpylväänä.

Toisin sanoen rintaliivittä esiintymistä pidetään epäsuotavana teini-iästä lähtien, ja (useimmiten) loppu aikuiselämä kuluukin sitten tästä käsityksestä vapautumiseen. "Mummuna voi taas irrotella", kun rinnoilla ei enää ole seksuaalista merkitystä.

Et halua tietää, mihin tuon Farrah Fawcett'in kuvan metsästäminen minut vei, kun hain sitä muistamatta aluksi kuvassa esiintyvän näyttelijättären nimeä, mutta bonuksena yksi retkieni miellyttävämpi sivupolku: rinnoista pidetään, ja niiden muoto miellyttää silmää ja herättää mielleyhtymiä myös osana maisemaa.

Elegia kirjoitti...

En jaksa lukea tällä kertaa muita kommentteja, mutta pienirintaisena liivikammoisena asia koskettaa minuakin.

En tosin sitä sen kummemmin ajattele. En käytä rintsikoita, jos sen vain voi jotenkin välttää ja yleensä voi. Paitsi kesällä on vaikeampaa, jos käyttää ohkaisempia paitoja. Minä en näet tykkää, että nännini nöpöttävät paidan läpi. En mieti sitä, mitä muut ajattelevat, mutta en itse halua että ne näkyvät. Olen kai vähän siveä. :D

Pienirintaisen pelastus ainakin minulla on ollut ns. teiniliivit, joita hommaan M&S:n lastenosastolta. Ei ole kaaritukia (inhoan niitä) eikä toppauksia, vaan plain liivi. Sopii myös hyvin urheiluliiveiksi. Minulla ei ole tarvetta korostaa rintojeni kokoa extra fillingeilla, joten nuo liivit ajavat hienosti asiansa.

Hehkuvainen kirjoitti...

Mustikkamaa: höllyvyys harmittaisi kyllä minuakin. Eikä se tee kudoksille hyvää, että rinnat roikkuvat valtoimenaan - jos niissä siis on vähänkään enemmän massaa. Kannattaa siis pitää liivejä. Luulen että pienikin povi kaipaisi tukea varsinkin reippaamassa liikunnassa, mutta en vaan osaa. :/ Roikkutissejä odotellessa... :P

Anonyymi: tulipas siinä paljon asiaa O_o. Kiitos perusteellisesta kommentista! Nännilliset liivit näyttävät erikoisilta. Minäkin olen huomannut nännillisiä mallinukkeja. Kyllä ne ensin näyttivät melko oudoilta. *huokaus* Mummuaikoja odotellessa :D.

Elegia: taidat todella tietää mistä puhun. Olen kokeillut muutamia sellaisia "teiniliivejä", joista puhut, mutta jotenkin nekin ovat olleet minulle liikaa. Ehkä en ole löytänyt sopivia. Täytyy varmaan kohta aloittaa omien aluspaitojen ompelu, ja viritellä niihin jotain suojuksia. Näköjään en osaa olla vain välittämättä näkyvästä nöpöstä.

Salla kirjoitti...

Nöpöttääpä ne joskus mullakii, vaikka aina liivejä käytänkin. Kyllä se itseäni häiritsee, muista en tiedä sanoa. =D

orava kirjoitti...

Haa, mä tiedän niin mistä puhut! Pähkäilen saman asian kanssa lähes päivittäin, ja juurikin siksi, etten haluaisi käyttää liivejä ja niitä paitoja, joista nännit ei erotu, on vähän! Muakin häiritsee se, että paidan alta näkyy kuin olisi pitkät päällä, joten yritän paitavalinnoilla tosiaan peittää tämän ongelman. Jos muu ei auta, niin sitten kyllä sorrun liiveihin. Liivit puristaa, kiristää, ahdistaa. En ole kyllä tippakaan edes jaksanut panostaa ongelman ratkaisuun (mä inhoan shoppailua yli kaiken) ja tuskin tulen sitä ikinä tekemään. Kärsin liivien kanssa sitten ihan minimin ja riisun heti, kun vain on mahdollista. Nyt on ihanaa kun on lomailemassa mökillä, niin voi kulkea ihan minkälaisissa rytkyissä tahansa ja ilman liivejä monta viikkoa!! ;)

Hanniina kirjoitti...

"Hieman" tissikkäämpänä en ole nähnyt liivitöntä päivää yli 20 vuoteen, joten siinä mielessä emme jaa ongelmaa. En liioin luultavasti kiinnittäisi huomiota, jos joku tulisi vastaan ilman liivejä, ellei ulkoasu olisi muuten jotenkin erinomaisen homssuinen tai tissit oikeasti vilkkuisi ulos puserosta.

Kenties suhde omiiin hinkuloihin on aiheuttanut sen, ettei muihin ehdi kiinnittää huomiota. Omaa varustustani kun on kiusattu 7 vuotta ja kosittu kerran.

Mutta sellainen tuli lukiessa mieleen, että onhan olemassa ne kuuluisat, tarpeettomat miesnännitkin. Enkä ole kauheasti törmännyt nänniteippejä käyttäviin miehiin. Onko miehinen Frank Nibbles jotenkin vähemmän provokatiivinen? Ja miksi olisi?

Hanniina kirjoitti...

(Selvennettäköön nyt vielä, että se tisseille kohdennettu kosinta ei ollut se, johon sittemmin suostuin.)

Hehkuvainen kirjoitti...

Salla ja Orava: saaduista vastauksista voisi varovasti päätellä sellaista, että naiset miettivät nännejään huomattavasti useammin kuin miehet (naisten nännejä) - mikä on aika yllättävää :P. Jännää on se, että naisia häiritsee. Se ei yllätä, että miehiä ei häiritse. Mielenkiintoista!

Hanniina: minun tissejäni ei ole koskaan kosittu, tosin ei kamalasti kiusattukaan. Ja kyllä, miesnännit pitää muistaa - vaikka niitä harvoin huomataan. Minä haluaisin että naisnänneihin suhtauduttaisiin yhtä luontevan välinpitämättömästi kuin miesnänneihin. Nännillistä tasa-arvoa odotellessa.

Yamaba kirjoitti...

Tuotaa ... siitä nännillisestä tasa-arvosta ... kannatan kyllä, mutta ulottaisin sen mielelläni myös intiimimpiin tilanteisiin kuin vain kaupungilla kävelyyn ... harvat naiset tietää että miehen nänneissä tuntuu oikein hyvältä jos niitä hyväilee, eikä niitä kannattaisi sijoittaa tarpeettomien ruumiinosien kategoriaan, vaikkei niillä imettää voikaan ...

Hanniina kirjoitti...

Totta kyllä, että on niillä miesnänneilläkin joitain käyttötarkoituksia, vaikkei kenties evolutiivisia. Mutta se, että harva nainen tietää koko asiaa, johtunee siitä, ettei heille ole kerrottu.

Hehkuvainen kirjoitti...

Yamaba: toivottavasti mahdollisimman moni nainen lukee kommenttisi ja valaistuu. Minun lukijani ovat tosin uskoakseni melko tietoisia asiasta, joten täytyisi saada miesnänneille mielihyvän lähteenä suurempi ja tietämättömämpi yleisö. Levitetään sanaa!

Hanniina: kuten sanoin, levitetään sanaa! :)

Anonyymi kirjoitti...

Itse olen rintava ja tarvitsen tukea ja käytän rintaliivejä mielelläni. Mutta joskus olen lähtenyt ilman liivejäkin liikenteeseen, jos vaate edes vähän tukee. Kesällä kesämekossa en ole välittänyt vaikka nännit näkyvätkin. Näkyväthän ne bikinienkin läpi.

Joskus olen töissä kauhistellut, kun asiakas (muutenkin homssuinen keski-ikäinen nainen) on ollut ilman liivejä. Melkein ne nännit näkyneet sieltä paidan helmasta... Nuoren naisen rinnoilla ei ole tätä ongelmaa, eikä sillä tavalla synny epäsiistiä tai mautonta kuvaa.

Ammattillisessa mielessä koen, että asiakaspalvelutyötä tekevän nännien kuuluisi olla piilossa. Mutta vapaa-ajalla asia on eri.

Hehkuvainen kirjoitti...

Hauskaa että joku lukee näitä vanhojakin juttuja ja vaivautuu kommentoimaan :).

Rintavana ihmisenä minäkin luultavasti pitäisin liivejä mielelläni, niiden tuoma tuki olisi varmasti tervetullut asia. Tai sitten olisin kuin ne asiakkaasi ja antaisin vain roikkua :P.