19.6.2012

Onhan hauska harrastaa


Minä ostan tietokoneen
Ostan kaupasta koneen ja se on saman tien käyttövalmis. Käytän sitä kunnes se ei enää toimi. Ehkä kerran kahdessa vuodessa heittäydyn villiksi ja vaihdan käyttöliittymää tai asennan sen uusiksi.

Mies ostaa tietokoneen
Mies ei osta konetta, vaan osia. Eikä niitäkään samasta paikasta, vaan sieltä täältä. Kone on käyttövalmis noin kolmessa päivässä. Kun rauta on kunnossa, mies säätää softaa. Kolmen viikon päästä mies on melkein tyytyväinen.

Sitten hän ostaa jonkin uuden osan Kiinasta, avaa koneen, asettelee osat ja sulkee kopan. Sen jälkeen mies asentaa uudestaan softat, joihin on viime säätöjen jälkeen tullut uusia päivityksiä.

Mies on tyytyväinen, mutta ostaa silti pari uutta osaa. Hän avaa koneen, asettelee osat ja sulkee kopan. Koneesta nousee savu ja kämppään leviää karmea käry. Mies tuulettaa, korjaa tilanteen ja jatkaa säätämistä.

Kone toimii taas, mutta mies ei ole siihen täysin tyytyväinen. Hän hienosäätää tuntikausia, hajottaa koko systeemin ainakin kahdesti ja korjaa sen - vain saadakseen sen taas pois tasapainosta.

Miehen kone tuntuu olevan useammin telakalla kuin täydessä toimintavalmiudessa. Siinä missä minä toivon koneeni toimivan koko ajan, mies tuntuu nauttivan siitä että saa aukoa, purkaa, koota, säätää ja viilata (ja käyttää konetta muutaman päivän näiden askareiden lomassa).

On se hassu.

6 kommenttia:

Tanja kirjoitti...

Oi, miten tutulta tuo kuulostaakin! Nörtti katselee silmät kiiluen valtavaa vuorta eri kokoisia laatikoita, joiden sisältöä tällainen tavallinen kuolevainen ei saa selville edes lukemalla mitä laatikoihin on kirjoitettu. Sitten alkaa palapelin kasaus, ajoittaisita kiroamista kokeilemista, naputtelua, ruuvimeisseli hukassa...asennusta, päivittämistä...

Meillä tosin työhuoneessa pyörii vielä muutama "raato" odottamassa palvelimiksi päätymistä jonnekin tähän kämppään. En tiedä mitä niillä sitten tehdään tai minne ne tulee.

Eilen totesin, että jos pääsen opiskelemaan, taidan nostaa opintolainan ja tilata itselleni kunnon iMacin. Sain murhaavan katseen pöydän toiselta puolelta ja kuulemma Nörtti sai ihottumaa pelkästä ajatuksesta.

Minä kun vaan tahtoisin sellaisen simppelin koneen, jonka kanssa ei tarttis aina tapella...

Anneli kirjoitti...

Tuollaista se taitaa olla joka perheessä :)

Oikein mukavaa lomaa ja juhannusta sinulle :)

Yamaba kirjoitti...

Jaha, se on insinöörismies. Tiedän tuon hauskuuden, mutta harrastan sitä muualla. Macci on hyvä työntekoon.

Hehkuvainen kirjoitti...

Tanja: jotenkin tuohon tosiaan kuuluu se, että kone pitää välillä ihan itse hajottaa, että sen saa tehdä toimivaksi jälleen :D. Ne Mäkit on kyllä pahoja, kun niitä ei pääse kovinkaan helposti itse säätämään, ai ai :D.

Anneli: harrastuksensa kullakin ;). Ihanaa juhannusta!

Yamaba: se on ihan aito insinörtti (ja minä tykkään siitä juuri tuollaisena). Nuo Mäkit ovat minulle vähän vieraita, en ole kovinkaan suuresti tutustunut. Olen kyllä kuullut, että työkoneina ovat tosiaan verrattomia.

Tiikku kirjoitti...

Allekirjoitan joka sanan. :D

Hehkuvainen kirjoitti...

Mukavaa että teilläkin harrastetaan :).