31.3.2012

Pimeyttä kansalle


Tänään vietetään taas yksi pimeä tunti ilmaston puolesta. Kello 20:30 alkaa Earth Hour, valomerkki ja suuri kansainvälinen tapahtuma. Pienin elein voi osallistua ja ilmaista huolensa maapallon tilasta. Eikä tarvita kovin suuria eleitä, että tekee enemmän kuin vain ilmaisee välittävänsä. Päivittäiset kulutusteot ovat niitä, jotka ratkaisevat.

Suomalaisella kohtalaisesti toimeen tulevalla kaupunkieläjällä on hyvät mahdollisuudet kuluttaa ja sitä myöten myös vaikuttaa. Eläessäni ihan tavallista elämää kuulun siihen ihmisryhmään, joka kuluttaa suurimman osan maapallon luonnonvaroista. Siksi minun valinnoillani on myös merkitystä.

Minä voin pienentää omaa hiilijalanjälkeäni ilman että elämänlaatuni mitenkään ratkaisevasti heikkenee. Joku kahdesta lehmästä elantonsa saava ei ehkä luovu toisesta lehmästään siksi että voisi sillä puolittaa perheensä päästöt. Typerä esimerkki, mutta ymmärtänette yskän.

Aika monet tuntuvat ajattelevan, että Earth Hour on typeryyttä. "Ei sillä ole mitään merkitystä!" Mutta on sillä merkitystä, jos ihmiset saadaan ajattelemaan omien tekojensa vaikutusta. Joitakin varmasti huvittaa muuten leveästi elävien ihmisten yksi "hippitunti". Ja kyllä varmasti joukossa on niitäkin, jotka leveilevät omalla ekoudellaan ja ottavat kantaakseen marttyyrikruunun. "Kliksutelkaa vaan valojanne, muka-ekoilijat, minä peseydyn vain kerran vuodessa ja käytän silloinkin vain kylmää vettä jonka kannan itse kaivosta jonka olen itse rakentanut ilman sähköä! Nih!"

Kärjistyksiä ja stereotypioita, mutta ehkä osaksi kuitenkin tosia. Tämä ei ole kuitenkaan mikään kisa, jossa voittaa luopumalla jostain. Tarkoitus ei ole kiillottaa omaa kilpeä ja moittia toisia heikosta yrittämisestä. Mies lentää ensi viikolla ulkomaille, ja tekee siinä sitten tyhjäksi aika monta ekotekoa. Kun mies lentää vielä (onneksi!) takaisinkin, niin loppuvuoden saisi elää aika niukasti jos haluaisi hyvittää lentojen hiilidioksidipäästöt. Jos asiaa siis haluaa ajatella niin. Mutta elämä ei ole mustavalkoista, eikä sitä pidä ajatella sellaisena että olet joko hyvis tai pahis, mutta et missään nimessä molempia.

On helppoa tuomita ja saarnata, mutta olisi parempi keskittyä vaikuttamiseen. Meillä mietitään näitä asioita yhdessä ja ainakin yritetään myös toteuttaa syntyneitä ideoita. Koska meillä kuluu sähköä ihan kiitettävästi, se on myös yksi suurimmista tarkastelun kohteista. Kilpailutuksen perusteella päädyimme Vattenfallin täystuulisähköön, joka sopi sekä kukkaromme että arvojemme asettamiin rajoihin.

Miksi vihreä sähkö? No miksi ei?

Jos et ehtinyt tapahtumaan mukaan tänään, älä huolestu. Maapallo tarvitsee sinua ja ekotekojasi myös huomenna.

2 kommenttia:

Anneli kirjoitti...

Kiitos onnitteluista !
Vaikka tällä iällä voisi paremmin sopia, osanotto :D

Hehkuvainen kirjoitti...

Höps höps, sinähän olet nainen parhaassa iässä! (Niin kuin me kaikki, joka päivä.) :)