1.2.2012

Kivaa!


Annoin eilen ensimmäisen Kiva-lainani. Mikä ihmeen Kiva?

Systeemin nettisivut vastaavat varmasti visaisempiinkiin kysymyksiin, mutta tässä idea lyhyesti: Kiva organisoi mikrolainojen keräämistä ja jakamista. Kohdemaissa työskentelevät ja lainaajien kanssa kontaktissa ovat "kenttäkumppanit" eli paikalliset mikrolainayhtiöt. Useimmat lainat käyvät läpi seuraavanlaisen ketjun:

1. Paikallinen yhteistyökumppani antaa lainan sitä tarvitsevalle.
2. Yhteistyökumppani ilmoittaa lainan tiedot Kivalle.
3. Ihmiset ympäri maailman antavat lainansa haluamaansa kohteeseen Kivan kautta.
4. Kerätyt varat menevät lainan antaneelle mikrolainayhtiölle.
5. Velallinen maksaa lainansa takaisin ja rahat palautuvat ihmisille jotka ovat Kivan kautta rahaa antaneet.

Olipa tönkösti selvitetty, pahoittelen. Kyse on joka tapauksessa mielestäni hienosta asiasta. Olen paitsi vähävarainen, myös ehkä aika ilkeä ihminen, sillä en juurikaan harrasta hyväntekeväisyyttä (rahan lahjoittamisen muodossa). En anna kymmenyksiä millekään hyväntekeväisyysjärjestölle, mutta tähän juttuun halusin heti mukaan. Päätin, että ensimmäisestä "ihan oikeasta" palkasta laitan osan lainan antamiseen.

Annoin 25 dollarin lainan Sierra Leonessa asuvalle Alielle. Minä ja 35 muuta ihmistä teimme mahdolliseksi sen, että Alie sai 1150 dollaria vaatetusliikkeensä laajentamiseen. Alie tekee kovasti töitä, ja toivoo tulevaisuudessa luovansa työpaikkoja myös toisille. Jos Alie pysyy aikataulussa, saan rahani takaisin viimeistään syyskuussa.

Kyseessä on tosiaan laina, ja oletuksena on että raha joskus palautuu. Se riski on tietenkin aina olemassa, että velallinen ei maksakaan, ja silloin lainattu raha muuttuu lahjoitetuksi. Mutta jos käy niin kivasti että rahansa saa takaisin, sen voi lainata uudelleen.

Olen aina ollut jotenkin haluton antamaan rahaa järjestölle, joka päättää sitten mihin rahani sijoittaa. Nyt sain ainakin tunteen siitä että päätin itse mihin rahani laitan. (Pienellä varauksella tähänkin touhuun pitää suhtautua: enhän voi mistään ikinä tietää onko Alie oikeasti olemassa, vai meneekö rahani jonkin hämärän bisneksen pyörittämiseen.) On mukavaa auttaa ihmisiä auttamaan itseään. Siitä Kivan toiminnassa juuri on kyse.

Jos todella kärjistetysti ja vähän rumasti nyt sanon, niin minusta tuntuu jotenkin turhalta antaa rahaa vaikkapa nälänhädän ja muun kurjuuden keskellä elävien (=kituvien) lasten rokotuksiin. Se rokotus ehkäisee kyllä taudit, ja sitten se lapsi jää eloon - kunnes kuolee nälkään. Minusta tuntuu jotenkin järkevämmältä ja merkityksellisemmältä antaa laina maanviljelijälle, joka ostaa rahoilla lannoitteita tai kastelujärjestelmän, ja pystyy siten kasvattamaan satoaan ja elättämään perheensä. Tai tarjoamaan töitä toisille, niin kuin Alie joskus toivoo pystyvänsä tekemään.

Käykää ihmeessä tutustumassa toimintaan. Laitetaan raha kiertämään!

9 kommenttia:

Mrs.Marple kirjoitti...

Mielenkiintoinen!
Joskus oon lukenutkin noista mikrolainoista..

Nan kirjoitti...

Hyvä sinä! Mielenkiintoista tuollainen toiminta, minäkin voisin kiinnostua, kun tuossa tosiaan on ideaa.

En minäkään tykkää antaa rahaa johonkin epämääräiseen tahoon nälkäpäivänä tai vastaavana. Totta puhuen en ole juuri ulkomaille rahojani hyväntekeväisyyteen jaellut. Suoraan jollekin tarvitsevalle voisin antaa tai lainata. Tuntuu jotenkin omituiselta antaa rahaa johonkin ruoan jakamiseen nälkäisille, jotta he voisivat jatkaa lisääntymistään ja potea vielä enemmän nälkää tai kuolla nälkään ensi vuonna jne. Jotenkin tuon homman täytyisi olla toimivampi, muuttaa oikeasti jotain paremmaksi pitkällä tähtäimellä.

Olen päättänyt Luonnonsuojeluliiton jäsenyyden myötä, että se olkoon kotimainen "hyväntekeväisyyskohteeni".

Tanja kirjoitti...

Mun ensimmäinen Kiva-laina on kohta kokonaan saatu takaisin ja sitten ajattelin laittaa rahan kiertoon uudelleen, myös uutta lainaa olen suunnitellut. Olin aikanaan viimeinen rahoittaja tämän naisen lainassa ja kovasti hyvin on rouvalla pyyhkinyt ruokakojunsa kanssa.

Nan kirjoitti...

Tuli mieleeni vielä noista Sante-hiusväreistä, joista kirjoitit joskus, että suosikkivärisi ainesosalista on lyhentynyt huomattavasti. Samoin on käynyt värille, jota minä käytän. Mikähän juttu tuo oikein on, säästöäkö?

Hehkuvainen kirjoitti...

Mrs.Marple: näitä mikrolainoja voi kyllä antaa muutakin kautta. Ainakin luulen että voi. Mutta Kiva on tuntunut toimivalta. Mies on jo vähän kokeneempi lainaaja kuin minä ja on saanut rahaa jo takaisinpäin.

Nan: jos johonkin kotimaiseen juttuun rahaa laittaisin, Luonnonsuojeluliitto saattaisi olla minunkin kohteeni. Se tuossa Kivassa on huono, että pitää olla luottokortti tai PayPal-tili maksamiseen. Minulla ei ole kumpaakaan, vaan maksu meni miehen PayPal-tililtä (ja minä maksoin hänen pankkitililleen).

Tanja: hienoa! Jännää nähdä kuinka Alie pärjää. Lainansaaja oli yllättävän vaikea valita, oli monta hyvää ehdokasta!

Nan uudestaan: onko sinunkin värisi Sante? Kirjoitin kyselyn maahantuojalle, mutta en ole saanut vastausta. Säästöltähän tämä nyt haiskahtaa.

Elegia kirjoitti...

Vaikuttaapa hienolta idealta, en ollut tällaisesta ennen kuullut. Pitääkin tutustua linkkiisi.

Itse heittelen joskus kolikkoja mm. katumuusikoille ja -esiintyjille jne. mutta en varsinaisesti hyväntekeväisyyteen esim. SPR:lle tmv.

Minusta tällainen kuvaamasi systeemi vaikuttaa hyvältä ja sillähän voi parhaimmillaan olla laajemmatkin vaikutukset (esim. juuri mainitsemassasi tapauksessa, jos liike laajennuttuaan voi myös työllistää useamman ihmisen).

Nan kirjoitti...

Joo, Sante-sarjaa minäkin käytän. Tuoteseloste on siis lyhentynyt ainakin kastanjanruskeassa (käytän muitakin sävyjä).

Anonyymi kirjoitti...

Tämä naisten pankki toimii saman tyyppisellä idealla. Sieltä voi länkkäri siis ostaa osakkeen ja pankista annetaan lainoja, jotta naiset kehittyvissä maissa saisivat yrittäjyytensä käyntiin.

Hieno idea, ja olemmekin tässä erään tyttöjen yhdistyksen porukalla keräämässä talkootöillä rahaa Naisten pankin osakkeeseen :)

http://www.naistenpankki.fi/fi/etusivu/?id=652

Hehkuvainen kirjoitti...

Elegia: mukavaa, jos olen saanut muutaman ihmisen tutustumaan Kivan tärkeään toimintaan. Hauskaa että kävit ja kommentoit :).

Nan: ehkä maahantuoja vastaisi sinun kysymyksiisi, minä en edelleenkään ole saanut vastausta.

Anonyymi: olenkin tuosta Naisten pankista kuullut, mutten ole toimintaan sen tarkemmin tutustunut. Kiitos linkistä :).