26.1.2012

Verta, luita, hampaita!


No ei sentään niitä luita. Paitsi hammasluuta. Tänään minulta vietiin viimeinen viisaudenhammas. Kun kolme muuta poistettiin vuosia sitten, kuvittelin ettei neljäs viisuri koskaan tule näyttäytymään. Röntgenkuvassa näkyi selvästi kuinka se oli syvällä ikenessä 90 asteen kulmassa muihin hampaisiin nähden. Mutta niin se vain vuosien saatossa kääntyi ja puski itseään kohti päivänvaloa, niin että poistettavahan se oli.

Ja nyt olikin juuri oikea aika tehdä se: uudessa röntgenkuvassa näkyi pieni alkava tulehdus viisurin kyljessä. Se olisi myöhemmin levinnyt laajemmalle ja aiheuttanut ongelmia, jotka olisivat haitanneet poistoa (ja elämää muutenkin.)

Alunperin suunnitelma oli, että röntgenkuva otetaan 8:15 ja leikkaus on 9:15. Mutta lääkäri ottikin minut käsittelyyn heti kuvan ottamisen jälkeen, ja niinpä koko prosessi oli ohi puolessa tunnissa. Hyvä niin, eipä tarvinnut odotella.

Ei se edes tikkejä laittanut, kaivoi vain hampaan esiin, repi sen irti ja sanoi että se oli sitten siinä. Eikä tuntunut missään. Oli nopea ja näppärä lääkäri, hyvä hyvä. Tunto alkaa hiljalleen palailla, saapa nähdä tarvitseeko ottaa särkylääkettä ollenkaan. Inhottavintahan tässä on tämä veren syljeskely. Tämän päivän olen poissa töistä ja otan rauhallisesti.

Sain hampaan mukaan hammaskeijua varten. Tosin en taida sitä keijulle antaa, kun siinä on harvinainen kiillehelmi. Hampaan kyljessä tosiaan nököttää ihan aito itse kasvatettu helmi! (Varoituksen sana: tämä saattaa hyvinkin päätyä huomenna kuvablogiin.)

Mutta sitten se spooky juttu. Makoilin siinä tuolissa tuppoa purren ja lääkäri tarkasteli juuri poistamaansa hammastani. Sitten se kysyi: "onkos sinulla ollut teini-iässä akne?" Mjuu, vastasin tuppo suussani. "Ja sitä on pari kuukautta lääkittykin?", jatkoi lääkäri. Mjuu, mistäs herra lääkäri sen voi tietää?

Roaccutan on kuulkaa niin kova myrkky, että se on värjännyt kasvuvaiheessa olleeseen hampaaseen selvän raidan! Siis ihan ikenen sisällä piilossa kasvaneeseen hampaaseen! Hammaslääkäri näki ja tiesi elämäni käännekohdan vain katsomalla hammastani. Se jos mikä on pelottavaa.

6 kommenttia:

miutsi kirjoitti...

Mulla kun poistettiin aikanaan yks viisuri niin lääkäri totes, että ompa pieni ja nätti :)

Hui kauheeta, mitähän kaikkee sitä hampaista näkee :o

Hehkuvainen kirjoitti...

Hih! Mun hammas ei ollut mikään pieni, mutta nätit juuret sillä oli - toisin sanoen sellaiset jotka eivät aiheuta poistossa mitään ongelmia. Kuvablogin puolelta näkeekin, ettei juuria ole oikein nimeksikään. (Hyvä niin.)

Ja toipilasaika on sujunut hyvin. Vuoto kesti taas häiritsevän monta tuntia, mutta ilman kipulääkettä selvisin tälläkin kertaa.

Hampaista näkee varmaan hyvin monia asioita, ammatti-ihminen siis ainakin.

Mustaleski kirjoitti...

Hieno juttu, omani poistettiin 100 vuotta sitten, eikä niissä ollut mitään säilytettävää... mutta hampaat ovat todella tärkeät hyvinkin traagisissa oloissa, koska hammaskartasta voi tunnistaa myös ihmisen jos on esim. tuhoutunut muuten. Laitappa se helmi näkyville:)

Nan kirjoitti...

Hyvä, että poisto meni hienosti! Minulla oli tuo sama operaatio viime vuonna ja vaikka siihen liittyi samoja elementtejä kuin sinun operaatioosi, kaikki meni kuitenkin hieman toisin...

Ensinnäkin viisaudenhammas kannattaa poistaa ajoissa. Minullekin sanottiin, että ei tuo viimeinen pääse kasvamaan. Voin näin jälkeenpäin sanoa, että kyllä hankalakin hammas keinot keksii! Sen jälkeen jäin tyhmänä jonottamaan poistoaikaa, jolloin ongelmat vain pahenivat. Olisi pitänyt mennä yksityiselle.

Oma poistoni oli extrapuudutuksista huolimatta vielä kivuliaskin, vaikka kaikki menikin muuten ihan hyvin (tosin poistoon meni yli tunti). Hammas pilkottiin palasiksi. Poiston jälkeen alku meni ihan hyvin, mutta noin 5 päivän kuluttua ilmaantui kaikkien särkyjen äiti. Se meni ohi noin viikossa ohi. Vielä kuukausienkin päästä tuosta viisaudenhampaan paikasta on ollut harmia, ehkä nyt alkaa helpottaa?

Pääsit siis helpolla ja toivotaan, että selviäisit myös vähillä säryillä :)

Anneli kirjoitti...

Kaikki viisauden hampaat on minultakin poistettu. Siksi olen tämmöin, kuin olen :D

Minulla on kuntopyörä, jolla ajelen jos ei ulos voi mennä. Mutta nyt on sen verran lämmennyt, että pian lähden lenkille. On vaan pakko :DD

Hehkuvainen kirjoitti...

Mustaleski: jotenkin en ole tajunnut pyytää niitä aiempia hampaita mukaani. Vaikka eipä niillä oikeasti mitään tee, olisivat vain outoja turhakkeita :P. Kuvablogin puolella helmi onkin kaiken kansan nähtävissä ^_^.

Nan: hui, mikä kokemus! Johan siinä alkaa iskeä epätoivo sekä lääkäriin että potilaaseen, jos pitää yli tunti taistella yhden hampaan kanssa O_o. Toivottavasti olet tosiaan jo pysyvästi voiton puolella. Minulla on edelleen kaikki hyvin, mutta ehkä vasta viikon päästä voin oikeasti huokaista helpotuksesta.

Anneli: nyt onkin hyvät kuntopyöräilykelit :D.