3.11.2011

Optimistin kokeiluja


Laitoinpa ihan kokeeksi kuukausi sitten jalapeñon siemeniä multaan. Hiukan harmistuneena luin netistä ettei puolen vuoden (!) itämisaika ole chileille mitenkään poikkeuksellinen. Malttamattoman ei kuitenkaan tarvinnut odottaa kauaa: nämä perhanat itivätkin viikossa! (Ehkä siksi, että siemenet olivat hyvin tuoreita.)


Reippaasti ne hujahtivat tähän korkeuteen ja ovat siinä sitten pysyneet jo muutaman viikon. Alkuspurttia seurasi siis ilmeisesti kooma, joka luultavasti kestää koko talven - mikäli kasviparat ylipäätään säilyvät hengissä.

Olen kuullut, että chilit ovat hyvin herkkiä sekä tuhohyönteisille että kasvitaudeille, joten hiukan jännäksi tämä menee. Mutta onneksi on varastossa lisää siemeniä, pistetään sitten keväällä uusi satsi kasvamaan!

9 kommenttia:

Yamaba kirjoitti...

Hmmm? Mistähän kasvun loppuminen johtuukaan? Taimesi näyttävät kuitenkin hyvin valaistuilta. Voi olla, että ne vain keskittyvät tässä vaiheessa juuristonsa kasvattamiseen.

Hehkuvainen kirjoitti...

Otin kuvan juuri silloin, kun talveksi katoava aurinko vielä valaisi eteläikkunan kasveja. Nyt ei paljoa paistele. Katsotaan kuinka käy!

Yamaba kirjoitti...

Jaha. Ne voi tarvita lisävaloa. Loisteputkilamppukin on jotain. Varsin hinnakas elohopeapurkauslamppu on paljon parempi. Mutta sinähän et halua ostaa turhia tavaroita; ilmankin voi hyvin kokeilla. Luonnossakin taimet voi joutua isompien kasvien paksuun varjoon pitkäksi aikaa. Jospa ne pärjää.

Anonyymi kirjoitti...

Chilinkasvatus on koukuttavaa puhaa, voi olla että nämä taimet eivät pärjää ilman lisävaloa. Jos taimet kasvavat vielä kannattaa kokeilla ylimpien lehtien typistämistä. Kasvu "hidastuu" ja chili saa kasvuvoimaa. Tämä on toiminut ainakin minulla, ei ole mikään virallinen hoito-ohje. :-)

Hehkuvainen kirjoitti...

Yamaba: kasvilamppu saattaisi auttaa - tosin chilinkasvattajaystävälläni sekään ei estä talveksi hyytymistä. Mutta kasvilamppu olisi tosiaan melko turha ostos, joten enpä hanki sitä. Katsotaan kuinka kasvien käy.

Maija: kiva kun pistäydyit! Taimissani on edelleen vain sirkkalehdet, mutta jos niihin joskus lisää lehtiä tulee, aion kokeilla latvomista. Jännittävää puuhaa tämä viherpeukalointi! :)

Helinä kirjoitti...

Hei ihan mahtavaa, kun ootte alkanu kasvatella. Koukuttavaa se on, meillä on aina ollu lisävalo noille chileille ja suosittelen kyllä. Kasvavat paremmin. Nytkin on jo itämässä reilut sata siementä, se on kuulemma vähemmän kun viime talvena, lisää on myöhemmin luvassa. Viime kesänä noita oli koko 10m2 kasvihuoneellinen monia satoja eri lajikkeita ja satoa tuli ihan sikana. Parhaimmillaan 12 kiloa kerralla :)

Hehkuvainen kirjoitti...

Ohhoh! No te taidattekin olla sitten oikein ammattilaisia tässä hommassa, meillä mennään amatöörimeiningillä :D. No tiedänpä sitten keltä voin kysyä asiantuntevia neuvoja kasvatuksessa ;).

Helinä kirjoitti...

Joo kuule, pienestä se meilläkin lähti... Sitten se vähän lisäänty ja lisäänty. Juskahan noita pääasiassa kasvattaa mutta yhessä me syödään. Tykätään tulisesta ruoasta :P Jooo ehdottomasti annan vinkkejä :)

Hehkuvainen kirjoitti...

Mää en taas tulista ruokaa syö lainkaan, joten jos jotain satoa tulee niin mies saa syödä kaiken :D.