24.11.2011

Hienkerääjä


Mikä siinä on, että toiset paidat tuntuvat hikistyvän helpommin kuin toiset? Kun normipäivän päätteeksi haistelee puseroiden kainaloita tarkistaakseen, että kehtaako paitaa pitää toisenkin päivän, niin tulos on aina sama: muut paidat voi laittaa päälle uudestaan, mutta ihana turkoosi fleecetakkini on aina muuttunut päivässä hajupommiksi.

Missä vika? Toimistotöissä hikoilun määrä on suunnilleen vakio (=vähäinen), joten työvaatteet joutuvat yleensä samaan rasituskokeeseen. Onko vika materiaalissa vai mallissa? Kerääntyykö tämä yksi pusero jotenkin erityisesti kainaloihin ja hautoo bakteereista oikein mehevän yllätyksen? Harmittaa.

11 kommenttia:

Kaisa kirjoitti...

Eikös fleece ole tekokuitua? Se saattaa selittää asian, nimim. samanlaisella kokemuksella.

Mrs.Marple kirjoitti...

Kaisan kanssa samaa mieltä, jos kyseessä on polyesterfleece eli pelkkää muovia vailla luonnonmateriaalia..

Mrs.Marple kirjoitti...

Siis on olemassa esimerkiksi bambufleece ja sherpa (puuvillafleece)..

Nan kirjoitti...

Joo, samaa mieltä edellisten kanssa. Keinokuituiset vaatteet alkavat tosi nopeasti haista verrattuna luonnonkuituihin. Tästä syystä aikanaan heitin kierrätykseen kaikki polyesteri yms. arjessa käyttämäni muovipaidat. Liikkumisessa käytän keinokuituisiakin, kun siinä se hienhaju ei haittaa.

Käsittääkseni tuota hajua voi torjua jollain tavalla. Ainakin pesu 60 asteessa auttanee ja muistelisin lukeneeni jotain etikan käyttämisestäkin...

Villasukat ja pipa kirjoitti...

Mä olin kanssa tulossa sanomaan, että tekokuitu haisee helpommin...

Sitten myös se vaikuttaa, että mitä pesuainetta käyttää ja kuinka paljon. Jos laittaa liikaa pesuainetta (tai varsinkin jos käyttää huuhteluainetta) niin vaatteet menee "tukkoon" samalla tavalla kuin vaiks kestovaipat, jollon tietää että jommassa kummassa on vika.

Meillä käytetään sertoa (http://www.serto.fi/serto_ultra_pesujauhetiiviste) , kun mä en kestä hajusteita ja se on zeoliititonta (toisin kuin vaikka Miniriskissä jolla on joku allergia ja astmaliiton suositus...Se siis aiheuttaa allergisille oireita ja tuhoo vielä pesukoneenkin kaupan päälle...)

No mutta mä jätän loput pesuaineavautumiset väliin ja en saastuta sun kommentteja enempää :D :D :D

Anneli kirjoitti...

Samaa mieltä toisten kanssa, kyllä se johtuu siitä materiaalista !

Kerroit että muratissasi on asukkaita ;((
Laita se kauas muista kasveista tai hävitä se, ettei vaan tartu muihin !!!

Hehkuvainen kirjoitti...

No ainakin tuo takkini on 100-prosenttista polyesteriä :(. Toinen samaa kangasta oleva takki ei haiskahda ollenkaan niin nopeasti, mutta se onkin malliltaan väljempi eikä siis ehkä imeydy kainaloihin samalla tapaa.

Pitääkin ruveta oikein erityisesti syynäämään valmistusmateriaaleja. Siis katsonhan niitä aina paitaa ostaessa, mutta en nyt ulkoa muista että montako luonnonkuituista ja montako keinokuituista paitaa minulla on. Monet taitavat olla sekoitteita.

Ja ehkä jossain vaiheessa teen niin kuin Nan, että luovun keinoikuiduista arkivaatteissa. Tai ainakin puseroissa. Tästähän tuleekin jännä projekti! :D

Villasukat ja pipa, kyllä täällä mielellään saa avautua pesuaineista ja muista! :) Huuhteluainetta en käytä, olen sen huomannut ihan turhaksi.

Anneli: juu, muratti on joutunut nyt erityistarkkailuun... siitä ehkä lisää myöhemmin.

Mustikkamaa kirjoitti...

Varmasti vaatteen kuidulla on merkitystä, mutta itse oon huomannut, että myös deodorantilla on merkitystä... Nykyään käytän "kemikaalideodoranttia" vaik kerran viikossa ja muuten luonnonkosmetiikkaversiota. Kyllähän sitä hienhajua paitoihin jossain vaiheessa tulee, mutta ainakin voin useamman päivän pitää paitoja. Pesuainekin on luontoystävällistä versiota, en tiedä onko sillä vaikutusta...

Kirje on kyllä työn alla, mutta kestänee vielä jonkin aikaa (liikaa juttuja). Kiitos paketista :)!

Hehkuvainen kirjoitti...

Mulla on käytössä vaan yksi ja sama dödö kaikkien paitojen kanssa, joten luulen että kuitu on se ratkaiseva tekijä nyt. Pöh, typerät keinokuidut :(.

Ei mitään hätää kirjeen kanssa, pistä se vaan rauhassa täyteen juttuja ;).

Elegia kirjoitti...

Pakko tulla tälleen jälkiliukkaille, vaikka oikeastaan ei ole mitään uutta lisättävää.

Mutta siis itselläni on ns. hikitakki, joka myytiin ulkoilutakkina. Siis tarkoitukseni oli käyttää sitä lenkeillä, mutta vaikkei edes kummemmin hikoilisi, takki "kostuu" ja kastaa vaatteetkin. Ja jos alla on vain t-paita, käsivarret tulevat nihkeiksi. Eli erittäin huonolaatuinen ulkoilutakki! Ottaa päähän, koska tykkään siitä takista, mutta se on niin epämukana päällä, että etoo. Se ei sentään ala haista - kunhan vain kostuu.

Lisäksi minulla on muutama "hikipaita", jotka aivan varmasti materiaalinsa takia alkavat haiskahtaa kainaloista, jos vähänkin hikoaa. Ne pitäisi joko pestä jokaisen käytön jälkeen tai olla käyttämättä.

Hehkuvainen kirjoitti...

Kiva kun tulit ja tilitit, Elegia :). Mullakin on semmoinen hikitakki! Se on tosi ihana takki muuten, mutta ei tosiaan hengitä vaan hikistyy sisältä. Iyh.