27.11.2011

Alarm! Aseisiin!


Meille on iskenyt vihannespunkki! Tuo pahamaineinen kotipuutarhureiden ja chilinkasvattajien verivihollinen! Tai ainakin uskon että se on juuri se (tosin chileissä sitä ei vielä näy).

Ensin havaitsin sen muratissani, ihanassa aarteessani, pienessä silmäterässäni. (Muratti on muuten hakusana, jonka perusteella blogiini useimmiten löydetään. Niin että tervetuloa vaan nyt katsomaan kasvini kuolinkamppailua.) Tarkka tutkiskelu osoitti, että neljä muutakin kasvia on saanut tartunnan. Iiiks!

Hyvät uutiset: makuuhuoneessa kaikki kasvit olivat toistaiseksi ok. Huonot uutiset: sekä keittiössä että olohuoneessa oli vammautuneita. Pikainen mäntysuopahoito (kylvetimme köynnöskasvit ja pyyhimme toiset) on tehty ja kasvit siirretty karanteeniin (niin hyvin kuin se näissä tiloissa nyt onnistuu). Kaksi viimeistä Provado-puikkoa on pistetty multiin, lisää täytyy ostaa pikimmiten.

Ihmettelen kyllä tätä invaasiota. Wikipedia (tuo kaikista luotettavin lähde ikinä) kertoo, että "vihannespunkit viihtyvät kuivassa ja lämpimässä kuten muutkin hämähäkkieläimet, joten helpoin torjuntakeino on nostaa ilmankosteutta. Vihannespunkkeja ei pitäisi ilmestyä, jos ilman suhteellinen ilmankosteus on yli 50 %."

Lämmintä meillä kyllä on ollut (nyt ei ole, kun talossa olevan remontin takia lämmöt on käytännössä poikki), mutta kuivaa ei. Kosteusmittarin lukema on nytkin n. 60, eikä se sen alhaisempi ole juuri ollutkaan. Ei täällä voi enää kosteutta nostaa, tai muuten saamme kaveriksi myös ylikivasti homeita, sieniä ja pölypunkkeja.

Mutta kasvit on suihkutettu ja ne ovat tehotarkkailussa. Taistelutta en niistä luovu, vaikka vihannespunkki onkin monen mielestä suora kuolemantuomio. Hyviä poppakonsteja ja vihannespunkintuhoamisvinkkejä saa jakaa. Älkää kertoko niistä tapauksista, joissa menetitte kaikki rakkaat kasvinne, vaan kertokaa rohkaisevia eloonjäämistarinoita!

6 kommenttia:

Anneli kirjoitti...

Minä en kyllä valitettavasti osaa neuvoa muuta kuin mäntynesteliuoksella suihkuttamisen !

Yamaba kirjoitti...

En minäkään. En ole ikinä tavannut koko ötökkää. Mutta seuraan mielenkiinnolla miten tulet sen kanssa toimeen.

Hehkuvainen kirjoitti...

No kyllähän sinä jo neuvoit sen karanteenin, ja sitä muutkin suosittelevat. Kasvit on nyt myös ruiskutettu tuholaistorjunta-aineella, jonka pitäisi tehota vihannespunkkiin.

Hehkuvainen kirjoitti...

Ehditkin väliin, Yamaba :). Toivotaan ettei sinun tarvitsekaan koskaan tehdä tuttavuutta tämän öttiäisen kanssa :/.

Helinä kirjoitti...

Ne on hyvä pitää kosteana eli suihkuttaa etteivät lisäänny. Mäntysuopaliuoksella kanssa suihkuteltu. Pelkkä vesikin riittää.

Hehkuvainen kirjoitti...

Yritetään :).