30.8.2011

Vaatehärdelli


En ole mikään vaateshoppailija. En myöskään kenkäshoppailija. Se ei tosiaankaan ole minun hommaani. Ostan vain tarpeeseen, ja silloinkin kauhean nuukasti. Mieluiten käytettynä kirpputorilta, mutta jotain täsmätavaraa hakiessa myös ihan uutena. Kirpputorilta voi tehdä todella hyviä löytöjä, ja silloin ilahtuu paitsi uudesta vaatteesta myös sen edullisesta hinnasta. Mutta kun ostaa harvoin, on varaa ostaa ihan uuttakin, ja joitakin kuteita löytyy kuitenkin helpommin kaupasta kuin kirpputorilta. Kauppaan menen, kun tarvitsen kiireesti jotain, kirpputorille taas menen kun on oikeasti aikaa etsiskellä.

Viime aikoina ei ole ollut aikaa kierrellä kirpputoreja, eikä oikeastaan ole ollut tarvetta uusille vaatteille. Päinvastoin olen yrittänyt tyhjentää kaappiani ja olen siitä tännekin raportoinut (ja kiviäkin kiinnostaa). Vaikka varsinkin askartelutarvikkeiden suhteen saatan olla melkoinen hamsteri, vaatteiden kanssa haluaisin pyrkiä minimalistisempaan suuntaan.

Naistenlehdistä ja stailausohjelmista katson aina mielenkiinnolla ne "näin pärjäät vain kymmenellä vaatteella fiksusti yhdistellen" -utopiat. Se olisi minusta hienoa, jos oikeasti pärjäisi yksillä housuilla, kahdella hameella, kolmella paidalla ja parilla takilla. Keskiajalla pärjättiin kahdella mekolla: alusmekossa mentiin kesä ja talvella puettiin päälle se toinenkin mekko. No, ei nyt ihan näin, mutta melkein. Ei silloin tarvinnut miettiä, että mitä sitä laittaisi päällensä.

En haaveile ihan niin yksinkertaisesta vaatekaapista, että aina pitäisi samoissa vaatteissa olla, mutta yritän koko ajan työstää kaaosta hiljalleen selkeämmäksi; pyrin siihen, että minulla olisi fiksu vaatekaappi. Sellainen, jossa on vain kivoja ja vielä kivempia vaatteita. Sellainen, jossa yksikään paita/hame/riepu ei vajoa unholaan, vaan kiertää koko ajan käytössä eri yhdistelmissä. Uskon vakaasti, että jonkinlainen harmonia on saavutettavissa, kun vain ahkerasti työstän asiaa.

Olen jo opetellut aika hyväksi poisheittäjäksi. Jos vaate on ollut käyttämättömänä yli vuoden, enkä ole missään vaiheessa sitä erityisesti kaivannut, sen voi aivan hyvin heittää pois vaikkei siinä olisi mitään vikaa. Vikahan se on toisaalta sekin, ettei vaate a) ole riittävän kiva että sitä käyttäisi tai b) ole sellainen että se sopisi muiden kaapissa olevien kanssa yhteen. Pois vaan!

Poistoista puheen ollen: yhden topin vein taas kierrätykseen. Tapahtuihan siinä toki muutakin: ostin rintaliivit ja heitin vanhat kulahtaneet roskiin, vein puseron kierrätykseen ja ostin kirpputorilta uuden (paremman), ostin ensi viikonlopun häitä varten juhlasukkahousut ja heitin yhden topin roskiin. Koska hankintojakin tuli, jäi poistosaldoksi vain tuo kierrätykseen mennyt toppi.

Ja sitten! Onneksi lahjoja ei lasketa... (ainakaan saamapuolella! Kaapissa ne sitten muuttuvat maagisesti minun omaisuudekseni ja voidaan laskea poistettaviksi jos ne poistetaan. On se näppärää kun tekee omat säännöt!) Ystäväni oli siivonnut vaatekaappiaan, ja minä olin heti haaskalla tonkimassa. Sain yhdeksän puseroa ja toppia sekä ulkoilutakin! Suurkiitokset! Ne ovat nyt koekäytössä: jätän kaappiini vain ne, joista oikeasti pidän ja joita oikeasti uskon käyttäväni. Yksi suosikki sieltä löytyikin heti, pääsee takuuvarmasti käyttöön myöhemminkin.

Tämän härdellin jälkeen päästään siis tähän:

Tavarasaldo 2011: -28

Kohta on jo syyskuu ja vuoden viimeinen kolmannes pyörähtää käyntiin. Kyllä tuota lukua täytyy saada suuremmaksi!

7 kommenttia:

Alitsa kirjoitti...

Heh, minullakin on (täysin utopistinen) hinku minimalismiin: "Viisi vaatetta viikoksi"-tyyppiset artikkelit ovat minunkin suosikkejani. Sitä ei välttämättä uskoisi kun katsoo mitä milloinkin olen lätkäissyt päälleni (no minähän sanoinkin että utopistinen hinku). :D

Salla kirjoitti...

Ja täällä ilmoittautuu yksi lisää stailausohjelmien "buy less, wear more"-ajatustavan kannattajaksi.

Ihan samalla lailla on ihan ehjiäkin vaatteita lähtenyt kaapista veks, ihan vaan siksi että niitä ei yksinkertaisesti koskaan syystä tai toisesta käytä.

Alussa oli hankalaa, mutta nyt projekti alkaa jo toimia liiankin hyvin hyppysteni lähestyessä ekon puolta vaatekaapissa.... =D

Salla kirjoitti...

Siis "...ukon" (ei ekon)

Yamaba kirjoitti...

Joo, minä kannatan samaa ihannetta. Kaksilla housuilla koko vuosi jos toinenkin. Yhdet töissä ja toiset kotona.

Kotikaupungissasi paistaa aina aurinko. Siitäkin minä pidän Tampereessa.

Hehkuvainen kirjoitti...

Alitsa: ihanaa, että on muitakin utopisteja! :) Ja eihän tuo nyt ihan mahdoton juttu ole, voidaanhan me tsempata toisiamme ja joskus haastaa itsemme sekä toverimme kokeilemaan...?

Salla: kyllä se vaatteista (ja muistakin tavaroista) luopuminen on alkuun aika hankalaa. Kummasti se vaan helpottuu kun sitä enemmän tekee! Harjoitus tekee mestarin :D. (Ja ihan hyvä, jos välillä ukonkin puolella käy siistimässä, ettei se valtaa kaikkea tilaa!)

Yamaba: kun luin kommenttisi, Tampereella satoi. Voi olla, että sinä tuot tänne auringon tullessasi ^_^. (Voisit siis ehkä käydä useamminkin.)

ANna kirjoitti...

Huh, kuulostaa kamalan ihanalta. Mä suhtaudun liian tunteellisesti kaikenlaiseen kamaan. Mutta hieman vaatekaappia suurempi projekti on tällä hetkellä tuo elämän suitsiminen hallittuun mittaan.
Aloitin vuoden alussa sellaisen '100 vaatetta'-projektin, jossa saisin hankkia vuoden aikana korkeintaan sata vaatetta. Maaliskuuhun mennessä huitelin kolmessakymmenessä, enkä edes kokenut erityisemmin hommanneeni uutta kaappiin. Huhtikuun loppuun mennessä hautasin hankkeen, koska en vaan halunnutkaan kohdata todellisuutta.
Mulla ei missään vaiheessa ollut tarkoitus tasata tilejä, mutta ehkä se olisi auttanut hankkeessa pysymistä. Jos olisi tähdännyt siihen, ettei vaatekaappi olisi kasvanut vuodessa yhtään.
Ja hei, tervehdys satunnaiselta kulkijalta, joka saattaa jäädä pysyvämmäksi. Eksyin tänne googlaamalla tuhmapojan oikeaa nimeä, joka lienee nukkatyräkki :)

Hehkuvainen kirjoitti...

Hei ANna, kiva kun poikkesit! Tule ihmeessä toistekin, saatat vaikka viihtyä ;D.

Mäkin suhtaudun melko tunteellisesti tavaraan. Kaikkea pientä pitää säästää "jos vielä joskus vaikka tarviis". Mutta olen opetellut poistamaan.

Vaatteiden shoppailua en ole koskaan harrastanut. Minun olisi aivan liian helppoa pysyä "vain 100 vaateostosta vuodessa" -haasteessa, ei se mikään haaste olisikaan. Melko helposti voisin luultavasti toteuttaa "vain 24 vaateostosta vuodessa" -haasteen. Siinä joutuisi jo miettimään, mutta ei pelottaisi :D.