22.7.2011

Au au au


En tiedä onko kyse nyt kuun kierrosta, helteistä, ukkosista, tähtien väärästä asennosta vai mistä, mutta pääni on ollut viime aikoina taas hirvittävän usein kipeänä. En kertakaikkiaan keksi syytä tälle jatkuvalle migreenille.

Ja minä kun ihan oikeasti yritän välttääkin sitä. Olen laitattanut naprapaatilla ruotoni suoraksi, siitä ei pitäisi minkään kiikastaa. Tarkastutan näköni säännöllisesti ja pidän kakkulani ajan tasalla. Purennasta ei ole hammaslääkärillä ollut mitään sanottavaa. Viime käynnistä tosin on jo aikaa, mutta onpa näitä särkyjäkin ollut koko iän. Olen kuitenkin varannut ensi kuulle ajan VoiceWell-hierontaan, jolloin puremalihasten jännitykset toivottavasti saavat kyytiä.

En koe olevani stressaantunut. Elämäni on (tätä helvetinmoista kipua lukuunottamatta) varsin mukavaa ja leppoisaa. Parisuhde on hyvä ja kaikki on muutenkin kunnossa. Työ on vaativaa, mutten koe sitä taakaksi vaan innostavaksi asiaksi. Pidän säännöllisesti (ja tarvittaessa) taukoni ja teen jokaisella tauolla pientä jumppaa.

Nukun säännöllisesti ja riittävästi (vähintään 8 tuntia yössä). Yritän vapaa-ajalla liikkua ja rentoutua sopivassa suhteessa. Käyn lenkillä, makoilen piikkimatolla, haudon hartioitani lämpimällä kaurapussilla ja hieron niskaani lihaksia rentouttavaa voidetta. Vältän hajusteita, sillä tiedän olevani niille herkkä.

Suojaan aina ulkoillessani pääni auringolta enkä makoile ulkona hankkimassa lämpöhalvausta. Syön säännöllisesti (uskoakseni myös melko terveellisesti) ja pidän muutenkin itsestäni huolta. Minulla on niin samperin terveelliset elintavat, ettei uskoisi minua vaivaavan minkään.

Eikä minua mikään muu vaivaakaan kuin tämä saatanallinen migreeni. Sitä ei särytön ihminen varmaan voi kuvitellakaan, millaista on kun 3-4 iltaa viikosta menee siihen että yrittää puolikuntoisena suoriutua pakollisista tekemisistä ja toipua seuraavaan työpäivään.

En haluaisi koko ajan syödä lääkkeitä (kun eivät ne aina edes auta), mutta en keksi enää muutakaan. Olen täysin aseeton ja niin kovin väsynyt tähän taisteluun.

Tämä on niin epäreilua.

11 kommenttia:

Anonyymi kirjoitti...

Päänsäryn ammattilaisena voisin arvailla hieman...
Juotko tarpeeksi näillä helteillä? Nestehukka aiheuttaa päänsärkyä.
Onko sinulla ollut flunssaa viimeaikoina? Poskionteloiden tulehdus jäytää myös päätä.
Kuinkas uudessa työpaikassa? Oletko joutunut tekemään enemmän enemmän näyttöpäätetyötä kuin aikaisemmin? Vai onko työasento jotenkin erilainen kuin ennen?
Entäs työpaikan sisäilma? Voisiko olla hometta tai muuta kasvustoa?

Hehkuvainen kirjoitti...

No arvailuksi se menee minullakin.

Jätin listaltani pois itsestäänselvyydet, kuten helteellä juomisen ja työergonomian. Näitä asioita olen toki pohtinutkin. Mielestäni juon riittävästi (nestettä riittää läpikulkuunkin). Suolikin toimii kivasti.

Työergonomia ei ole paras mahdollinen, mutta siksi teenkin taukojumppaa. Lisäksi joudun ihan yllättävän usein nousemaan tuoliltani, mikä on toki vain hyvä asia.

Flunssan sairastin viimeksi keväällä, ja olen tietääkseni toipunut siitä ihan hyvin (jo aikaa sitten).

Työpaikan sisäilma on kysymysmerkki. Mitään merkkejä homeesta tai muusta kasvustosta ei ole, mutta aika salakavaliahan nuo usein ovatkin.

En voi poissulkea työpaikan vaikutusta, vaikken voi sitä ihan täysin kaikesta syyttääkään, sillä päänsärkyä on ihan yhtä lailla vapaa-ajalla.

Luulen, että kyseessä on monen asian yhteisvaikutus. Ehkä jännitän kuitenkin uutta työtä alitajuisesti ja sitä kautta saan itseni solmuun. Ehkä samaan saumaan on sattunut matalapainejakso ja mitä lie. Ehken vain sovi tähän aikaan ja paikkaan. Olen huomannut, että kovimpien pakkasten aikaan vointini on yleensä parempi.

Ehkä joskus selviää jotain, ehkä ei.

Alitsa kirjoitti...

Heh, meidän työpaikan vessan seinästä kasvaa keltaista sientä, eli täällä ON hometta ja se tuntuu päässä.

Toisaalta hometta on ollut aina, nyt kesällä on koskenut päähän todella paljon enemmän kuin yleensä. Minä syytän aurinkoa, se menee silmistä sisään ja kulkeutuu aktivoi aivojeni kipualueen "kivasti".

Hehkuvainen kirjoitti...

Jestas sentään! Toivottavasti et pahemmin sairastu :/.

Minullakin menee aurinko silmään. Ei sovi kesä meikäläiselle.

Sari kirjoitti...

Meillä ainakin nuorisosta huomaa, että nämä jatkuvat helteiset ja ukkosen täyttämät ilmat aiheuttavat jatkuvaa päänsärkyä.

Mustikkamaa kirjoitti...

Mulle hammaslääkäri suositteli epämääräisten särkyjen takia purukiskoja yöksi... Jo viime syksynä mietin, että olisko niska- ym. säryt ja huimaukset hammasperäisiä...

Yamaba kirjoitti...

Sinullakin. Olen katsellut reilut 20 vuotta tiheämigreenisen ihmisen elämää. Itselläni sitä ei ole, mutta ei sitä toivo kenellekään muullekaan. Lomilla hänellä on sitä kuitenkin vähemmän, ja työpaikan vaihto vuoden alussa vähensi niitä todella paljon. Psykologinen puoli merkitsi enemmän kuin se home. Jaksamisia sinulle.

Anonyymi kirjoitti...

Itsellä iltaisin alkava hillitön päänsärky johtui näön parantumisesta. Päivällä käytin piilolinssejä, jotka eivät olleet niin voimakkaat kuin rillit. Töistä tultua vaihdoin rillit päähän ja tunnin päästä oli päänsärky. En osannut silloin yhdistää päänsärkyä silmistä johtuvaksi, mutta onneksi oli piilolinssien uusiminen edessä ja optikolla todettiin asia. Uusien rillien myötä hävisi päänsärky.

Hehkuvainen kirjoitti...

Sari: voih, teilläkin :/. Tsemppiä!

Mustikkamaa: hankitko kiskon? Se on varmasti tehokas väline, mutta minä en sellaista millään halua. Kerron sitten kokeiltuani, että oliko äänihieronnasta apua.

Yamaba: olen varma, että psykologisella puolella on tässä asiassa iso rooli.

Anonyymi: voi miten onnekasta, että noinkin helposti pääsit vaivasta eroon! Kyllä silmät tosiaan kannattaa aika ajoin tarkistaa.

Mustikkamaa kirjoitti...

Kyllä mä sen varmaan jossain vaiheessa hankin, mutta todennäköisesti vasta valmistumisen jälkeen (eihän se ilmanen oo...) jos sillon vielä hammaslääkäri suosittelee ja edelleen on omituisia jännityssärkyjuttuja. Eihän se mikään kiva kapine varmastikaan oo, mutta jos estää hampaiden kulumisen ja vähentää särkyjä, niin onhan se paljon parempi vaihtoehto kuin särkyjen ja muiden kanssa eläminen...

Hehkuvainen kirjoitti...

Melkein mikä tahansa on parempaa kuin särkyjen kanssa eläminen :/. Toivottavasti vaivaasi löytyy apu!