27.2.2011

Paras jäte on syntymätön jäte


Taloussanomat uutisoi, etteivät yhdysvaltalaiset enää heitä tavaraa roskiin yhtä helposti kuin aikaisemmin. Useiden tuotteiden elinkaarien on havaittu pidentyneen. Vaikkei muutos ole dramaattinen, on se kuitenkin hyvä.

Tampereen ylioppilaslehti Aviisi esittää helmikuun numerossaan hieman toisenlaisia kuulumisia Suomesta.

"Tarastejärven jätteenkäsittelylaitoksella makaa yli 240 000 kuutiota jätettä. Massaan on sitoutunut valtava määrä materiaa ja energiaa, joita ei hyödynnetä enää millään tavalla.

Suomi on jätteen hyödyntämisessä EU:n mittapuulla kehitysmaa. Siinä missä Saksassa tai Ruotsissa vain murto-osa yhdyskuntajätteestä jää käyttämättä, Suomessa reilusti yli puolet menee kaatopaikkasijoitukseen.

Arvion mukaan yhdyskuntajätteestä hyödynnetään nyt 30-40 prosenttia. Etelä- ja Länsi-Suomen jätesuunnitelma valmistui vuonna 2009, ja siinä asetetaan tavoitteeksi hyödynnettävän yhdyskuntajätteen määrän nostaminen 90 prosenttia vuoteen 2020 mennessä.

Materiaalin kierrättämisessä olisi parantamisen varaa. Viime kesänä tehdyssä tutkimuksessa selvitettiin Tarastejärvelle tulevan lajittelemattoman sekajätteen sisältö. Havaittiin, että kierrätykseen kelpaavan biojätteen määrä oli vähentynyt, mutta kierrätyskelpoisten vaatteiden määrä oli kolminkertaistunut vuosituhannen alussa tehtyyn edelliseen seurantaan verrattuna. Tämä on korostetusti ruuhkasuomen ongelma. Halpaketjuista ostetaan uudet vaatteet, ja vanhat heitetään pois parin käyttökerran jälkeen."


Älytöntä! Noni, kuka kehtaa tunnustaa!?!

En ole minäkään mitenkään virheetön ekoasioissa, mutta tässä vaateasiassa minulla on hyvä omatunto. Ostan vaatteita yleensä tarpeeseen, en siksi että olisi kivaa saada uusia kuteita. Jos en itse käytä tuotetta loppuun, vien sen kierrätykseen. Teethän sinäkin niin?

7 kommenttia:

Urpo Turpo kirjoitti...

Tunnustan... Vaatteita tulee ostettua vain tarpeeseen ja niitä pidetään niin kauan, että ne kirjaimellisesti kuluvat puhki. Tämänkin jälkeenkin esim. vanha t-paita voi päätyä vielä uusiokäyttöön vaikkapa polkupyörän puhdistusrätin muodossa.

Tosin nykypäivän muoti on kääntynyt itseään vastaan ainakin minun kohdalla: vaatteet eivät istu, ovat naurettavan värisiä tai jotakin muuta vastaavaa niin eipä niitä rättejä huvita edes ostaa. Säästyyhän sitä luontoa näinkin, kun jättää sen huonon tuotteen suosiolla kaupan hyllylle.

Mustikkamaa kirjoitti...

Ah, juuri kuluneella viikolla miettinyt paljon kierrätysjuttuja! Nykyisin tulee eroteltua energiajätekin, tosin en tiedä miten usein jaksan roudata energiajätettäni muutaman kilometrin päässä olevaan kauppakeskukseen, joka on naapurikaupungissa... Kokeiltava silti on, ehkä ainakin osan voisi viedä. Ja painostettava taloyhtiötä hankkimaan myös energiajätelaatikot jätekatokseen ;).

Mulla omat kuluneet lakanat kierrättyy ensin koirien alustoiksi, sen jälkeen (kun ovat tarpeeksi reikäisiä) mökille puhdistusräteiksi/äidille matonkuteiksi. Sama pyyhkeiden kanssa; huonommat pyyhkeet ensin koirien tassuräteiksi ja sitten mökille vielä viimeiseen käyttöön. Vanhan suihkuverhonkin kierrätin juuri mökille pressuksi tmv. :D. Pesuainepullot ym. täytän uudelleen. Vaatteita mulla olis iso kassillinen menossa kierrätykseen, mutta ainakin UFFista kuulunut sen verran huonoa juttua, että ehkä mielummin kierrätän vaatteni muuta kautta. Onhan näitä Pelastusarmeijoita ja muita...

Aika paljon huonekalujakin (suurin osa) on tullut hankittua kierrätyksestä, ainoastaan sänky ja sohva on hankittu uutena. Nytkin pitäis alkaa taas kiertelemään kirppiksiä kun ei halua kaikkea uutena ostaa. Ja kirppikseltä saa monesti halvemmallakin/kestävämpää tavaraa.

Voih, viikko meni niin nopeasti etten kerennyt kirjettä edes aloittamaan... On kyllä to do -listalla!

Mustikkamaa kirjoitti...

...Ainiin! Sanomani vielä piti. Tanskassa kierrätys on vielä enemmän lapsenkengissä kuin Suomessa. Kaikki jäte (myös metallit) menevät samaan laariin ja poltetaan yhdessä. Aika ajoin sitten joutuvat pysäyttämään jätteenpolttolaitoksen, jotta saavat sulaneet metallit irroitettua reunoista... Fiksua???

NetKissa kirjoitti...

Just viime viikonloppuna mun lempihousut kului puhki. Eikä menny edes saumasta.

Sari kirjoitti...

Kyllä mä pyrin viemään kierrätykseen ja käytän myös paljon itse kierrätettyjä vaatteita. Minulla on ystävätär, joka ostaa paljon ja usein ja saattaa sitten kierrättää ne minulle suurin piirtein hintalaput vaatteissa kiinni.

Anonyymi kirjoitti...

Tuosta kierrätysjutusta olen kyllä ihan samaa mieltä, eli jos tuote ei ole elinkaarensa lopussa niin kierrätykseenhän se kuuluu!

Vaan mikipä ei uusia vaatteita saisi ostaa ihan vain siksi kun niiden ostaminen on kivaa? Saahan sitä muitakin ympäristöä hieman rasittavia asioita tehdä siksi että se on kivaa, eikö? Ja jos siis vie ne vanhat kierrätykseen, niin uusien vaatteiden osto ei liene sieltä epäekologisimmasta päästä kivoja asioita. (Itseasiassa vaikka ei veisi, niin eipä se silti kovin suureksi ympäristörasiteeksi taida kohota.)

Hehkuvainen kirjoitti...

Urpo Turpo: tarkoitin kyllä että kuka kehtaa tunnustaa heittävänsä vaatteita roskiin vain parin käyttökerran jälkeen... mutta kiva kun tunnustit käyttäytyväsi fiksummin :).

Mustikkamaa: sä olet hyvä kierrättäjä, mun idolini :). Tanskan meininki kuulostaa erikoiselta, kun noin sitä kuvailet. Ehkä se metallien rapsuttelu on kuitenkin pienempi paha kuin se että tavara menisi kaatopaikalle...? Enpä tiedä, en ole asiaan perehtynyt lainkaan.

NetKissa: harmillinen tapaus.

Sari: mäkin saan paljon vanhoja vaatteita siskolta ja kavereilta. Se on kyllä kivaa :).

Anonyymi: saa niitä vaatteita ostaa vain siksi että se on kivaa, teen itsekin joskus niin. Harvoin, mutta joskus silti. Ei se tosiaan ole ympäristörikoksista suurin, mutta on se silti kuormittavaa.

Eikä kierrätyskelpoisten vaatteiden roskiin heittäminen ehkä tunnu kovin suurelta rikkeeltä, mutta kun sitä tekevät niin kovin monet niin tuleehan siitä kovasti jätettä joka olisi voinut olla olematta jätettä.

Kun vaatteita ostetaan, niitä myös tuotetaan. Eikä varsinkaan halpaketjujen vaatteita tuoteta aina kovinkaan eettisesti.