5.1.2011

Kuppi nurin


Ostin kuukupin syksyllä, ja nyt voin kolme kiertoa kokeiltuani sanoa että ei taida olla minun juttuni. Kovastihan sitä ihmiset hehkuttavat (no pun intended), joten pitihän se testata ennakkoluuloista huolimatta. Ei napannut. Ehkä olen sitten maailmankaikkeuden ainoa nainen, joka ei sille kupille lämpene, mutta sittenpähän.

Olen kyllä lukenut kaikki ohjeet ja selvillä siitä että homma vaatii harjoittelua, kärsivällisyyttä ja vielä lisää harjoittelua. Mutta joku raja sillä harjoittelullakin, eli ei tarvitse tulla sanomaan että "koita nyt vielä, kyllä se siitä" tai "lue kuukuppikunnan sivuja, sieltä saat hyviä vinkkejä".

Tuntuu hassulta lukea foorumilta kun naiset kertovat vaikeuksistaan tyyliin "menihän mulla puoli vuotta oppia tämä laittaminen, ja vieläkin pikkuisen vuotaa ohi, ehkä kokeilen vielä kolmatta kuppia, kyllä se tästä - ja tää on kyllä paras tuote ikinä!!!!" Kukin tyylillään, tietysti, mutta minusta jossain vaiheessa voi vain luovuttaa, vaikka tuote kuinka olisi ekologinen ja kiva. Todella toivoin, että ihastuisin kuppiin heti, mutta en, enkä näe syytä jatkaa kiukuttelua sen kanssa.

Ei se kuppi ihan mahdoton härveli ole. En saanut siitä mitään kauhuja, en vain pidä siitä. Kuppi ei tunnu lainkaan (kun leikkasin antennin kokonaan pois) ja se tuntuu pysyvän kivasti paikallaan.

Kupin paikalleen laittaminen ja pois ottaminen ovat ne hankalat kohdat. Ehkä en osaa rentouttaa sopivasti lihaksiani (vaikka kovasti yritänkin), ehkä olen jotenkin onnettoman tumpelo (vaikka käsistäni muuten näppärä olenkin ja ehkäisyrenkaan kanssa tottunut sorkkimaan itseäni) tai ehkä olen vain kertakaikkiaan liian tiukka (enkä nyt tarkoita että ne joille kuppi sopii ovat löysiä). En pidä tamponienkaan käytöstä, koska tuntuu siltä että lihakseni työntävät tamponin aina ulos.

Kaikki menee kupin kanssa ihan kivasti jos minulla on reilusti aikaa, liukkaria (kyllä, sellaistakin tarvitsen) ja vesipiste. Mutta aina näin ei ole. Kuukautisvereni ei ällötä minua, mutta alvariinsa roplaaminen ei kiinnosta. Pimpissäni on ihan riittävästi sisään-ulos-käyntiä kolmena viikkona kuukaudessa, sen sopii levätä yhden viikon ajan! *wirn*

Siteitä haukutaan rapiseviksi, haiseviksi, hiostaviksi, epävarmoiksi ja hankaliksi. Minusta yksittäispakatut ja litteät siteet ovat näppäriä, kevyitä ja helppoja. Vaihtaminen onnistuu nopeasti enkä koe siteitä mitenkään ällöttäviksi. Vuokkoset eivät tunnu liian muovisilta eivätkä aiheuta minulle mitään kuivumista, kutinaa tai ylenmääräistä hautomisfiilistä.

Voisin kuvitella käyttäväni kuppia hyvin satunnaisesti esim. kesäisillä rantaretkillä. Muuten taidan kyllä edelleen jatkaa siteillä.

12 kommenttia:

Miisa kirjoitti...

Mä tykkäsin kuukupista ennen synnytyksiä ihan hirveesti, mutta niiden jälkeen ei oo napannu. Ennen kuppia käytin tampooneja ja en kyllä enää oikeen käytä niitäkään. Mä oon tehny ekoteon siteiden kanssa ostamalla kestositeitä (vois tehä itekin mut en oo jaksanu) ja biohajovia siteitä (vaikka niitä ei kaupungeissa biojätteeseen saa laittaa, mut onpahan tehty uusiutuvista luonnonvaroista...)

Mä haluisin käyttää kyllä kuppia, mutta se ei vaan enää jotenkin sovi mulle.

Mrs.Marple kirjoitti...

En ole ikinä tykännyt tamponeista joten en ikinä edes ajatellut kuukuppia. Mutta kestositeisiin siirryin ensimmäisen synnytyksen jälkeen ja takaisin en siirry..

Kukkahattuneiti kirjoitti...

Kuukuppi oli ihan ok, mutta vaihtelevalla menestyksellä. Viimeisin kokemus oli parin kesän takainen mökkireissu (ei juoksevaa vettä), ja pieni humalatila, huussissa yritin tyhjentää... Kumosin puolet kupista huussin valkoiselle (kenen idea???) matolle xD silloin ei naurattanut.

Anonyymi kirjoitti...

Eihän se varmaan kaikille sovi. Kunkin henk koht anatomiat ovat niin erilaisia :-)

Itselläni on ollut kuppi jo nelisen-viitisen vuotta käytössä hyvällä menestyksellä, mutta olen kyllä kuullut niistäkin, joille kuppi ei vaan sovi syystä tai toisesta. Onneksi valinnanvaraa löytyy tänäpänä.

Yamaba kirjoitti...

Tässä on aihe, johon minulta ei löydy kommenttia ... paitsi että ekologisen moralisoinnin silmässä on joskus hyvin pieniä asioita.

Mustikkamaa kirjoitti...

Mulla on ollu kuukuppi reilun vuoden. Aloitin isommalla koolla, mutta se alkoi kesällä tuntua jotenkin epämukavalta, haittas vessakäyntejä... Vaihdoin syksyllä siihen pienempään (käytössä siis ollut Lunette alusta alkaen), ja tuntuu niin paljon paremmalta. Nyt taas onnistuu eikä oo hankalaa :). Niin mun juttu, ja säästyy rahat kun ei tarvitse enää siteitä/tamponeja ostella.

Hienoa silti että kokeilit! Pointsit siitä.

Hehkuvainen kirjoitti...

Miisa: todella harmillista, että olet joutunut luopumaan kupista! :/ Mikäli nettikirjoittelua on uskominen, et taida olla ainoa joka on synnytyksen takia joutunut jättämään kupittelun.

Mrs.Marple: hyvä että on löytynyt itselle mieluisa systeemi :).

Kukkahattuneiti: ups! No, onneksi kuppi ei pudonnut sinne huussipönttöön. :/

Anonyymi: onneksi tosiaan löytyy varaa ja vapaus valita! Hyvä että kuppi on sinulle sopinut, on se kyllä toimiessaan varmasti näppärä juttu :).

Yamaba: :)

Mustikkamaa: good for you! :)

Varjo kirjoitti...

Minäkin haluan kertoa mielipiteeni! Kertoisin kokemuksistakin, jos niitä olisi. Vaan ei ole.

Olen sideihminen enkä ole koskaan kokenut niistä mitään haittaa: ei kutise eikä haise, jos huolehtii normaalisti hygieniastaan.

En ole edes ajatellut kuukuppia vaihtoehtona kovin vakavasti, sillä en voi käyttää edes tampooneja (aiheuttavat kamalia vatsakipuja ja lopettavat kuukautiset).

Anonyymi kirjoitti...

Entäpä vaihtoehto että kuukautisia ei olisi lainkaan. Olen nyt neljä vuotta syönyt Cerazette nimisiä ehkäisypillereitä, jotka vievät kuukautiset pois. Neljään vuoteen ei ole ollut kuukautisia eikä ole tarvinnut miettiä mitään suojia. Tykkään tästä vaihtoehdosta kovasti.

Hehkuvainen kirjoitti...

Varjo: kiva kun tulit kertomaan mielipiteesi :). Aika tehokkaita tamponeja on, jos lopettavat kuukautiset, hui O__o.

Anonyymi: toisaalta tuollainen olisi kyllä kovin houkutteleva vaihtoehto. Toisaalta taas ei: minusta on mukavaa että joka kuukausi vuoto kertoo etten ole raskaana. Jos kuukautisia ei pillereiden takia tulisi, alkaisin vainoharhaiseksi.

Elegia kirjoitti...

No juu, sanos muuta! Jos olen käyttänyt tampomia vaikka runsaimpaan vuotoaikaan kahdeksan tuntia, niin silti siinä ei ole verta, kun sen vedet silmissä kiskoo ulos. toki sen on turvonnut jonkin verran kosteudesta.

Kun tamponi on ollut pois noin puoli päivää, niin vuoto jatkuu taas. Tulin siihen tulokseen, että ne veret kertyivät jonnekin?!

Anyway, kamalien vatsakipujen takia en niitä voinut muutenkaan käyttää.

Hehkuvainen kirjoitti...

Elegia: karmaisevaa :(. Ei sitten tosiaan ollu sun juttu noi tamponit. Et tosin ilmeisesti ole ainoa, jos jotain voin päätellä luonnonsienen käyttäjien kokemuksista.